• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Klimatyzacja - strona kierowcy działa, strona pasażera dmucha ciepłym powietrzem

Dzień dobry.
U mnie padła prawa strona latem. Nie wiem jak się do tego samemu zabrać by nie rozbierać całego samochodu w srodku. Jakieś pomysły?

Na spokojno rozbierz środek - skoro trzy miesiące jeździłeś zepsutym to kilka dni wystarczy na rozbiórkę i złożenie. Prawa strona wyjątkowo kiepski dostęp. Warto uważać na szybę, w ASO przy takiej naprawie z reguły im pęka.

Na spokojno rozbierz środek - skoro trzy miesiące jeździłeś zepsutym to kilka dni wystarczy na rozbiórkę i złożenie. Prawa strona wyjątkowo kiepski dostęp. Warto uważać na szybę, w ASO przy takiej naprawie z reguły im pęka.
A to z jakiego powodu?

No właśnie nie wiem - ale mam nową szybę.

Przy składaniu kokpitu, pękła i tyle. Nic nie wiem bo był telefon że wymienili OK. Wprawdzie nie Alfoska tylko Nord... Tu ktoś pisał że miał tak samo, czyli chyba to standard jak się za robotę biorą na szybko lub na uczniowsko. Coś w tym jest bo po dokładniejszym oglądaniu to poskładali niezbyt starannie. Trudno niech będzie bo klima działa.

Czy jest mi ktoś w stanie rozkodować z Vin numery aktywatorów powietrza ciepło/zimno na prawą i lewą stronę?
Oraz aktywator obiegu wew./zew
ZAR94000007121437

Czyli sterowanie temperaturą jest taki sam aktywator na prawą i lewą stronę?

Witam wszystkich
Szukam jakiejś porady gdyż i ja mam problem z klimą
Otóż strona kierowcy działa ok a pasażera świruje.
Zrobiłem adaptacje w alfaobd wszystko niby ok ale dalej wieje tylko chłodem, aktywator wymieniłem nic to nie dało nie ma żadnych błędów a nadal nie działa jak trzeba. Jedną zastanawiająca mnie rzeczą jest to że na wykresach gdy ustawie HI to jedna klapa jest na 0 a druga na 100% a przy ustawieniu na LO jest zupełnie odwrotnie. A drugą sprawą jest to że nawet przy plusowych temperaturach czujnik temp na nogi pasażera wskazuje ujemne temperatury.
Domyslam się że od wymiany tego czujnika mam zacząć zabawę? Ktoś z was wie co to jest za czujnik i jakie ma wartości czy muszę całą wiązkę wymienić? Zastanawiam się także czy nie jest winny panel klimatyzacji? Doradzi ktoś?

Witam. Aktywator storna prawa odpowiedzialny jest za ogrzewanie?

Zrobiło się ciepło i temat powraca :) Czy żeby wyjąć czujnik temperatury powietrza z lewej strony trzeba ściągać deskę? Na zdjęciu (zaznaczone na niebiesko) umiejscowienie czujnika po prawej stronie, ale pewnie po lewej jest w tym samym miejscu.

te.jpg

Chyba bym spróbował wyciągnąć radio albo górny schowek w desce i próbować przez ich otwory.

Jakie ciśnienie w układzie klimatyzacji Giulietty uznaje się za prawidłowe? Multiecuscan pokazuje mi 0,05 bara.

Ostatnia edycja:
Dzisiaj sprawdziłem. Po wyciągnięciu schowka znajdującego się na górze deski nie ma dostępu do czujnika temperatury. Pozostaje wyciągnąć radio i sprawdzić.

Jakie ciśnienie w układzie klimatyzacji Giulietty uznaje się za prawidłowe? Multiecuscan pokazuje mi 0,05 bara.

Na wyłączonej klimatyzacji mi pokazuje ponad 9 bar, a na włączonej ponad 14 bar. Jestem świeżo po serwisie klimatyzacji.

Mam wersję 4.8.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Jeszcze jedno. Czy przy dzisiejszych upałach, włączonej klimatyzacji i temperaturze na panelu 20 stopni normalnym zjawiskiem jest, że odczuwalna temperatura z nawiewów jest zmienna - raz bardzo zimne, raz chłodne ale nie zimne? Słychać też co chwila załączający się wentylator. W poprzednim aucie (Fiat z klimatronikiem) takich sytuacji nie miałem.

Amortyzatory
Powrót