• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Julka wiązka klapy bagażnika

To może jakiś mały poradniczek, jak wymienić antenę?

Siadasz wygodnie na tylnej kanapie. Zdejmujesz tylną lampkę ( trzeba podważyć śrubokrętem lub innym tworzywowym elementem - np do demontażu tapicerek ) lampka składa się z dwóch elementów. Najpierw klosz a później reszta z podsufitki ) Wtedy trzeba zajrzeć w miejsce po lampce w stronę przodu samochodu. Zobaczysz tam nakrętkę która trzyma antenę od środka ( chyba 19 albo 21 ) odkręcić odpiąć kabelki od anteny ( gdy tylko UKF to jeden gdy GPS to dwa ). Wtedy wyciągasz antenę do góry na dachu. Montaż w odwrotnej kolejności. Tylko dokładnie wyczyścić powierzchnię dachu przed montażem dachowej , dokręcać nakrętkę z wyczuciem.

Ostatnia edycja:
Jest nawet tutaj na forum tutorial wraz z zdjęciami. Sam wymieniałem antenę przez padniety wzmacniacz w podstawie i roboty na 20 min.

i mnie dopadła "zemsta klapy" ;) Pytanie moje co to za peszel widoczny na zdj? Wychodzi na ok 2 cm od strony auta i nie ma kontynuacji po stronie klapy . Jest to prawa wiązka. Przewody naprawione/polutowane i na chwile obecną wszystko gra .

IMG_3945.jpg

Wygląda jak przewód od płynu do spryskiwaczy..

przewód płynu jest z lewej strony, zresztą spryskiwacz działa więc to nie to.

Według mnie to jakaś pozostałość po poprzedniej naprawie, bo wygląda jakby już coś było robione z przewodami. Fabrycznie cała wiązka powinna być okręcona miękką taśmą tekstylną.

była okręcona i wyglądało jakby wcześcniej nikt nic nie ruszał, przewody ja polutowałem, znaczy zdj zrobione juz po naprawie.

Tak wyglądało wczesniej ale jeszcze peszla nie bylo widac

IMG_3943.jpg

widok podobny jak miałem w 159 sedan parę lat temu.
fajnie że jest gotowy zestaw naprawczy, jak bym jednak nie korzystał z zaciskanych konektorów tylko lutował i na wszystko koszulki termokurczliwe - tak więcej zabawy, ale w warunkach wilgoci, temperatur itp nie wierzę długoterminowo w takie zaciskane połączenia, szczególnie że niektóre przenoszą wiele amperów prądu - z czasem będzie śniedziało, dojsze temperatura i możliwe że się posypie.

Drodzy,

wystepuje u mnie sytuacja nastepująca:
lewa tylna lampa na klapie bagaznika świeci słabiej od swojego odpowiednika ze strony prawej i ogólnie słabiej od każdej pozostalej.
Wystęuje to losowo.
Czasem świeci słabiej, a czasem normalnie.

Od czasu do czasu wyrzuca błąd "running lights" i "stop light".

Rozebrałem dziś oslony na klapie plus odslonilem wiązke ze strony lewej.
Nic nie jest popekane czy pokruszone.
Kable całe - pierw sprawdziłem całość od strony klapy (i w klapie), a potem od strony auta przesuwając gumę w jedna i druga stronę by maksymalnie odsonić je.
Wszystko gra.

Siedziałem nad tym dobre 2h w garażu i nic to nie dało.
Lampa po całej operacji świeciła normalnie, a wieczorem jak wyjechalem z garażu to już sobie "mruzyła" - błędu brak.
Co istotne nie zawsze gdy świeci słabiej to wyrzuca błąd. Błąd też sam znika - no normalnie auto samo sie naprawia:hmmmm2:

Będę zobowiązany za podpowiedź.

PS. nie wiem czy może mieć to związek, ale mam wrażenie, że tempomat anuluje swoje dzialanie dopiero po głębszym nacisnięciu pedału hamulca co wręcz graniczy z lekkim szarpnięciem.
W Leonie rzecz nie do pomyslenia.

W leonie, a w alfie to normalne ?
Moze jak Ci wystapi defekt wtedy zacznij bawic sie wiązką z odpalonymi swiatlami

Pewnie wiązka uszkodzona pod izolacją. Najlepiej wymienić wszystkie przewody na tym odcinku na nowe, wtedy unikniesz dalszej degradacji i ewentualnych spięć.

Ja sugerowałbym jeszcze sprawdzenia połączenia masy C030 lewej wiązki. Połączenie jest w okolicy lewego tylnego nadkola. Podobno jest to również przypadłość, która w naszych Alfach dość często występuje.
Giulietta masa C030.jpg

Ostatnia edycja:
Drodzy,

wystepuje u mnie sytuacja nastepująca:
lewa tylna lampa na klapie bagaznika świeci słabiej od swojego odpowiednika ze strony prawej i ogólnie słabiej od każdej pozostalej.
Wystęuje to losowo.
Czasem świeci słabiej, a czasem normalnie.

Od czasu do czasu wyrzuca błąd "running lights" i "stop light".

Rozebrałem dziś oslony na klapie plus odslonilem wiązke ze strony lewej.
Nic nie jest popekane czy pokruszone.
Kable całe - pierw sprawdziłem całość od strony klapy (i w klapie), a potem od strony auta przesuwając gumę w jedna i druga stronę by maksymalnie odsonić je.
Wszystko gra.

Siedziałem nad tym dobre 2h w garażu i nic to nie dało.
Lampa po całej operacji świeciła normalnie, a wieczorem jak wyjechalem z garażu to już sobie "mruzyła" - błędu brak.
Co istotne nie zawsze gdy świeci słabiej to wyrzuca błąd. Błąd też sam znika - no normalnie auto samo sie naprawia:hmmmm2:

Będę zobowiązany za podpowiedź.

PS. nie wiem czy może mieć to związek, ale mam wrażenie, że tempomat anuluje swoje dzialanie dopiero po głębszym nacisnięciu pedału hamulca co wręcz graniczy z lekkim szarpnięciem.
W Leonie rzecz nie do pomyslenia.
Odepnij złącze od lampy i przeczyść styki drobnym papierem, o ile już nie jest styk upalony za bardzo

Odepnij złącze od lampy i przeczyść styki drobnym papierem, o ile już nie jest styk upalony za bardzo

To jest tez niezły trop. Dzięki.

- - - Updated - - -

Masa - to niezły pomysł. Gdzie dokładniej jest przewód masowy przy nadkolu zlokalizowany?

Odnosnie wymiany wiązki to mam wrażenie, ze wykonal bym mase niepotrzebnej jeszcze w tej chwili roboty nie eliminując prostszych źródeł jak te podane przez kolegów.

Wiązke sprawdzilem drobiazgowo od momentu wyjscią spod dachu do wejścia w klapie czyli dokladnie tam gdzie wiązki u przedmówców były uszkodzone. Nie wystepuje tam problem opisany przez kolegów zatem wymiana wiązki to raczej ostateczność.
Szybciej chyba zaryzykował bym podmianę lampy zeby wyeliminować calkowicie "prostsze" mozliwości.

Ostatnia edycja:

U mnie był ten sam problem. Nawet częściej cała prawa lampa gasła. Pomogło tak ja wyżej przeczyszczenie styków. Od tej pory problem nie powrócił.

Problem z wiązkami tylnej klapy w przedlifcie prędzej czy później nastąpi. Bywa, że izolacja ok a w środku trzyma się na włosku już. Jeżeli mierzyles miernikiem każdy obwód na tym odcinku podczas jego ruszania i jest sygnał to narazie działa, pytanie jak długo i czy jest sens ryzykować ewentualną wymianę komputera BCM...Ja gdybym miał taką wiedzę przed usterką kabli zrobiłbym nawet profilaktyczna wymianę na tym odcinku i to od razu na przewody w silikonie. Jednak kupiłem auto już z tą usterką za długo to trwało wcześniej i padł BCM.
Wyczyszczenie styków także wskazane jak koledzy wyżej pisali bo zawsze minimalizuje upalanie kostek.

Amortyzatory
Powrót