Zastanawiające jest:
- parametry fuel trim są niepełne
- TRA1, TRA2 = ?
- na zimnym – brak danych o air quantity
- na ciepłym mniejszy przepływ i dłuższy czas wtrysku
- na zimnym przepływ przy zamkniętej przepustnicy?
- tendencja DTV pokazana, ale tendencja FRA nie pokazana. Z tego 1,008 może się zrobić 0,98 po jakimś czasie jazdy, zwłaszcza, że DTV > 0 i wyraźnie się zwiększa?
- SHFT się zmienia zależnie od obrotów – z danych złapanych w tabelce… dwie dane w jeździe – cały czas było na plus? Dlaczego nie zrobiłeś wykresów tak jak ja? Dlaczego nie zrobiłeś integratora lambda?
- Lambda correction factor na obydwu bankach 16. U mnie inaczej. Nie podejmuję się interpretacji – nie wiem. Czy kolega kurzyk ma dwie walnięte, czy wręcz przeciwnie, czy ja mam jedną walniętą i którą, czy może wszyscy mamy sprawne sondy. Nie wiem. Nie rozumiem idei tego parametru, zwłaszcza, że działa na jałowym w open loop.
- U mnie status throttle z 11 na 0 przełączył się raz w jeździe. Dlaczego – nie wiem. Zakładam, że wtedy coś się zmienia (warunki) i adaptacja zaczyna się na nowo, żeby układ szybko zareagował, ale przy stałej jeździe do 3000 rpm u mnie się nie zmieniło. Na jałowym podczas testów od zimnego owszem miałam 2x 0, ale miałam i 11 cały czas. Tyle, że temu zawsze towarzyszyło warning up ---, a nie done. I może tu tkwi przyczyna?
- Fuel trim.
Kluczowe w analizie fuel trim jest short fuel trim, a tego niestety na jałowym nie mamy, bo to działa jedynie w closed loop, na jałowym i wysokich obrotach korzysta z nauczonych w jeździe long fuel trim. Long fuel trim to generalna tendencja samochodu. Natomiast te błędy, które zdarzają się, ale w ciągu badania ich nie ma – one zależą od chwilowych zaburzeń i czasu ich trwania.
Wartość shft zmienia się gdy lambda w closed loop na bieżąco i ten parametr wytycza pracę bieżącą silnika, tak by trzymał skład stechiometryczny mieszanki. To wszystko jest po to, żeby AFR był blisko 1 i po to, by sondy trzymały stosowne dla tego AFR napięcie. Może dlatego wszyscy mamy takie samo napięcie na sondach i dlatego kolega kurzyk ma na obydwu sondach mniej więcej takie samo samo napięcie, bo zachodzi ta korekcja. Tyle, że u każdego ta korekacja jest różna, a jedynie u mnie jest znane shft w jeździe. I teraz ECU wzbogaca dajmy na to przez40- 60s,ileś s?, bo ma przez ten cały czas shft +15-20% i np.: lft = 10%, cały czas wzbogaca, żeby napięcie na sondzie było takie jak potrzeba, ale generalnie wtedy silnik pracuje na ubogo. Wg mnie to tak działa.
- Dalej zapłon wypada nadal na cylindrze 4. Kiedy wypada zapłon, jeśli są wykluczone czynniki tj.: cewki, świece i tym podobne inne związane z samym silnikiem? Albo jak jest za uboga mieszanka przez jakiś czas (za długo) - powyżej pewnego zakresu ubogości – wypada zapłon albo jak jest za bogata mieszanka przez jakiś czas (za długo) powyżej pewnego zakresu bogatości. Pytanie przez jaki czas i w jakim zakresie obrotów?
Dalej jest kwestia banków – wszystkie dane z sieci, różnych userów sugerują, że:
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa...ow-does-jts-bank-1-and-bank-2-thing-work.html
Odnotowałam inną info. Który cylinder sąsiaduje z którym? Czy 4 sąsiaduje np. z 2? I czy ma to znaczenie, dla wypadającego zapłonu na 4? Nie wiem.
- Napięcia na sondach takie same – niekoniecznie – na bank1 z dwa razy wyraźnie odmienna wartość niż na bank 2. Wtedy pewnie shft było inne.
- shft – bez wykresu przy 3000 rpm nic nie wiemy lub bez wartości min-max. To co pokazałeś to złapane wartości – na moich wykresach widać, że one się zmieniają i widać także na integratorze lambda. U mnie w jeździe i w teście do 3000 rpm na jałowym bywa w zakresie +- 10-20%, ale widać jest na tyle krótko, że nie powoduje to większych, odczuwalnych konsekwencji i błędów.
- Co to jest DTV? To mnie nurtuje, nie rozumiem tego faktora. Zaczynam się zastanawiać, czy to nie jest jakiś faktor wynikający z zakresu napięć od 0-5V, zwrotnych z sond? Przy środkowej wartości 2,5V dla short fuel trim lambda = 100%, a DTV = 0. I zakres tego jakiś +- dla normalnej pracy. Ale jak to przełożyć na faktor i czy tak jest nie wiem. Nie czuję kompletnie tego faktora.
U mnie jest tak, że generalnie ECU wzbogaca na obydwu bankach (-2%) - (-3%) lft i zwykle sfht +-(0-10%), czasami +-(10-20%). To mam złapane nie raz w jeździe i mam złapane na wykresach z proscan oraz scanmaster. Tak samo jest u bubu321.
- jakie wartości przyjmuje – zakresy [%]: +-(0-10, 10-20, >20)
- i dalej jak długo trzyma wartości w zakresie +-(10-20% lub -10-20%).
- I pewnie jak długo trzyma > +-20%.
Chcę się tego dowiedzieć.
- Testowałam scanXL – niestety nie działa poprawnie. Każe wybierać samochód,a potem nie wpuszcza do menadżera.
- Ale mam PCMSCAN – tej samej firmy i w zasadzie, wygląda tak samo. Trochę dzisiaj testowałam. Można eksportować logi, zapisuje w .cvs, ale udało mi się wyksportowac jedynie nagłówki, jak na razie. Jutro znowu spróbuję. Zapisałam też log – ale nie chce otworzyć, bez połączenia z samochodem, tak więc nie wiem. Ma więcej parametrów niż proscan.
- Próbowałam konstruować mapy, ale w sumie nie wiem jak się merytorycznie do tego zabrać, co zapodawać w wierszu, a co w kolumnie, żeby sens miało.
- muszę zrobić mapę z PIDów z jałowego?
- potem test dynamiczny – i mapę z PIDów z wszystkich rpm?
- zrobiłam mapę z danych z jazdy, ale nie wiem czy to ma sens? Zrobiłam w kolumnie LFT, a w wierszu rpm. Ale czy w mapie jest LFT? Nie zapisałam.
- Co z czym korelować?
Bubu321 – potrzebuję Twojej pomocy.
Link – wykład o fuel trim i detekcji misfire - z jakiejś konferencji, furki niewłoskie, ale jako zagadnienie warto przejrzeć.
Pokaż załącznik conf08presentation_kz.pdf
W linku używają softu Escan – nie można go pozyskać za free. Ale on pokazuje właśnie pokazuje mapy fuel trim i pokazuje balance na cylindrach. Examiner też to pokazuje - balance, bo czy mapy – nie wiem. Może szurnę do ASO, żeby dali wydruk, albo bubu321 jest jakiś soft free, który to pokaże?
Różnica między moim samochodem z przed 2 lat, a kolegi kurzyka jest taka, że ja balnce na wszystkich cylindrach miałam wtedy b. zbliżone – gdzieś pisałam w lambda open loop na jałowym – 99-98%, a innym razem 99-92% ale zawsze w zakresie ok (takie wydruki mi dawali w ASO) i u mnie wszystko zaczęło się od sprawdzania silnika. I nie telepało, ale pracowała nierówno na jałowym, bez różnicy rozgrzanym czy zimnym i miałam p0303. Jakie ma on – nie wiemy, ale można przypuszczać z tego co napisałeś, że nie są zbliżone?
Teraz i wcześniej kolega kurzyk miał p.a. na bankach w przeciwną stronę, w układzie badania jakby dwóch „oddzielnych” silników, gdzie jeden ma długofalową tendencję do wzbogacania a drugi do zubożania lub nie robienia korekty?, ale zasilanych tym samym przepływem i tym samym czasem wtrysku, to może mieć konkretne konsekwencje.Co się tam dzieje w silniku, nadal nie wiem, gdybać nie będę - obiecałam sobie, że nigdy już tego nie zrobię.
Jutro postaram się wkleić jakieś wyniki z PMSCAN. Wierzę w tą diagnostykę, pod warunkiem, że wybierzemy stosowny soft, nadal wierzę… i nie zamierzam się poddać. Ale poważnym problemem jest to open loop na jałowym.
Bubu321 – czy mógłbyś badać TSa – tym softem? Wiem, że nie JTS, ale TSa znasz na wylot – poza tym pewne rzeczy będą podobne.
Jutro może ten reset zrobię, chociaż boję się