• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Julka wiązka klapy bagażnika

a ja mam takie pytanie, idzie się jakoś do tej wiązki dostać w dalszych miejscach, żeby wymienić te kable na dłuższym odcinku? zagladalem tam w weekend z prawej strony bo słabo mi odbiera radio i już ktoś tam jakaś rzeźbę robił, jedne kable połączone lepiej, inne gorzej, ja że swojej strony zrobiłem porządnie kabel od anteny ale dalej słabo działa, a na wiosnę chciałbym cała wiązka wymienić porządnie to wszystko lutujac i zabezpieczyć izolacja termokurwczliwa, czy ktoś robił już taki zabieg idąc głębiej w kable ?

a ja mam takie pytanie, idzie się jakoś do tej wiązki dostać w dalszych miejscach, żeby wymienić te kable na dłuższym odcinku? zagladalem tam w weekend z prawej strony bo słabo mi odbiera radio i już ktoś tam jakaś rzeźbę robił, jedne kable połączone lepiej, inne gorzej, ja że swojej strony zrobiłem porządnie kabel od anteny ale dalej słabo działa, a na wiosnę chciałbym cała wiązka wymienić porządnie to wszystko lutujac i zabezpieczyć izolacja termokurwczliwa, czy ktoś robił już taki zabieg idąc głębiej w kable ?

Sprawdź drugą antenę , tą na dachu , czasami pada wzmacniacz bo woda dostaje się pod uszczelkę.

Sprawdź drugą antenę , tą na dachu , czasami pada wzmacniacz bo woda dostaje się pod uszczelkę.

to jeszcze w weekend spróbuje się do niego dobrać;) ale tak czy siak muszę te kable powymieniac tylko trochę słabo jak kabel antenowy ma 2 przerwy przed, reszta to tam kij jak polutuje, najgorzej że te kable są dość krótkie i ciężko się na nich pracuje, będę musiał obciąć je blisko tej gumy wyciągnąć z gumy stare i wsadzić jakoś nowe..

problem mam też z wiązka lewych drzwi, też coś nie łączy bo czasami głośniki nie grają, jak rusza ja to nagle gra, ogólnie mega słabe jest to gniazdo w drzwiach. Nie sądziłem że można takie dziadostwo w aucie zrobić, trochę jestem przerażony że połowa kabli w aucie to dziadostwo jak nie wie. W hondzie to nawet bym nie pomyślał żeby jakiś kabel mógł być przerwany

Ostatnia edycja:
Witam,
a u mnie ładowanie się zapala, brak wspomagania itp. gdy poruszę prawą wiązką to znika, gdybym wcześniej to powiązał to bym alternatora nie wymieniał:(,

A jeżeli przestało działać ryglowanie(tj. zamykanie) tylnej klapy z pilota, ale otwieranie działa. To będzie mikrostyk zamka klapy czy przewód?

Ostatnia edycja:
Jeśli dobrze rozumiem, kabel antenowy (od anteny na dachu do jednostki z przodu) jest w tej wiązce w klapie? Czy wersje UKF i DAB są identyczne - czyli czy wystarczy wymienić podstawę anteny oraz maszt i dołożyć wzmacniacz, żeby odbierać DAB (Do tego oczywiście wymiana UConnecta)? Gdzie się znajduje ten wzmacniacz dokładnie?

Jeśli dobrze rozumiem, kabel antenowy (od anteny na dachu do jednostki z przodu) jest w tej wiązce w klapie? Czy wersje UKF i DAB są identyczne - czyli czy wystarczy wymienić podstawę anteny oraz maszt i dołożyć wzmacniacz, żeby odbierać DAB (Do tego oczywiście wymiana UConnecta)? Gdzie się znajduje ten wzmacniacz dokładnie?

Giulietta ma dwie anteny. Jedna na dachu ( są dwie wersje - UKF i UKF + GPS ) obie wersje mają wzmacniacz w podstawie anteny a kable idą bezpośrednio z anteny do radia. Druga antena jest w klapie i tam właśnie idzie ten gruby czarny kabel antenowy we wiązce.

OK, to 2 kwestie:
a/ przynajmniej wg Eper wersja tylko UKF nie posiada wzmacniacza, ale to mniejszy problem, chyba, że jest dziwnie zlokalizowany - jest gdzieś przy antenie? Jak widać na rysunku, to oddzielne "pudełko".
b/ skoro kabel idzie bezpośrednio od anteny do radia (nie widzę tego w Eper - wg rysunku kabel jest dla wersji DZB, czyli z nawigacją, ale brzmi absolutnie sensownie :) ), to czy kabel od wersji DAB jest taki sam, jak od wersji tylko UKF?

Eper.jpg

Ostatnia edycja:
OK, to 2 kwestie:
a/ przynajmniej wg Eper wersja tylko UKF nie posiada wzmacniacza, ale to mniejszy problem, chyba, że jest dziwnie zlokalizowany - jest gdzieś przy antenie? Jak widać na rysunku, to oddzielne "pudełko".
b/ skoro kabel idzie bezpośrednio od anteny do radia (nie widzę tego w Eper - wg rysunku kabel jest dla wersji DZB, czyli z nawigacją, ale brzmi absolutnie sensownie :) ), to czy kabel od wersji DAB jest taki sam, jak od wersji tylko UKF?

Pokaż załącznik 265928

Wzmacniacz masz w antenie na dachu , a to pudełko to drugi wzmacniacz antenowy w klapie ( choć powiem szczerze że ja u siebie tego nie znalazłem ;-) )
Co do DAB nie wiem czy antena UKF + GPS go obsługuje. JA u siebie ze względu na gorsze "ściąganie" stacji wymieniałem antenę dachową ( miałem tylko UKF ) na podwójną. Jak masz Uni to na 100 % masz antenę UKF+GPS bo nawigacją skąś musi brać sygnał GPS.

Taką zakładałem
https://allegro.pl/oferta/antena-da...mZDIxMGQwZGJiMTE0NjE2OWI4ZTMxODRkY2IyNDk0ZDc=

Ostatnia edycja:
Na 99% mam antenę tylko UKF (wariant 6Q2 w Eper). Jest jeszcze wariant 6Q3, czyli UKF + DAB i trzeci z GPS (i DAB, UKF oczywiście). Wg rysunku powyżej, kabel w podsufitce jest tylko dla wersji z GPS (co by było dziwne, ale być może nie niemożliwe). Próbuję ustalić, co muszę wymienić u siebie, żeby dołożyć sobie DAB. Chcę to zrobić ładnie, jak z fabryki. Ewentualna wymiana kabla to byłby główny problem, a przy zasięgu DAB w Polsce inna antena niż zewnętrzna nie wchodzi w grę.

Wnioskując po opisie aukcji, masz też DAB :). Nie kojarzę, żeby w Europie występowała wersja tylko UKF + GPS. To teraz pytanie, jaki masz UConnect? 5 czy 6,5? Jeśli 5 - to z DAB czy bez? No i jaki rocznik samochodu - przed liftem, czy po?

Ostatnia edycja:
Na 99% mam antenę tylko UKF (wariant 6Q2 w Eper). Jest jeszcze wariant 6Q3, czyli UKF + DAB i trzeci z GPS (i DAB, UKF oczywiście). Wg rysunku powyżej, kabel w podsufitce jest tylko dla wersji z GPS (co by było dziwne, ale być może nie niemożliwe). Próbuję ustalić, co muszę wymienić u siebie, żeby dołożyć sobie DAB. Chcę to zrobić ładnie, jak z fabryki. Ewentualna wymiana kabla to byłby główny problem, a przy zasięgu DAB w Polsce inna antena niż zewnętrzna nie wchodzi w grę.

Wnioskując po opisie aukcji, masz też DAB :). Nie kojarzę, żeby w Europie występowała wersja tylko UKF + GPS. To teraz pytanie, jaki masz UConnect? 5 czy 6,5? Jeśli 5 - to z DAB czy bez? No i jaki rocznik samochodu - przed liftem, czy po?

Tu cały szkopuł że mam tylko Blue&Me a nie Uni. Po prostu cena anteny była bardzo konkurencyjna ;-)

Podwójna antena jest dla wersji 8-głośnikowej i Bose. Dla 6-głośnikowej jest 1.

Jak wczoraj zacząłem kopać po Eperze, to się okazało, że w wersji DAB jest jakiś filtr (nr części 50511739). Czy ktoś wie, gdzie to się znajduje?

OK, to 2 kwestie:

Pokaż załącznik 265928

Dla uściślenia. Antena z GPS ma inny kształt podstawy. Jest taka wydłużona w kierunku przodu. A ta bez GPS jest w podstawie mniejsza, bardziej okrągła.

Witam. Miałem problem z radiem i nawigacją. Radio grało jak widziało antenę nadawczą a GPS podawał odległość ok 15 km dalej. Po rozebraniu okazało się że w środku w antenie było pełno wody i wszystko spalone. Po poszukiwaniu znalazłem podróbe na allegro za 158 zł i działa bez problemu i pokazuje dokładnie tam gdzie jestem.https://allegro.pl/oferta/antena-fa...26c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót