• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Julka wiązka klapy bagażnika

Jak przetniesz całą wiązkę, to możesz pomierzyć suwmiarką - kolory chyba nie będę miały znaczenia - ważniejsza będzie konkretna rozpiska co z czym łączysz i dokumentacja

Jasne tak będę musiał zrobić, nie mniej warto było zapytać czy nikt nie ma gotowca [emoji6]

Pomierzyłem przewody prawej wiązki wrzucam może komuś się przydadzą też:
Żółto zielony 1,3mm
Czarny 1,5mm
Szaroczarny 1,7mm
Brązowoczarny 1mm
Niebieski 1,6mm
Czarny2 1,8mm
Zielonobrązowy 0,8
Mierzyłem suwmiarka więc mogą wystąpić różnice rzędu 1mm może 2mm.

Podstawowe pytania jakie mi się nasuwają, czy aby te przewody dłużej przetrwały kupić jakieś konkretne, czym się kierować poza kolorami? Chcę to połączyć złączkami żeby było porządnie i trwale. Planuje wymienić całe przewody w klapie zamiast łączyć to kilka razy.
Czy szukać przewodów tej samej grubości czy może grubszych (wiem że musi przejść przez tą przelotkę gumową)?

Przewód od wzmacniacza anteny(?) gruby czarny też można normalnie złączka połączyć? Złączki panuje izolowane aby nic nie przebijało.
226.jpg

Pomierzyłem przewody prawej wiązki wrzucam może komuś się przydadzą też:
Żółto zielony 1,3mm
Czarny 1,5mm
Szaroczarny 1,7mm
Brązowoczarny 1mm
Niebieski 1,6mm
Czarny2 1,8mm
Zielonobrązowy 0,8
Mierzyłem suwmiarka więc mogą wystąpić różnice rzędu 1mm może 2mm.

Podstawowe pytania jakie mi się nasuwają, czy aby te przewody dłużej przetrwały kupić jakieś konkretne, czym się kierować poza kolorami? Chcę to połączyć złączkami żeby było porządnie i trwale.
Planuje wymienić całe przewody w klapie zamiast łączyć to kilka razy.
Czy szukać przewodów tej samej grubości czy może grubszych (wiem że musi przejść przez tą przelotkę gumową)?

Lutowanie jest bez porównania trwalsze od złączek, a już na pewno trudniej popełnić błąd (np. przez za słabe zaciśnięcie złączki).
Kup przewody o dużej elastyczności. Jeśli chodzi o średnicę, to grubsze niczego nie wniosą.
Najważniejsza jest elastyczność.

Dzięki za odpowiedź. Czy elastyczność między się w czymś czy mają mieć podane że są elastyczne i to mi wystarczy?

Chodzi o takie w izolacji sylikonowej a sama linka przewodu również elastyczniejsza zapewne z cienszych pojedynczych żył mniej podanych ja złamania.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Także proponuję lut ale wcześniej zawinąć jeden przewód w drugi. Na yt znajdziesz dokładniej jak i będzie święte. Łączenia rób już poza gumową przelotką na to termokurczliwa izolacja, na każdy odcinek z 30cm przewodu przygotuj.

Podstawowe pytania jakie mi się nasuwają, czy aby te przewody dłużej przetrwały kupić jakieś konkretne, czym się kierować poza kolorami?
kupić przewody dobrej klasy dobrego producenta, poszukaj może na tme.pl albo u tego typu dostawców. kolory to olej. zachowaj minimalne przekroje - niektóre elementy są prądożerne dlatego przekrój miedzi musi być odpwiednio większy, inne to tylko sygnałowe bądź niskoprądowe, więc tu mogą być cieńsze.

Chcę to połączyć złączkami żeby było porządnie i trwale.
"złączki" i "przrządnie i trwale" to przeciwnosci - polutuj i na to koszulka termokurczliwa. lut zrób tak że odizolujesz sobie z 10-15mm każdego kabla, składasz w połowie i skręcasz wzdłuż, potem oblutowujesz wystarczająco długo żeby cyna dobrze wsiąknęła między żyły, nie za długo żeby nie przegrzać lutu, nasuwasz koszulkę termokurczliwą i najlepiej gorącym powietrzem ją obkurczasz (jak nie masz zapalniczka ale tak żeby nie okopcić).

no właśnie nie możesz przesadzić z grubosciami

Dzięki za wszystkie porady. Ile taki przewód powinien kosztować za metr żeby prawdopodobnie nie był tanim g...?

z glowy ci nie napisze, ale ostatnio kupowalem w tme cale szpule kabli 305m cienki spelniajace ul1009/1569 i za mniejsze srednice (AWG22) płaciłem chyba ponad 400zl za szpule. pewnie te srednice jakie Ty potrzebujesz beda ze 2x droższe, a przy krótkich odcinkach kabla tym bardziej cena podskoczy mocno.

popatrz u nich np cos z helukabel

ktos radzil silikonowe, nie wiem, nie ma doswiadczenia z takimi, ale one maja b.miekka izolacje, zeby die nie okazalo ze izolacja wytrzyma ale miedz bedzie bardziej pracowac i sie polamie. ja bym poszedl w standardowe ale dobre

Ok. Szpula mi wystarczy na 100 lat muszę coś na metry znaleźć. Poszukam na tej stronie może coś tak sprzedają [emoji6]

sprzedają na metry (albo jakieś tam kawałki przynajmniej), ale cena rośnie za metr jak bierze się krótsze kawałki. dlatego Ci pisałem olej kolory, wybierz ze 2 średnice które Ci załatwią wszystkie wiązki, weź w jednym kolorze, pooznaczaj kable po przeciągnięciu, i lutuj wg oznaczeń, tym bardziej że poza podstawowymi 10 kolorami jednolitymi, coś z mieszanych (takie jak masz we wiązkach ori) praktycznie jest nie do kupienia nawet na szpule - takie rzeczy to zamawiają producenci wiązek na dziesiątki km kabla w konkretnej konfiguracji 2 kolorów - niedostępne w standardowej ofercie. wiem coś o tym bo jak chciałem AWG22 też w jakiś dwukolorowych oznaczeniach (jakichkolwiek), to była masakra, z niestandardowych kolorów udało mi się dokupić różowy i żółto-zielony i tyle wystarczy bo do produków potrzebuję 12 kolorów (łatwiejszy seryjny montaż/wzrokowa weryfikacja gdy się różnią). dla mnie te 305m szpule to jak biznes dobrze pójdzie starczą na 2 lata produkcji no ale trzeba było kupić (z resztą jak wiele innych produktów - całe szpule np po 5tyś rezystorów czy kondensatorów bo znacznie niższa cena motywuje)

Na pewno w Warszawie są jakieś sklepy elektryczno/elektroniczne. Tam zasięgniesz języka i kupisz od ręki co trzeba w 20min, a tak, to możesz się bujać po stronach.
Ja lutowałem większość przewodów (tak jak pisał epsonix) i póki co mam spokój. Wyczyściłem też gniazdo od prawego reflektora, bo było pordzewiałe i raz lampa świeciła, a raz nie.

PS Jak znajdziesz "coś" w czarnym stosunkowo grubym peszlu, to to będzie przewód od płynu od spryskiwaczy - żebyś nie przeciął przez przypadek.

Okej będę uważał choć jedyny gruby pęknięty miałem przewód... Nie wiem czy to nie coś pokroju tego wzmacniacza niby w szybie....

Ja mam w lewym przepuście ten peszel od spryskiwacza.

Na szybie to raczej antena dodatkowa i jest to czarny gruby ale antenowy, kolejny czarny gruby to masa podgrzewania szyby. Mówimy o prawej stronie.
Natomiast lewa od ogrzewania szyby to czerwony o ile dobrze pamiętam i właśnie gdy naprawialem u siebie komplekosowo wiązki to wymieniłem również ten czerwony który był w dobrym stanie ale za krótki bo przedłużałem wiązki, ciekawostka taka że był w sylikonowej izolacji a sama miedź czyli linka o wiele cieńsza takie jakby włoski mniej podatna na zrywanie lub pękanie oczywiście przekrój przewodu zachowany, widocznie ktoś to robił już w Niemczech. Ja wymieniłem na standardowe przewody bo musiałem zrobić to szybko ale kolejnym razem bym kupił właśnie te elastyczne zresztą z takich przewodów prawdopodobnie zrobione są reparatarurki kompletnych wiązek na prawą i lewa stronę. Też miałem na oku stronę co proponuje epsonix, ale póki co narazie jest ok.
Jeśli chodzi o przewód spryskiwacza szyby to kupić dwie złączki kawałek wezyka spryskiwacza i zatopić w kleju na gorąco. Dopiero takie połączenie u mnie było szczelne. Po lewej stronie mamy o wiele ciasnej niestety.

Witam,
Mnie również czeka naprawa wiązki klapy bagażnika z prawej strony. Zastanawiam się jednak, do czego służy ten gruby niebieski przewód, bo resztę przewodów zidentyfikowałem. Ma ktoś jakiś pomysł ?

Serwus. Praca z jednej strony skończona. Kupiłem 40cm przewody w sklepie elektrycznym (dokładnie nie powiem jakie, ale źle nie wyglądały - byly dość elastyczne). Przeciąłem wiązkę przy przepuście z jednej i z drugiej strony oznaczając wcześniej wszystkie przewody (z lewej strony miałem 3 czarne przewody, więc trzeba uważać). Wszystko polutowałem "na zakładkę", koszulka termokurczliwa i tak po kolei. Całość roboty bez zarabiarki to około 3h dla dwóch osób na lewą stronę (mielieśmy jeszcze wężyk od płynu do spryskiwaczy do zrobienia). Myślę, że parę lat wytrzyma.
WP_20190830_14_48_32_Pro.jpg
WP_20190830_14_53_40_Pro.jpg

Amortyzatory
Powrót