[Stelvio] Kalibracja radaru - wykasowanie błędu.

• Autor wątku Autor wątku Seal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Na razie nic, ale szukam fajnej sztuki levante, ewentualnie ghibli, pełna konwersja - światła, menu, navi. Pytam wcześniej by się na minę nie wpakować kupując mało popularny samochód, forum vag, alfy są dosyć pomocne i zachęcają do zakupu, jag czy maserati dużo słabiej...
Jedno mi przeszło koło nosa, idealnie utrzymane, tanie szkody i za bezcen https://www.copart.com/pl/lot/78949223/salvage-2018-maserati-levante-sport-ca-rancho-cucamonga

Duzy przebieg po lifcie ładniejsza.

Odkopię temat.
Jestem świeżo po przerobieniu tematu kalibracji radaru, bez większego problemu da się to zrobić "po garażowemu". Potrzebna jest tylko płaska powierzchnia na której ustawimy auto, idealni plaski ekran np. lustro (ustawiony 120cm przed radarem) który da się pochylać i blokować w zakresie -2/0/2 stopnie, dokładna poziomica elektroniczna do ustawienia pochyłu ekranu, kluczyk do śrubek regulacyjnych radaru i oczywiście jakiś program diagnostyczny który umozliwia kalibracje systemu. Robiłem to pierwszy raz i zajęło mi to około 40min z wypiciem kawy :) Procedura jest łatwa i program sam podpowiada kolejne kroki. Jazda testowa potwierdziła poprawność przeprowadzonego zabiegu :)

Odkopię temat.
Jestem świeżo po przerobieniu tematu kalibracji radaru, bez większego problemu da się to zrobić "po garażowemu". Potrzebna jest tylko płaska powierzchnia na której ustawimy auto, idealni plaski ekran np. lustro (ustawiony 120cm przed radarem) który da się pochylać i blokować w zakresie -2/0/2 stopnie, dokładna poziomica elektroniczna do ustawienia pochyłu ekranu, kluczyk do śrubek regulacyjnych radaru i oczywiście jakiś program diagnostyczny który umozliwia kalibracje systemu. Robiłem to pierwszy raz i zajęło mi to około 40min z wypiciem kawy :) Procedura jest łatwa i program sam podpowiada kolejne kroki. Jazda testowa potwierdziła poprawność przeprowadzonego zabiegu :)

Pochwal sie jakim programem robiłes.

Alfa OBD obsługuje procedurę kalibracji, przechodzi płynnie i bezproblemowo

Mój radar, nie czujniki ultradźwiękowy, często generuje alarm "sprawdź otoczenie" po dojechaniu do kogoś na skrzyżowaniu. Wcale nie za blisko i często alarm startuje nie natychmiast a po kilku sekundach od zatrzymywania. Wpienia mnie to od początku mania Stelviaka, oczywiście w ASO wszystko jest super. To może być kwestia do polepszenia przez wykonanie procedury kalibracji?!
Robiłeś tą kalibrację AlfaObd z kompa czy z komórki?

możesz spróbować kalibracji. tylko nasadkę trzeba załatwić taki żeński torx, bodajże E5 albo E6 - akurat w castoramie na szybko znalazłem. ja robiłem z PCta AlfaOBD.

Dzięki za info, przymierzę się do tego bo już zacząłem myśleć blokowac parking przez CAN gdy prędkość =0km/h.

Mój radar, nie czujniki ultradźwiękowy, często generuje alarm "sprawdź otoczenie" po dojechaniu do kogoś na skrzyżowaniu. Wcale nie za blisko i często alarm startuje nie natychmiast a po kilku sekundach od zatrzymywania. Wpienia mnie to od początku mania Stelviaka, oczywiście w ASO wszystko jest super. To może być kwestia do polepszenia przez wykonanie procedury kalibracji?!
Robiłeś tą kalibrację AlfaObd z kompa czy z komórki?

U mnie też to się zdarza. Dość rzadko, ale już ze 2-3x zauważyłem.

U mnie mega często. Jeszcze bym rozumial jakby się załączyło odrazu. A tu dojezdzam na skrzyzowaniu, stoje bez ruchu i jest cisza, a za kilka sekund alarm i znowu cisza, i za kilka sekund znowu.

ale to od radaru na pewno, czy od PDC?

Jak PDC to wyświetla się kontur samochodu i aktywny czujnik. A tutaj napis "sprawdź otoczenie" i chyba zawsze tylko czarny ekran - więc obstawiam radar. Jak zdążę to spróbuję zrobić fotkę. Rejestrację mam na ultra wąskiej ramce i podczas manewrów zachowują się poprawnie na ile mogą (bo że fizyka i ich częstotliwość nie pozwala wykrywać mniej niż pół metra to już inny temat).

Wydaje mi się że to może wychodzić z czujników w przednim zderzaku. Masz założoną ramkę na rejestracje z przodu?

Przeczytaj co napisałem.
Nie wiem skąd pochodzi ale bardziej mi to wygląda na radar niż PDC. Oczywiście pewności nie mam ani idei jak się upewnić na 100%.

Czujniki czy czujnik (lewy)?
Ramka którą mam ma jakieś 7mm dookoła i całość założona bardziej w górę niż centralnie. Kiedyś nie miałem żadnej tylko śrubami na chama do podstawki i działało to identycznie kiepsko. Więc to chyba nie kwestia ramki.
Da się je jakoś "osłabić" te czujniki do testu??? Nie sądzę ale może masz jakiś patent sensowny.

EDIT: Zdaje się w MES jest regulacja czułości PDC to pobawię się jutro :-). O ile to nie działa ona tak jak jasność kamery (czyli nie działa).

Ostatnia edycja:
Czujniki czy czujnik (lewy)?
Ramka którą mam ma jakieś 7mm dookoła i całość założona bardziej w górę niż centralnie. Kiedyś nie miałem żadnej tylko śrubami na chama do podstawki i działało to identycznie kiepsko. Więc to chyba nie kwestia ramki.
Da się je jakoś "osłabić" te czujniki do testu??? Nie sądzę ale może masz jakiś patent sensowny.

EDIT: Zdaje się w MES jest regulacja czułości PDC to pobawię się jutro :-). O ile to nie działa ona tak jak jasność kamery (czyli nie działa).

Pdc regulacji nie ma. Przejedz sie bez tablicy rej.

Przykręcona bez ramki też generowała błędy a docelowo bez tablicy przecież jeździć nie będę.
Ale spróbuję gwoli testu.
Natomiast znalazłem taki wątek że rzekomo można to regulować, choć nie jest to dla mnie jakoś wyraźnie tam napisane. Tym samym parametrem co czułość alarmu fabrycznego?? Nie rozumem tego jednoznacznie.
https://www.stelvioforum.com/threads/overly-sensitive-sensors-check-your-surroundings.16264/

Sprawdze to w mesie bylo tylko czujniki alarmu ultradzwiekowe regulacja. Co do czujek pdc to tablica lub woda sam teraz wymienialem przednia bo durniała po wodzie.

W tym artykule gość pokazuje ekran z czułością czujników wolumetrycznych (objetosciowych) a więc od alarmu, i jakby wynikało z tego że to działa też na ultradźwiękowe. Bez sensu takie powiązanie ale cholera wie. Inna sprawa że co jak alarmu fabrycznego brak, ja nie mam.
Samochód wróci mi w poniedziałek to też się podłącze i popatrzę.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót