Również jestem zwolennikiem rozwiązań fabrycznych, aczkolwiek zastanawia mnie dlaczego producent wycofał się z tego rozwiązania w zmodyfikowanym silniku 1.9 JTDm - czyli w wersji 2.0 JTDm ? Rozumiem, że tu jest całkowicie inny typ kolektora ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie ma różnicy idzie od samego dołu, spalanie 7,2 w trasie 8 w mieście. Nie dymi, odpala na mrozie. Wad nie stwierdziłem do tej pory. No i święty spokój na dłuższy czas bezcenny.
moga i to spore,u mnie bylo odpalanie na kable,aku poddał siemam pytanko
czy klapy moga powodowac jakies problemy z odpalaniem 2.4 jtdm na mrozie???
moja ponizej 5"C ciężko pali jakby zapalała i zaraz gaśnie powyżej 0"C jest OK
mam pytanko
czy klapy moga powodowac jakies problemy z odpalaniem 2.4 jtdm na mrozie???
moja ponizej 5"C ciężko pali jakby zapalała i zaraz gaśnie powyżej 0"C jest OK
Co do turbo to było juz robione niedawno temu, cały środek wymieniony bo dość spore luzy były. W auto juz tyle pieniędzy włożyłem (będzie to juz prawie 10tys.) ze nawet nie biorę pod uwagę myśli ze auto na sprzedaż bym musiał wystawić i to zapewne za śmieszne pieniądze ... tylko remont ... przy uszkodzeniach "najmniej" katastrofalnych w skutkach tzn dajmy ze do 4 cylindra wpadła ta klapka, tłok ją sprasował i przy remoncie takiego "jednego cylindra" tzn tlok do wymiany itd zamkne sie w 5 tys z robotą ? Sorry za takie mega amatorskie pytania no ale przyznam ze się na tym nie znam tzn piąte przez dziesiąte![]()
Witam
Sorry ze wskrzeszam stary wątek lecz nie chce zakładać następnego nowego. Lecz przejdźmy do sedna sprawy, najprawdopodobniej mam urwana jedna klapę w cylindrze, tłok ją sprawował, tyle ze w alfie gt '08 1.9jtd . Na jakiego rzędu koszta trzeba się przygotować jak sie ten scenariusz sprawdzi . Cinek z Cinsoftu twierdzi ze będą to dość spore koszty mogące nawet dojść do 10 tys zalezy jakie spustoszenie jest tam narobione, tak nawiasem mówiąc będzie to robił za niedługo . Ale przyjmijmy ze w jednym cylindrze tylko sprasowało klapkę jakie mniej więcej koszty mogą być takiego remontu , mieliście już podobna sytuacje a jeśli tak to ile was to mniei więcej wyniosło ?
Pozdrawiam
Szukaj słupka silnika w dobrej cenie i w dobrym stanie. Dołóż do tego 1000-2000 zł za przełożenie oraz serwis startowy i masz cenę za naprawę. Możesz przy okazji trzymać kciuki, żeby turbosprężarka była cała.przy uszkodzeniach "najmniej" katastrofalnych w skutkach tzn dajmy ze do 4 cylindra wpadła ta klapka, tłok ją sprasował i przy remoncie takiego "jednego cylindra" tzn tlok do wymiany itd zamkne sie w 5 tys z robotą ?
Wyplucie klapy oznacza, że wpada ona do turbosprężarki i niszczy wirnik. Dla mnie do dzisiaj jest zagadką jak to możliwe, że czasem klapy nie udaje się znaleźć i nie ma widocznych zniszczeń w silniku.a dwie pozostałe chyba zostały zmielone i wyplute...