[159] klapy wirowe

Witam, mam nieszczelnośc na 1 i 2 klapie licząc od akumulatora. Największa nieszczelność jest na tej sterującej. Chciałbympozbyc sie tych klap raz na zawsze. Wymysliłem sobie, że otwory w kolektorze po tych grzybkach od sterowania klapami zaślepię tulejkami. Z uwagi na fakt, że musze uporac się z tym w jeden dzień muszęznać srednicę tych otworów aby wcześniej zamówić je u tokarza. Dlategomamgorącą prośbę: może ktoś z Was co wywalał te klapy coś pamieta. Byłbym również wdzięczny o kilka danych: jak jest ze spalniem i przyspieszeniem samochodu po wywaleniu tych klap.

Pozdrawiam Jarek.
Tak jak pisze Czarny, znacznie pewniej jest to zaspawać. Jeśli nie bywasz w Krakowie, chcesz tą wymianę zrobić u siebie, to najlepiej jakbyś miał drugi kolektor na wymianę. Najlepiej wejdź na http://www.autka.pl/ znajdź telefon i pogadaj z Tomkiem KRK. Jeśli chodzi o załatwienie drugiego kolektora, to kiedyś Tomek brał opłatę i depozyt, wysyłał kolektor po modyfikacji, a potem jak już dostał stary kolektor to zwracał depozyt.

Do tego wymiana rozrządu w 2.4 bo trzeba pasek zdjąć.

Do tego wymiana rozrządu w 2.4 bo trzeba pasek zdjąć.
Czy to różnica czy 2.4 czy 1.9? Ja miałem pasek, napinacz, rolki wymieniane 12000km wcześniej, więc zostawiliśmy to co było.Zarówno Tomek KRK i mój mechanik, twierdzili że jest mały przebieg od wymiany rozrządu to nie trzeba go zmieniać.Zależy ile xdj1 zrobił km od wymiany rozrządu.

Ostatnia edycja:
Czy to różnica czy 2.4 czy 1.9? Ja miałem pasek, napinacz, rolki wymieniane 12000km wcześniej, więc zostawiliśmy to co było.

W 1.9 da się robić te operacje teoretycznie* bez demontażu rozrządu, wesoło jest jak pompa nie wychodzi lub klin się blokuje i wtedy jest się w czarnej d.
W 2.4 trzeba zrzucić dzwon pompy railowej więc żadne blokowania itd nie wchodzą w grę. Osobiście nigdy nie założę w swoim ani tym bardziej aucie klienta paska który przelatał już jakieś kkm - koszt samego paska zależnie od typu, źródła itd to od 100 do jak pamiętam 300pln za ori w fiacie bez rabatów.

* teoretycznie bo są i takie 1.9 16v w których kolektor nie wylezie bez ściągania dzwonu, altka i innych wesołości...

W sumie mnie cinek uprzedził. Widziałem stilo 1.9 16v w którym były klapy wirowe i trzeba bylo zdjać dzwon do którego jest mocowana poduszka silnika. Także też może się coś trafić w 1,9 w którym trzeba dzwon odkręcać. A czemu paska u Ciebie nie zmieniono? Gdzie to robiłeś?

W 1.9 da się robić te operacje teoretycznie* bez demontażu rozrządu, wesoło jest jak pompa nie wychodzi lub klin się blokuje i wtedy jest się w czarnej d.
W 2.4 trzeba zrzucić dzwon pompy railowej więc żadne blokowania itd nie wchodzą w grę. Osobiście nigdy nie założę w swoim ani tym bardziej aucie klienta paska który przelatał już jakieś kkm - koszt samego paska zależnie od typu, źródła itd to od 100 do jak pamiętam 300pln za ori w fiacie bez rabatów.

* teoretycznie bo są i takie 1.9 16v w których kolektor nie wylezie bez ściągania dzwonu, altka i innych wesołości...
Nie zrozumieliśmy się. Nie pisałem o tricku gdzie blokuje się kołą i pasek, tylko o konieczności wymiany. U mnie pasek był zdjęty ale nie wymieniany na nowy bo miał dopiero 12kkm przejechane. Co do wymiany kolektora bez zdejmowania paska to o ile pamiętam TomekKRK mówił że więcej problemów jest z jego blokowaniem niż zdejmowaniem.

- - - Updated - - -

W sumie mnie cinek uprzedził. Widziałem stilo 1.9 16v w którym były klapy wirowe i trzeba bylo zdjać dzwon do którego jest mocowana poduszka silnika. Także też może się coś trafić w 1,9 w którym trzeba dzwon odkręcać. A czemu paska u Ciebie nie zmieniono? Gdzie to robiłeś?

Pisałem dlaczego (12kkm przejechane, 9miesięcy używany). Wymieniałem u TomkaKRK i mnie przekonał żeby nie zmieniać paska przy tak małym przebiegu.

Ach ta jego sila sugesti :)

ludzie ja tez wymienialem rozrzad u Tomka, a 4 miesiace pozniej kolektor robilem rowniez u Tomka-przejechalem moze 3 tys.km.Tomek zrzucil mi kolektor bez ruszania rozrzadu.Nawet gdyby sciagnal pasek to co mialbym zakladac nowy po 3 tys??

Prezerwatywe tez 2 razy zakladasz? To nie łancuch stalowy tylko guma. Ten pasek kosztuje od 100 do 150 zl. Jest caly czas naciagniety. A ty go luzujesz i potem znowu zakladasz. Ale co kto lubi. 150 zł vs 2000> za demolke w silniku to dla mnie oczywisty rachunek.

Są różne szkoły, mój mechanik założyl mi nowy pasek (miał 25kkm nalatane), w końcu te dodatkowe 150zeta za pasek to przy całej tej zabawie nie majątek.

Pisałem dlaczego (12kkm przejechane, 9miesięcy używany). Wymieniałem u TomkaKRK i mnie przekonał żeby nie zmieniać paska przy tak małym przebiegu.

Dokładnie. Bo jakoś dziwnym trafem nigdzie nie trafiłem na wiarygodne źródło informacji, jakoby pasek rozrządu zdjęty i założony tracił ileś % ze swojej żywotności - skoro ktoś przewidział, że pasek wytrzyma 150 tysięcy kilometrów, to jego wymiana po 10 tysiącach jest moim zdaniem wyrzuceniem pieniędzy w błoto... Przy przebiegach wyższych dla spokoju klienta i swojego - można pasek wymienić - traktując to bardziej jako "dupochron", niż działanie mające jakieś uzasadnienie techniczne...

ale jakby mi Tomek zalecil wymiane to bym sobie wydal te 150 zl i wymienil,a ze nie bylo takiej potrzeby to po co??

Warto też dodać że większość zerwanych rozrządów to wina zatartej rolki a nie samego paska.

chyba by mi zle nie doradzil??On chyba nie mial zadnego w tym interesu bo nie jego kasa tylko moja.Mogl zawolac 150 zl i tyle

Prezerwatywe tez 2 razy zakladasz? To nie łancuch stalowy tylko guma. Ten pasek kosztuje od 100 do 150 zl. Jest caly czas naciagniety. A ty go luzujesz i potem znowu zakladasz. Ale co kto lubi. 150 zł vs 2000> za demolke w silniku to dla mnie oczywisty rachunek.

To nie jest taka sobie zwykła guma, tylko guma wzmacniana kordem np. z włókna szklanego. Mimo usilnych prób nie dotarłem do żadnych badań, które w jednoznaczny sposób wykazałyby osłabienie paska związane z jego ponownym montażem. Dlatego dla mnie teorie pt. "paska rozrządu nigdy nie zakłada sie po raz drugi" są trochę jak urban legends. Ktoś kiedyś coś takiego powiedział i... i ja bym bardzo chciał wiedzieć, na czym oparł swoją teorię.

Tomek ale Ty w ogole zrzycales u mnie pasek przy sciaganiu kolektora??

Całkowicie - nie. U Ciebie kolektor łatwo zszedł, bo był niedługo wcześniej demontowany.

- - - Updated - - -

Juz gdzies pisalem ze sa rozne racje, a i tak monopol na prawde ma Jurand vel Tomek_krk. Ciesze sie Czarny, ze wiesz ile mam doswiadczenie i jakiego typu. Znowu sie cos o sobie dowiedzialem. Na koncu Tomek_krk przytoczy bieglych sadowych jak sie argumenty rzeczowe skoncza.

Argument rzeczowy jest taki - skoro nie wolno montować pasków rozrządu ponownie (niezależnie od ich przebiegu) - bo tak twierdzi producent pasków (i nikt inny, co więcej - na dowód tego twierdzenia nie ma ŻADNYCH wiarygodnych testów żywotności paska po jego ponownym montażu) - to nie wolno także demontować klap wirowych, bo tak twierdzi producent kolektorów z klapami - zakłóci to przepływ powietrza i napełnianie komory spalania. Dlaczego jeden nakaz producenta ma być przestrzegany, a drugi nie?
Jeśli mi podeślesz chociażby jeden test, wykonany przez jakiekolwiek sensowne laboratorium, w którym czarno na białym będzie, że pasek rozrządu ponownie zamontowany traci na żywotności - obiecuję Ci, ze nigdy już nie założę ponownie paska rozrządu, chociażby pracował nawet zaledwie 30 sekund...

Różnica jest taka, że prezerwatywa jest po jednokrotnym użyciu zużyta (zdeformowana, zalana, traci warstwy ochronne itp), a pasek po przejechaniu 12kkm i zdjęciu raczej jest w porządku.
Ciekawe czemu opon nie wyrzuca się po zdjęciu z felgi, albo złapaniu kapcia - a jakiś problem z oponą jest potencjalnie bardziej niebezpieczny niż z paskiem (życie vs. 2000zł).

Idąc Twoim tokiem rozumowania, dziwię się dlaczego nie wymieniałbyś jeszcze rolki, napinacza a może i pompy wody. Jakoś to jesteś w stanie umowtyować? Napinacz też się zużywa, rolka ściera itp.

Wiadomo, że lepiej pewnie jest wszystko wymienić, ale może w pewnych sytuacjach (12kkm) nie ma to zbytniego sensu, tak jak nie wyrzuca się co sezon opon, tylko dlatego że stare są trochę zużyte i zdjęte z felg.

Każdy decyduje sam. Ja na aucie staram się nie oszczędzać, wybieram najlepsze części itp. W tym wypadku zarówno TomekKRK jak i mój mechanik mnie przekonali że pasek można zostawić.

Amortyzatory
Powrót