[Giulietta] Julka z 2016... kilka pytań przed zakupem

Łapie sie z animacja i grafika... Dobrze wiem jak tam jest "latwo" o wize.. Robi sie OT.

A co do auta. Wątpię abym wzial cos innego niz alfę. Zbyt duzo stracilem czasu na czytanie.. by terac brac focusa st 2.0/250 lub ds4 1.6/200 chyba ze trafi sie jakas super oferta.. Bo tylko te 2 modele biore pod uwage jesli nie giulietta... Czy doloze do 235 w recznej skrzyni? Musze to przemyslec (bez pisania kolejnych 30 stron)... Dobranoc.

Ostatnia edycja:
Też się interesowałem DS4, ale 1.6 ciężko znaleźć jakieś fajne no i trochę mało sportowe jednak. Forda w ogóle nie brałem pod uwagę - nie ten typ samochodu.

Łapie sie z animacja i grafika... Dobrze wiem jak tam jest "latwo" o wize.. Robi sie OT.

A co do auta. Wątpię abym wzial cos innego niz alfę. Zbyt duzo stracilem czasu na czytanie.. by terac brac focusa st 2.0/250 lub ds4 1.6/200 chyba ze trafi sie jakas super oferta.. Bo tylko te 2 modele biore pod uwage jesli nie giulietta... Czy doloze do 235 w recznej skrzyni? Musze to przemyslec (bez pisania kolejnych 30 stron)... Dobranoc.

Vieworld- to w końcu kiedy zamówisz bo wątek jeszcze trochę będzie miał rok? :D

W DS4 tak poszli z designem po bandzie, że szyby w tylnych drzwiach się nie otwierają :) No i jest tak wysoko zawieszone, że wygląda dziwacznie. Za to materiały w środku dobre.

W DS4 tak poszli z designem po bandzie, że szyby w tylnych drzwiach się nie otwierają

Drzwi to jedno.. Posiedziałem z translatorem na forach francuskich i ten silnik parę lat temu niby poprawili, ale te auta dalej mają problem z rozrządem czy wypluciem oleju i nie są to pojedyncze przypadki...

Vieworld- to w końcu kiedy zamówisz bo wątek jeszcze trochę będzie miał rok?

A daj mi spokój, odcinam się póki co od aut - będę myślał w październiku czy cokolwiek by przejeździć rok czy na kredyt... jak się coś trafi pewnego z tego forum to może wezmę, grill z przodu piękny (dla mnie), zawsze w poprzednim roczniku można zamontować ten z 2016.. ten montował więc mam pewność 100%, że to ten sam rozstaw: https://www.flickr.com/photos/depeche101/

---

Nie ma wielu modeli aut pod mój gust. Giulietta lub ewentualnie Focus ST - tylko jak już to po lifcie bo przed 2014 deska wygląda jak w samolocie (!). Wszystko będzie się rozbijać o kasę lub jakąś pewną fajną okazję.

A póki co trzeba porozwiązywać obecne problemy z soboty więc uciekam, a sam temat może innym się przyda...

Ostatnia edycja:
Też się interesowałem DS4, ale 1.6 ciężko znaleźć jakieś fajne no i trochę mało sportowe jednak.

Ten jest fajny jesli chodzi o wyposazenie ale 5 letnią to mozna miec fajnym wyposazeniem julke tct 170 lub 235..
http://otomoto.pl/oferta/citroen-ds...is-w-aso-bezwypadkowy-gwarancja-ID6yqUvf.html

I nawet ogladalem sie za tym ale jak pisalem, problemy z rozrzadem i plucie olejem to ja dziekuje.. Mialem juz VW Polo ktory wywalam olej i mial ciagle problemy ze skrzynia, nie chce znow miec niepewnego auta... Zapewne skoncze z jakas julką...

Sprawy sobotnie juz prawie ogarniete. Jednak odcinam sie dalej od auta na jakis czas... Chociaz dzis mi sie sniła Julka 170 tct, ze kupilem z dachem panoramicznym a pierwsze co to zamontowalem w niej brembo czerwone xD

To też kilka pytań ode mnie (zamówiłem już veloce 240KM) - szczególnie w porównaniu do mojej obecnej Mazdy 6:

- czy auto ma/można wyposażyć w system automatycznego hamowania (w mazdzie kilka razy uratowalo mi tylek jak ktos sie postanowil np zatrzymac przy starcie ze swiatel kiedy ja mam noge na gazie ;)
- czy auto ma/można wyposażyć w blind spot monitoring (pomarańczowa dioda migająca/alarmująca, że ktoś jedzie szybciej od nas po sąsiedzku)
- ile kosztują przeciętnie przeglądy?
- czemu dane techniczne podają 6.6s do 100kmh a wg testów modelu MY2015 było 6.0/6.1
- czy w bagażniku są jakieś haczyki na torby?
- poprawiono coś od testu Zachara w kwestii uchwytów do zamykania bagażnika, czy nadal kaleczą?
- czemu droga hamowania na tych wielkich zaciskach i tarczach jest dłuższa niż w uchodzącej za słabą w tym względzie mazdzie 6gj (przynajmniej syntetycznie)?
- czy dodatkowa gwarancja do 45000 km na trzeci rok rozlicza się jakoś proporcjonalnie? tzn czy mogę np zrobić 42000 w dwa lata a w trzecim zgłosić usterkę przy stanie licznika 44500? czy mogę robić max 15 tys rocznie?
- jest jakiś patent na twardy podłokietnik w drzwiach i na brak podłokietnika między siedzeniami z veloce?
- czy fotele to skóra naturalna czy syntetyk na tych boczkach?
- jakieś rady po zakupie? na lakier coś trzeba kłaść (powłoka)?
- to nowe uconnect z live ma jakieś darmowe aktualizacje map?
- co to za mapy sa w nawigacji? tomtom?
- czy system multimediów odczytuje jakieś formaty bezstratne? flac, apple?
- jak jest z poziomem hałasu przy >160kmh?

dzięki!

Odpowiem na to co wiem ;)

- czy auto ma/można wyposażyć w system automatycznego hamowania (w mazdzie kilka razy uratowalo mi tylek jak ktos sie postanowil np zatrzymac przy starcie ze swiatel kiedy ja mam noge na gazie ;)
+Nie
- czy auto ma/można wyposażyć w blind spot monitoring (pomarańczowa dioda migająca/alarmująca, że ktoś jedzie szybciej od nas po sąsiedzku)
+Nie
- ile kosztują przeciętnie przeglądy?
+Pytałem to pierwszy ma kosztować mniej niż 1000 zł
- czemu dane techniczne podają 6.6s do 100kmh a wg testów modelu MY2015 było 6.0/6.1
+W instrukcji jest 6s.
- czy w bagażniku są jakieś haczyki na torby?
+Haczyki po bokach? Nie stwierdzono.
- poprawiono coś od testu Zachara w kwestii uchwytów do zamykania bagażnika, czy nadal kaleczą?
+Ogólnie ciężko się zamyka klapę. Albo mocny zamach albo popychanie klapy i zostawienie odcisków na lakierze.
- czemu droga hamowania na tych wielkich zaciskach i tarczach jest dłuższa niż w uchodzącej za słabą w tym względzie mazdzie 6gj (przynajmniej syntetycznie)?
- czy dodatkowa gwarancja do 45000 km na trzeci rok rozlicza się jakoś proporcjonalnie? tzn czy mogę np zrobić 42000 w dwa lata a w trzecim zgłosić usterkę przy stanie licznika 44500? czy mogę robić max 15 tys rocznie?
+Chodzi o to żeby nie przekroczyć limitu kilometrów. Nieważne w jakich proporcjach je podzielisz. Jak więcej przejeździsz to tylko wcześniej pojawisz się na przeglądzie. Tak ja to rozumiem.
- jest jakiś patent na twardy podłokietnik w drzwiach i na brak podłokietnika między siedzeniami z veloce?
+Skórzane siedzenia i masz podłokietnik pomiędzy siedzeniami. Jak chcesz miękki podłokietnik w drzwiach i podłokietnik na środku to czym chcesz trzymać kierownicę ;)?
- czy fotele to skóra naturalna czy syntetyk na tych boczkach?
- jakieś rady po zakupie? na lakier coś trzeba kłaść (powłoka)?
+Ja mam mat i nie kładę. Póki co myje się jak normalny z tym, że myję na myjniach ręcznych.
- to nowe uconnect z live ma jakieś darmowe aktualizacje map?
+Dobre pytanie. Sama aplikacja się aktualizuje ale jak mapy są pobierane tego nawet na stronie TomToma nie podają.
- co to za mapy sa w nawigacji? tomtom?
+TomTom z tym, że mam TT zewnętrznego i jest o niebo lepszy niż ten w Julce i ma nowsze mapy.
- czy system multimediów odczytuje jakieś formaty bezstratne? flac, apple?
- jak jest z poziomem hałasu przy >160kmh?
+Znośny :)

Dziękuję - gdyby ktoś znał dodatkowe odpowiedzi to bardzo proszę :)
A co do trzymania ręki - zakładam, że lewą mogę trzymac kierownicę i trzymać jednocześnie łokieć na podłokietniku, czy nie? :) a prawa przy automacie raczej nie ma takiego znaczenia. Niestety twardy podłokietnik po lewej mam też w mazdzie (wyrobil sie w kwartal i odplynela pianka... ;) i cierpie z tego powodu :)

Z tego co robilen research po necie wczesniej to:

- przeglady na mazowszu 1000zl ale netto chyba, bo wszedzie mowiono 1200-1260zl co 15.000km
- obicie przy szybie jest twarde ale nie az tak, sprawdzilem to na teście i wg mnie bardziej miekkie niz w focusie
- haczykow nie widzialem w bagazniku, chociaz chyba jeden mi przelecial cos kojarze (lub cos innego wystawalo hehe), ogolnie tylko siatki na rzepy pozostaja w tym aucie ale niepryginalne bo ceny kosmiczne
- odnosnie trzymania kierownicy, nie wiem jaki styl preferujesz ale ja niewyobrazam sobie trzymania veloce kierownicy jedna reka... Chyba ze stoimi w korku :)
- dlatego pisalem Ci dlaczego wole wersje z CD zamiast navi ze slotem na karty sd...

Uconnect MY2014 nie odczytuje FLAC, w nowym się to pewnie nie zmieniło.

Nic sie nie zmienilo, czyta tylko: MP3, WMA, AAC, M4A, MP4 and WAV - wiec bezstratnie zostaje tylko najciezszy WAV.

Ostatnia edycja:
Brak FLAC jest trochę zastanawiający, ale do samochodu MP3 320 kbps to raczej wystarczający poziom jakości...

No niby tak.. Do dzis nie slyszalem BOSE na spokojnie na zywo... Ale wczoraj slyszalem przez moment denona w ds4 i bylem w szoku jesli chodzi o jakosc dzwieku..

Radek nie wiem jak Ty, ale ja mam w bagazniku w podloge wmontowane przy oparciu kanapy dwa ucha + dwa w progu bagaznika i siatka na nich rozpieta az milo..

No niby tak.. Do dzis nie slyszalem BOSE na spokojnie na zywo... Ale wczoraj slyszalem przez moment denona w ds4 i bylem w szoku jesli chodzi o jakosc dzwieku..
Czyli wniosek z tego trzeba ogarnąć coś z Tidalem hifi :) przewrotnie powiem, że ja większą różnicę w jakości dźwięku źródłowego słyszę w aucie (i to przy słabych BOSE w maździe) niż na kolumnach w domu. Oczywiście, kolumny grają lepiej, ale nawet jak im włączę mp3 120kbps to grają lepiej ;) a w aucie różnica między zwykłą mp3 a nawet Spotify premium jest bardzo odczuwalna.

Jakoś sobie z tym dźwiękiem poradzę :) i tak głównie jadę na spotifaju więc te kilka "demo tracków" żeby pokazać komuś, jak grają głośniki, sobie wrzucę w wav ;)

DS4 próbowałem sobie skonfigurować, ale nie umiem patrzeć na ten samochód... paskudztwo, w środku i na zewnątrz też taki sobie. A dźwięk denona może i miażdży ale burmester to i tak nie jest z premium więc nie jest moim głównym kryterium ;))

Ds4 mi sie faktycznie nie podoba srodek w porownaniu do giulietty... Fajnie miec fotele z masazem I denona no ale to nie powod by brac to auto skoro w tej samwj cenie mozna miec julke lub focusa st...

Patrzylem co tam jest w cenie okolo 25tys tak na przeczekanie na rok czy dwa (tak, wiem, mialem sobie zrobic przerwe z autami na jakis czas no ale nie da sie...) i wpadlem na Abartha z t-jet 155K@180KM... Auto na tyle mnie zaciekawilo i na tyle doinwestowane i z super prsebiegiem ze zaczynam myslec nad nim powaznie...

http://otomoto.pl/oferta/fiat-grand...ocno-doinwestowany-org-przebieg-ID6yqyl1.html

Ostatnia edycja:
Ja w tym siedziałem tylko raz na Motor Show w Poznaniu, ale pamiętam, że byłem zmrożony "jakością" wnętrza w tym samochodzie. Pamiętam, że to były 2 największe rozczarowania tej imprezy - Twingo RS i właśnie Abarth Punto.

Masz na mysli Abarth Punto Evo czy Grande Punto?
No i mowisz o Abarth czy o pakiecie stylowym Abarth do fiata..?

Amortyzatory
Powrót