• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Klimatyzacja - strona kierowcy działa, strona pasażera dmucha ciepłym powietrzem

Musze przyznać, ze oczekiwał bym słabego chlodzenia z każdej kratki, a nie róznicy temperatur w różnych miejscach przy mialej ilości czynnika, ale to w końcu Alfa i nie wszystko musi byc tak oczywiste ;)

Ja bym to uznał zaletę, bo nie każde auto ma sygnalizację za małej ilości czynnika [emoji6]

Zazwyczaj sygnalizuje sie to tak że słabo chłodzi, albo nie chłodzi tylko wieje. Więc w sumie każde ma:D

Niby tak, ale słabo a słabo to też pojęcie względne, a jak już widać w julce (na ustawieniu LO) ewidentną różnice chłodzenia między L i P strona to sygnał jest bardziej ewidentny [emoji846]

Dzisiaj robiłem kolejne testy MESem. Zastanawia mnie odczyt z lewego czujnika temperatury. Wydaje się dziwne, że zbyt mała ilość czynnika w układzie może powodować takie coś.

Klima 2.jpg

A prawa klapa mieszająca cię nie zastanawia ?

Zastanawia, ale jak robię test klap to nie ma komunikatów o błędach. Pozycja klap zmienia się od 0 do 100%

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Byłem w serwisie i układ klimatyzacji szczelny, dodano około 100 gram czynnika, ale nie przyniosło to poprawy. Została przeprowadzona kalibracja i test klap nawiewu i nie było błędów. Najbardziej prawdopodobna przyczyna to złe odczyty temperatury z lewego czujnika. W którym miejscu jest? Można go kupić jako oddzielną część? Nie widzę go w EPER.

Niestety w ePerze chyba są częścią wiązki, ale może się mylę...
wentylacja.jpg

Wracam do tematu po kilku miesiącach.. Dzisiaj odpaliłem MES i mam takie błędy

Klima2.jpg

Czy to oznacza wymianę obu aktywatorów? Cały czas przy ustawieniu auto z lewej strony wieje cieplejsze powietrze.

Tak jak pisałem ci na priw, pewni będzie do wymiany ten silniczek.
Tu mogę dorzucić to zdjęcie, jak miałem to rozebrane, bo na priw nie było można:
klima.jpg
Czerwono zaznaczone miejsca śrub, co trzymają plastik koło panelu sterowania klimy i do który dobierzesz się dopiero po poluzowaniu i odsunięciu w tył tunelu środkowego.
żółto zaznaczona pozycja silnika klapy, jest za takim metalowym wzmocnieniem, który jest głównym powodem **** dostępu do niego :)

Grubsza robota, ale i tak lepiej niż ściąganie deski. Przy ustawieniu nawiewu na szybę albo nogi z obu kratek leci powietrze o zbliżonej temperaturze.

Wymieniałem ten aktywator u siebie i jeżeli będziesz miał wystarczająco samozaparcia i niewielkie dłonie to do jego wymiany wystarczy wyjąć schowek (ten przed kolanami pasażera) i zdjąć ten plastik, który jest w nogach pasażera (ten w okolicach filtra kabinowego). Można nic więcej nie rozbierać ale dostęp do śrub jest koszmarny, jedna wychodzi ok, druga tragedia
alfa aktywator.jpg

Grubsza robota, ale i tak lepiej niż ściąganie deski. Przy ustawieniu nawiewu na szybę albo nogi z obu kratek leci powietrze o zbliżonej temperaturze.
Pisałeś kiedyś że test klap przechodzi bez błędów więc moim zdaniem nie wygląda mi to na silnik od klapy a już tym bardziej oba . Ja bym się przyjrzał temu lewemu czujnikowi bo na screenach tym pierwszym i tym teraz ten czujnik ewidentnie odstaje od reszty. Jak to rozbierzesz to pomierz sobie rezystancje obu i porównaj wartości (bez włączania nawiewów klimy itd na wyłączonym zapłonie). Jak poszukasz schemat to możesz je pomierzyć na złączu przy BC, o wiele szybciej bo bez rozbierania deski

Ostatnia edycja:
Tu zrzut ekranu z MESa z błędami aktywatorów
55.jpg

Yhy czyli jednak są błędy mieszalników, no to gorsza sprawa, to chyba trzeba wymieniać. Czy po adaptacji klap jakiś czas działaja poprawnie i bez błędów ?

Yhy czyli jednak są błędy mieszalników, no to gorsza sprawa, to chyba trzeba wymieniać. Czy po adaptacji klap jakiś czas działaja poprawnie i bez błędów ?
W czasie adaptacji czuć, że przez chwilę powietrze z obu stron nawiewu a taką samą temperaturę.

Nie wiem czy test robiony w mesie działa tak samo jak ten wyklikiwany na panelu klimatyzacji w samochodzie ale warto wtedy posłuchać dokładnie bo klapy uruchamiane są jedna po drugiej i może coś uda się wyłapać dodatkowo słuchając.
Tylko nie mogę sobie przypomnieć jak to leciało, najpierw trzeba było ustawić temp na 16, potem włączyć grzanie szyby, potem temp. na 18, wyłączyć grzanie szyby itd, nie pamiętam dokładnie kolejności i na szybko nigdzie tu nie mogę znaleźć, może ktoś pomoże

Amortyzatory
Powrót