• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Klimatyzacja

Kolego marcinq24. ile miałem alf, to akurat z klimatyzacją nie maiłem żadnego problemu, a więc twoja teoria jest mylna :)

Kolego marcinq24. ile miałem alf, to akurat z klimatyzacją nie maiłem żadnego problemu, a więc twoja teoria jest mylna :)

Potwierdzam. Ja nie sprawdzałem klimy przez 6 (!!) lat - chłodzi nadal bardzo dobrze, ale w tym roku udałem się profilaktycznie na przegląd klimy celem sprawdzenia czynnika etc.

Okazało się, że przez 6 lat właściwie nie ubyło ni grama czynnika - maszyna odciągnęła prawie 490g i tyle też zostało z powrotem wpompowane. Klima dbana (w zimę włączana m.in raz na dwa tygodnie), samochód od nowości garażowany.

Jakies porady co do odgrzybiania ? Ozonowalem w tamtym roku ale za bardzo nie pomoglo i oczywiscie zachorowalem... Teraz po zgaszeniu i przy wlaczeniu pachnie wilgocia. Mysle wpakowac na parownik cala puche liqui moly 4078 albo k2 klima doktor...

I pytanie, co powoduje chorobe gardla (moja czesta przypadlosc) po brudnej klimie. Bakterie czy grzyby? Sa rozne srodki i niektore sa lepsze na jedno albo drugie.

Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk

Ostatnia edycja:
A ja mam taką przypadłość. Klima działa, chłodzi, czynnika 300g, na wolnych obrotach działa idealnie ale gdy silnik dokręca się do około 2000 obrotów to słychać rzężenie. Słychać to tylko przy włączonej klimie. Mieliście taki przypadek?

Ostatnia edycja:
A ja mam taką przypadłość. Klima dziala, chłodzi, czynnika 300g, na wolnych obrotach dziala idealnie ale gdy silnik domreca sie do okolo 2000 obrotow to slychac rzezenie. Slychac to tylko przy wlaczonej klimie. Mieliscie taki przypadek?
Miałem to samo. Na początku myślałem, że to znów skrzynia rzęzi:)
Przy wymianie oleju, uzupełniono czynnik i olej (niestety nie pamietam ile:( i problem rzężenia ustał.

Pozdrawiam

A ja mam taką przypadłość. Klima dziala, chłodzi, czynnika 300g, na wolnych obrotach dziala idealnie ale gdy silnik domreca sie do okolo 2000 obrotow to slychac rzezenie. Slychac to tylko przy wlaczonej klimie. Mieliscie taki przypadek?

Jak zwiększysz obroty to sprężarka pracuje szybciej i wtedy rzęzi z powodu zbyt małej ilości czynnika. 300g to jest przynajmniej o 160g za mało. Bo do jednych wchodzi 460 a do innych 550g.

do 1.9 w zaleznosci od rocznika bylo najpierw 550g a pozniejsze chyba 460g? w tbi ma byc 550g zawsze, tyle chyba tez w 3.2. inne nie wiem.

Ja mam rocznik 2007 i chyba produkcja z lutego. To ile tego czynnika? A jazda za tym brzęczkiem czymś grozi czy to tylko nieprzyjemny efekt uboczny?

pewnie 550g bo przedlift. mozliwe ze w tym watku wczesniej ktos pisal jak rozpoznac po typie sprezarki

pewnie 550g bo przedlift. mozliwe ze w tym watku wczesniej ktos pisal jak rozpoznac po typie sprezarki

Właśnie dowiedziałem się od znajomego z serwisu klimatyzacji, że ich sprzęt pokazuje tylko 460g przy 159 1,9 ale nie ma rozbicia na benzynę i na kopciucha. Pokazuje tylko 460g.

Właśnie dowiedziałem się od znajomego z serwisu klimatyzacji, że ich sprzęt pokazuje tylko 460g przy 159 1,9 ale nie ma rozbicia na benzynę i na kopciucha. Pokazuje tylko 460g.
Już idzie zwariować ile tego ma być. Jak ja nabijalem rok temu klime,to mechanik mi mówił że mu wyświetla 550,ale powiedziałem mu żeby mi nabil 460.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

elearn z 2006r do poprzedniej 1.9jtdm 16v pokazuje 550g. u mojego mechanika maszyna tez tak pokazywala i bylo w miare cicho. natomiat do tbi maszyna pokazala 460g i byla mega wiertara, pojechalem do aso, ich maszyna pokazala zas 550g, tak nabili i ani nie mruknela juz od 1.5 roku

Ja mam 2007 z września i wbiłem 460g - maszyna ściągnęła 280 g i była "wiertarka" czasami i jest cisza od paru tygodni, klima chodzi bardzo dobrze. Napisałem wcześniej do pewnej firmy w Łodzi co zajmuje się profesjonalnie klimą samochodową i taka była odpowiedź : Ile czynnika chłodniczego powinno wchodzić do układu klimatyzacji w Alfie 159 1.9 JTDm 150 KM z 2007 roku? Zdania są podzielone - 460g, albo 550g. Nasza odpowiedź wg katalogów powinno być 460 gram gazu, całkowita ilość oleju w układzie 130 ml. typ oleju PAG46. Bodajże kompresor Zexel ma 550g. Valeo i denso 460g. Ja mam Valeo :) Ale z tego co czytam w sumie najszybciej po Vinie się rozszyfruje w ASO ile naprawdę wchodzi.... :)

Najprościej nabić 460, ewentuaknie wersję pośrednia 500, jak będzie nadal halasowac, dobić do 550.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Dorzucam swoje 3 grosze do tematu - może komuś to pomoże.
Od ubiegłego roku i u mnie pojawił się ten dziwny dźwięk - odgłosy wiertarki/szlifierki po włączeniu klimatyzacji.
Poczytałem trochę na forum i postanowiłem wczoraj nabić klimatyzację - faktycznie okazało się żę w tym był problem.

U mnie czynnika nie było prawie w ogóle - 70 g. Sprzęt sam wskazał nabicie 550 g czynnika i tyle też zostało nabite - od wczoraj cisza.
Moja alfa jest z 2006 roku wiec przed liftem, 1,9 dieselek 150 koni.

Witam

Ja wczoraj nabijałem 460g tyle wskazała maszyna w norauto (brakowało 90g czynnika ale ogólnie cisza była i nie hałasowała klima ) a moja alfa też jest z grudnia 2006 1.9 16v 150km

U mnie nabili dziś 460g ale nadal mam brzęczenie tylko teraz ono jest tylko przy włączaniu się klimatyzacji i trwa około 30 sekund potem jest cisza. Uważacie żeby nabić do 550?

Ostatnia edycja:
U mnie nabili dziś 460g ale nadal mam brzęczenie tylko teraz ono jest tylko przy włączaniu się klimatyzacji i trwa około 30 sekund potem jest cisza. Uważanie żeby nabić do 550?
co, mamy zgadywac?zidentyfikuj typ sprezarki, choc po tym ze pisales ze masz 1.9 z lutego 2007 jakos na czuja bym obstawial 550g ktore bylo na poczatku produkcji 1.9, wydaje mi sie ze w 1.9 dopiero po lifcie byly inne sprezarki. duzo w watku jest napisane, szukaj, sprawdz itp

dobij do 550
u mnie też brzęczało i 550 rozwiązałoproblem

Amortyzatory
Powrót