JTS - badania testowe dla ustalenia parametrów - prośba o wzięcie udziału w testach.

• Autor wątku Autor wątku Majka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
- majka miałaś rację, nasze alfy też podają paramery krótko i długo terminowe.
- problemem jest tylko oprogramowanie które to odczyta.
- na szybko podłaczyłem ELM 327 i oprogramowanie ProScan wersja 5.2, wyniki poniżej.
- nie udało sie tylko zrobić testów sondy lambda, nie chciał liczyć okresu sondy.
- kiepsko tylko jest z logami, albo ich nie ma albo ja nie widziałem w tych ciemnościach nocy.

--

--

--

--

--

Ostatnia edycja:
Może to będzie jakiś przełom w naszych badaniach? To się układa w parametry fiatowate?

Wrzucam jeszcze raz, zapomnij na moment, że nie alfa – oni tam piszą o różnych sytuacjach, różnych samochodach, jak jest w różnych. To ogólna wiedza. Dla TSa może można wykorzystać, a dla JTS – nie wiem.

http://www.motor.com/magazine/pdfs/092006_11.pdf

Problem jak to interpretować zostaje... A dla JTSa - nie wiem... Mam ten soft proscan – kabel będę mieć jutro. Zobaczymy czy się połączę. Pytanie czy się połączę…

Też sobie myślę, ale nie wiem co uważasz, że adaptacja (paliwowo-powietrzna) zachodzi poprawnie u wszystkich (nie ma błędu o niemożności jej wykonania), zależnie od panujących warunków, zakłoceń, tylko u jednych przepustnica to toleruje, a u innych nie. Gdyby nie zachodziła system nie wygenerował błędów z nią związanych. Skoro u CS DTV się nie ruszył, znaczy chyba, że zależy od przepustnicy? Lub adaptacja - uczenie sie przepustnicy zalezy od DTV? U mnie drga w obie strony. Dziwne to ECU – ja bym powiedziała, że samoadaptująco – samoresetujące, pod warunkiem, że DTV jest w jakimś zakresie, ale to brzmi jakoś dziwnie głupio.

W ogóle jest dla mnie mała niejasność w opisie DTV – MAF, wtryski, lambda, ale lambda są na jałowym w open loop, więc ECU nie bierze ich pod uwagę, chyba, że samo 02. Skoro napisałeś klasyczna teoria nie dotyczy – to zostaje objętość powietrza. Czy brana jest z map? Czy MAF uczestniczy na jałowym? To dla mnie nie jest do końca jasne.
DTV – czytałam o różnych tolerance factor w różnych dziedzinach – to zakres noise +-, między tymi trzema komponentami, nic więcej, ale jakiś zakres?

DTV< 0. Na razie ze skąpych info w sieci wynika, że dla fałszywego lewego powietrza i pewnie jego odpowiedników?, ta wartość idzie w kierunku wartości mocno ujemnych = wciąż za mało powietrza w stosunku do paliwa. Jak patrzę w sieci poniżej (-5) – (-6) Generalnie pracuje na bogato w konsekwencji. I jest jakaś granica dla wartości DV T powyżej czy poniżej (zakres +/-), której adaptacja przepustnicy = 0 i correct?

DTV>0. Co się dzieje u kolegi kurzyk na banku 1 – nie wiem… czemu jest na > 0, przy FRA = 1,09, nie wiem. Ale może pracuje właśnie paradoksalnie na ubogo - wciąż za mało paliwa w stosunku do powietrza? Temp. spalin wtedy i kata, też, by mogła być informatywna. Spalina uboga ma wyższą temp?

Jeśli koledzy obiecali Ci, że porobią testy to musimy poczekać spokojnie. Liczę na to.

I tak zaczynam podmianę – zaczynam od filtra nowego K&N w piątek zrobię testy. Potem jednak przepływka, czyszczenie wtrysków, lambda – jeden element na miesiąc, więcej nie dźwignę finansowo.

Reset – zrobię, zaryzykuję po testach z nowym filtrem, ale którym softem?

Porobiłam dzisiaj coś z FESem, wracając do domu coś zrobię jeszcze, wkleję wieczorem zbiorczo, jak coś ciekawego wyniknie. Ale kąta wyprzedzenia zapłonu nie wykrywa – cały czas 0,0.

Ostatnia edycja:
Niestety na zimnym silniku chodzi jak chodził :( trochę równiej ale jak się dodaje gazu to czuć, że coś jest nie tak. Ale szybciej do normy powraca. Jak już chwilkę pochodzi to zaczyna pracować jak powinien.
Panowie z serwisu powiedzieli mi, że JTS przy odpaleniu tak dziwnie chodzi, ale po chwili sie normuje wszystko. Nie wiem czy jest w tym jakiś sens i prawda... Nie wiem co to może być. Czy rzeczywiście może być to sprawa nagaru? Sonda walnięta może być? A wam normalnie silnik chodzi na zimno?

Nie wiem czy to lambda. Może to można zobaczyć makroskopowo po ich wyjęciu i na przykład wyczyścić?

A coś naprawiali? Co?

Miałeś fuel trim w różną stronę na obydwu bankach. Podstawą równej pracy silnika (może nie jedyną) jest balans między dwoma bankami, tak mi się wydaje, a może i balans między cylindrami?. Ale co powoduje, że miałeś tak jak miałeś – nie wiem. Musi być to coś co dotyczy banków z osobna, ale co – nie wiem. I coś co ujawnia się na jałowym na niby ssaniu, i przy gwałtownym zapotrzebowaniu na paliwo (dodawanie gazu)?

Może bubu321 mógłby zebrać parametry w twoim samochodzie drugi raz? Z tego co piszesz wynika, że coś zrobili, samochód jeździ, to może?

Logi:

Zaczęłam niefortunnie, bo próbowałam zebrać wszystkie parametry w FES i zebrał tylko 8 pierwszych. To potem zrobiłam skan, ale już po tej chwili jazdy i było: 11 + FRA i DTV

Pokaż załącznik 1.zip

Potem chwilę się zatrzymałam na stacji i zebrałam skan + dalej logi w jeździe. Skoro DTV zależy od napięcia na aku postanowiłam zobaczyć w jaki sposób. Postanowiłam się też przyjrzeć przepływowi pwietrza przy zamkniętej przepustnicy oraz otwarciu przepustnicy i oczywiście FRA i DTV + integrator lambda. FRA, a zwłaszcza DTV mi ewoluowało – niestety przez głupi pierwszy pomiar przegapiłam kiedy się zmieniło. Niemniej jednak na bank 2 doszło do -3. A ponieważ wcześniej jak miałam DTV poniżej -3 miałam także na uruchomionym i rozgrzanym adaptację przepustnicy = 0 (uczyła się). Postanowiłam zobaczyć czy i teraz. Zobaczcie:

Pokaż załącznik 2.zip

Ona się uczyła cały czas i już się zdenerwowałam. Ale co zobaczyłam jak odstała swoje pod pracą:

Pokaż załącznik 3.zip

No właśnie zmasakrowałam w jeździe ECU – uznał, że oszalałam kombinując z jazdą tylko na pewnych biegach, ale widać przemyślał to sobie – przepustnica wróciła na 11, a FRA i DTV jak widać :) Już się nie zmieniły na tyle warunki, żeby wyszło DTV poniżej (-3)? i przepustnica nie musiała się już uczyć… ? Ciekawe, czy jak zmienia zakres co +-1 to zaczyna nową adaptację, czy tylko jak przekracza +-3? Wydaje się, że przepustnica uczy się nowych warunków jazdy, jeżeli coś, ale ok jest jeśli kończy adaptację po wyłączeniu silnika w jakimś czasie, ciekawe w jakim – muszę to sprawdzić. Jeśli po tym czasie, czyli po ponownym uruchomieniu na zimnym – ma ciągle 0, to znaczy, że zakończyła się adaptacja przepustnicy, uczyła się, ale się nie nauczyła?

DTV zmienia się nie na jałowym, a na biegu – każdym w zakresie obrotów niskich – load? Ma zatem chyba związek z closed loop?

Dzisiaj zrobię kąt wyprzedzenia zapłonu, knock control, czas wtrysku, obciążenie silnika – na alfadiag + zobaczę ewlucję FRA i DTV w jeździe od zimnego.

Generalnie adaptację widać w jeździe przy zmianie warunków jazdy – ze spokojnej (spokojnie, nudno, nisko, po kolei biegi) na mniej spokojną (wysoko, potem znowu nisko itd, biegi niekoniecznie po kolei)

Zwraca moją uwagę – spadek napięcia niekiedy przy raptownym kręceniu do wysokich obrotów. Ale czy to ma znaczenie? Gdyby aku miał napięcie graniczne ta wartość w moim samochodzie spadłaby b. nisko wtedy. Czy to ma związek z DTV i uczeniem się przepustnicy? Muszę chyba jeszcze pojeździć, żeby zobaczyć ten profil napięciowy. Chciałaby też to zobaczyć u innych…

Potem będę mieć kabel i zobaczymy z tym softem bubu321.

Bubu321 – masz na banku LFT=7% i SFT=3%, łącznie 10%, co prawda to tylko dane jałowego. Ale czy może mógłbyś zrobić badanie w jeździe – zebrać te parametry? Lub zrobić reset w 147 i zobaczyć jak nabije LFT na nowo?

Niestety nie potrafię zrobić tak, żeby w FES widać było FRA i DTV na wykresie, dlatego wklejam tylko logi.

Kwestię biegów należy traktować szacunkowo, ponieważ program nie nadąża mam wrażenie niekiedy i co nieci gubi.

Ostatnia edycja:
I pudło totalne… interpretacyjna klapa z mojej strony…

Dzisiaj jest tak 11, a DTV poniżej – 3, a adaptacja zaczyna zachodzić w okolicach 75-77 st temp. silnika.

Bubu321 czy możesz mi wytłumaczyć co się dzieje i jak to działa?

Pokaż załącznik fes.zip

Logi z alfadiaga: konock control, adv agle, inj time, engine load
Nie mogę wkleić wykresu, bo przy knock control (status) pojawia się błąd.

Pokaż załącznik alfadiag.zip

Połączyłam się z tym proscan, ale nie wiem jak uruchomić odczyty. Chciałam fuel trim zobaczyć – napisał, że niprawidłowy frame wybrałam. Bubu321 – dasz mi jakieś wskazówki?

edit:

OK. Program działa i czyta wszystko :)
Jutro testuję.

Edit 2)

Wklejam logi poprawne z lafadiaga - wcześniej wstawiłam jeden, który próbowałam przerobić Knock control żeby weszło w program.

Pokaż załącznik alfadiag-correct.zip

Ostatnia edycja:
- logi z alfadiaga, w pierwszym pomiarze tyylko 3 a w drugim jeden.
- generalnie bez obrotów silnika !!
- FES daje mi jakiś wyjątek aplikacji i nie wczytuje logów.
--

--

--

--

Ostatnia edycja:
Nie widzę problemu żeby bubu321 jeszcze raz zrobił test. Dla mnie to tylko lepiej. Może dojdzie się do jakichś konkretnych wniosków.
A w serwisie nic nie naprawiali. Wymienili rozrząd wraz z wariatem, pompą wody, wszystkie paski, napinacz, uszczelniacze. Na koniec podłączyli go do examinera, ale podobno nie pokazało im żadnych błędów po odpaleniu. Może dlatego że w warsztacie cieplej niż na dworze. Może moja bella nie lubi zimna? ;)
Zauważyłem że jeden kabel do sondy za katem jest przytarty... Muszę wszystkie styki do sond przeczyścić... Myślicie że to coś pomoże?

Wiem bubu321, nawet jak wpuszcza u mnie, to nie pokazuje pewnych danych…

Dlatego zrobiłam prowizorkę niektórych:

A to dzisiejszy:

Ostatnia edycja:
- @Kurzyk
- pewnie że robimy testy , mamy trochę więcej programów i doświadczenia.
- termin wysłałem na PW.

FES – zapis parametrów w pozycji MAR i po uruchomieniu silnika. Trochę stała po jeździe, czekałam aż napięcie na lambda będzie odpowiednie. Nie jechała w czasie, ani międzyczasie testów.

Pokaż załącznik FES_02.12.11.zip

Pierwsze wyniki z proscan:

Pokaż załącznik proscan_1.zip

- Mam problem z sondami – w zasadzie ten odczyt dla sond mogę zrobić tylko dla post-cat, dla pre-cat nie wyświetla nic. Zrobiłam dla jednej, dla drugiej gdzieś mi wcięło.
- wykres sond w czasie rzeczywistym – przerywa połączenie z programem.
- short fuel trim – wartość wieksza 0% - tylko jak zwiększę obroty
- short fuel trim zmienia się w czasie zmiany obrotów, ten to akurat przypadkowo złapany, ale już wiem chyba wiem jak złapać wszystkie
- nie potrafię poradzić sobie z logami, więc nie wiem jak testować w jeździe, na razie – może potem pokonam – teraz muszę trochę popracować :)

Wykresy, które robiłam wczoraj, a podstawie FES log - gdyby ktoś chciał z bliska oglądać:

Pokaż załącznik FES_wykresy.zip

Ostatnia edycja:
- w tych nowych programamach logowanie wyników lub export jest zle traktowany.
- bedę dziś testował nowy program ScanMaster ELM, od wersji 1.9 , 2.0, 2.1
- program ma opcje exportu danych, zapisania tylko chyba nie ma pomiaru sond szerokopasmowych.
- ale ma wybór parametrów, dodaj wykresy oraz exportuj.
- wada: wersja 2.1 oraz 2.0 wiesza się na stole podczas testów.
--

--

--

--
P.S.

- komuś potrzebne mapy, oto one.
- widać z tego przykładu że nalezy dość starannie dopierać współrzędne do wykresu map.
- program Scan XL, na początek odczytuje jakie PID obsługuje dany model ECU.
- z tych PID-ów można dopiero budować mapy.
- co dziwne, mimo wybrania parametrów króko i długoterminowych, program nie wyświetlił żadnego.
--

--

Ostatnia edycja:
Zapoznawcze testy, coś tam pomotałam znowu. Jutro postaram się zrobić porządnie, wtedy wkleję zrzuty, a na razie możesz obejrzeć w załącznikach.

Proscan 5,7 i Scanmaster 2.0.1
- Przed jazdą – czekałam aż się rozgrzeje na jałowym.
- Po jeździe bez gaszenia silnika
- logi FES – pierwszy niepełny i nie zrobiłam w pozycji MAR na zimnym, drugi cały
- Short term w czasie rzeczywsitym w proscan schrzaniłam, bo bez rpm – rpm, wcięło przy zapisie w paincie, nie zauważyłam – cała seria schrzaniona. I na dodatek nie wybrałam pod każdyn sft – wykresy rpm.
- Proscan niby ma możliwość zbierania logów, ale podaje jakieś tajemnicze kody w zakładce logi.
- Scanmaster - logi - nie wiem jak zebrać. Da się, bo dogrzebałam się gdzie zapisuje logi i rapoty, ale niestety nie wiem jak uruchomić zapis logów. Bubu321 – wiesz jak? Można w raporcie mieć max, min i średnią, sądzę, że z jazdy też. Mogę jutro spróbować zrobić raport z jazdy – ma sens?
- Scanmaster - PIDY – mało wybiera dla JTSa.
- Scanmaster – wybrał jakiś ECU, ale bez protokołu, nie wiem co to oznacza. Co to oznacza?
- Scanmaster mnie nie wywala, nie przerywa, chodzi OK. Mam problem z połączeniem – łączy się za drugim razem.
- Scanmaster - przed jazdą - nie zapisałam zrzutów z parametrów - nie wiem jak to się stało, ale się atało. Tak więc są tylko po jeździ.
- Proscan – za to potrafi wywalić i kłopot z badaniem parametrów sond.

Pokaż załącznik przed_jazdą.zip

Pokaż załącznik po_jeździe.zip

- Mapy – tak zdecydowanie - mam potrzebę zobaczenia map.

- Ten program Megalog - pozwoli obejrzeć nasze mapy? http://www.extraefi.co.uk/EGT_Tuning.html

edit:
- ScanXL – mam już, działa wersja 2,07.

Ostatnia edycja:
- dalsze testy alfy kolegi Kurzyk po wymianie pompy wodnej.
- w mojej opini autem dalej trzesię jak jest zimny.
- auto dalej wyświetla dwa blędy
P0300 -- misfire detected, wypadanie zapłonu generalnie
P0304 -- cylinder 4 misfire, wypadanie zapłnonu wykryto na cylindrze 4.
- silnik zimny parametry.
FRA1 == 1.11
FRA2 == 1.01
DTV1 == 1.97
DTV2 == - 4.63
Throttle learn phase == 11.
- te parametry nie zmieniają się jak jest silnik ciepły , na biegu jałowym ( ?)
- silnik ciepły parametry, na biegu jałowym
injTime == 1.1 msek
LTFT (bank1) == 11.8 % (Long Term Fuel Trim ) , parametry adaptacji długoterminowej.
LTFT (bank2) == 1.5 % (Short Term Feul Trim), parametry adaptacji krótkoterminowej.
- czas nagrzewania sody lambdy , bank 1, bank 2 około 20 sekund.
- podczas jazdy przebiegi sond lambda banku 1 i banku 2 są podobne.
- szkoda że program ProScan wersja 5.2 nie pokazuje wartośći odczytanej z sond szerokopasmowych, byłaby przydatna ta funkcja.
- z tych odczytanych parametrów nic nie wskazuje na problem jaki ma nasz kolega z tym autem.
- można tylko się posiłkować wyjaśnieniem tego błędu przez program FES.
Kod:
 Check the plugs, ignition and fuel system, and the engine mechanical condition, and that the oil level is not too high, or oil change overdue. 
Defects contribute also to O2 sensor degradeation and premature catalytic converter efficiency loss
--

--
P.S.
- co nie zostało zrobione --> reset parametrów adaptacyjnych.
- a to z powodu pomiaru kompresji, pierwszy pomiar dał na drugim cylindrze, 13 barów z tym nerwów zapomniałem o tym resecie.

Załączniki

Ostatnia edycja:
Zastanawiające jest:

- parametry fuel trim są niepełne
- TRA1, TRA2 = ?
- na zimnym – brak danych o air quantity
- na ciepłym mniejszy przepływ i dłuższy czas wtrysku
- na zimnym przepływ przy zamkniętej przepustnicy?
- tendencja DTV pokazana, ale tendencja FRA nie pokazana. Z tego 1,008 może się zrobić 0,98 po jakimś czasie jazdy, zwłaszcza, że DTV > 0 i wyraźnie się zwiększa?
- SHFT się zmienia zależnie od obrotów – z danych złapanych w tabelce… dwie dane w jeździe – cały czas było na plus? Dlaczego nie zrobiłeś wykresów tak jak ja? Dlaczego nie zrobiłeś integratora lambda?
- Lambda correction factor na obydwu bankach 16. U mnie inaczej. Nie podejmuję się interpretacji – nie wiem. Czy kolega kurzyk ma dwie walnięte, czy wręcz przeciwnie, czy ja mam jedną walniętą i którą, czy może wszyscy mamy sprawne sondy. Nie wiem. Nie rozumiem idei tego parametru, zwłaszcza, że działa na jałowym w open loop.
- U mnie status throttle z 11 na 0 przełączył się raz w jeździe. Dlaczego – nie wiem. Zakładam, że wtedy coś się zmienia (warunki) i adaptacja zaczyna się na nowo, żeby układ szybko zareagował, ale przy stałej jeździe do 3000 rpm u mnie się nie zmieniło. Na jałowym podczas testów od zimnego owszem miałam 2x 0, ale miałam i 11 cały czas. Tyle, że temu zawsze towarzyszyło warning up ---, a nie done. I może tu tkwi przyczyna?

- Fuel trim.
Kluczowe w analizie fuel trim jest short fuel trim, a tego niestety na jałowym nie mamy, bo to działa jedynie w closed loop, na jałowym i wysokich obrotach korzysta z nauczonych w jeździe long fuel trim. Long fuel trim to generalna tendencja samochodu. Natomiast te błędy, które zdarzają się, ale w ciągu badania ich nie ma – one zależą od chwilowych zaburzeń i czasu ich trwania.

Wartość shft zmienia się gdy lambda w closed loop na bieżąco i ten parametr wytycza pracę bieżącą silnika, tak by trzymał skład stechiometryczny mieszanki. To wszystko jest po to, żeby AFR był blisko 1 i po to, by sondy trzymały stosowne dla tego AFR napięcie. Może dlatego wszyscy mamy takie samo napięcie na sondach i dlatego kolega kurzyk ma na obydwu sondach mniej więcej takie samo samo napięcie, bo zachodzi ta korekcja. Tyle, że u każdego ta korekacja jest różna, a jedynie u mnie jest znane shft w jeździe. I teraz ECU wzbogaca dajmy na to przez40- 60s,ileś s?, bo ma przez ten cały czas shft +15-20% i np.: lft = 10%, cały czas wzbogaca, żeby napięcie na sondzie było takie jak potrzeba, ale generalnie wtedy silnik pracuje na ubogo. Wg mnie to tak działa.

- Dalej zapłon wypada nadal na cylindrze 4. Kiedy wypada zapłon, jeśli są wykluczone czynniki tj.: cewki, świece i tym podobne inne związane z samym silnikiem? Albo jak jest za uboga mieszanka przez jakiś czas (za długo) - powyżej pewnego zakresu ubogości – wypada zapłon albo jak jest za bogata mieszanka przez jakiś czas (za długo) powyżej pewnego zakresu bogatości. Pytanie przez jaki czas i w jakim zakresie obrotów?

Dalej jest kwestia banków – wszystkie dane z sieci, różnych userów sugerują, że:
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa...ow-does-jts-bank-1-and-bank-2-thing-work.html
Odnotowałam inną info. Który cylinder sąsiaduje z którym? Czy 4 sąsiaduje np. z 2? I czy ma to znaczenie, dla wypadającego zapłonu na 4? Nie wiem.

- Napięcia na sondach takie same – niekoniecznie – na bank1 z dwa razy wyraźnie odmienna wartość niż na bank 2. Wtedy pewnie shft było inne.
- shft – bez wykresu przy 3000 rpm nic nie wiemy lub bez wartości min-max. To co pokazałeś to złapane wartości – na moich wykresach widać, że one się zmieniają i widać także na integratorze lambda. U mnie w jeździe i w teście do 3000 rpm na jałowym bywa w zakresie +- 10-20%, ale widać jest na tyle krótko, że nie powoduje to większych, odczuwalnych konsekwencji i błędów.

- Co to jest DTV? To mnie nurtuje, nie rozumiem tego faktora. Zaczynam się zastanawiać, czy to nie jest jakiś faktor wynikający z zakresu napięć od 0-5V, zwrotnych z sond? Przy środkowej wartości 2,5V dla short fuel trim lambda = 100%, a DTV = 0. I zakres tego jakiś +- dla normalnej pracy. Ale jak to przełożyć na faktor i czy tak jest nie wiem. Nie czuję kompletnie tego faktora.

U mnie jest tak, że generalnie ECU wzbogaca na obydwu bankach (-2%) - (-3%) lft i zwykle sfht +-(0-10%), czasami +-(10-20%). To mam złapane nie raz w jeździe i mam złapane na wykresach z proscan oraz scanmaster. Tak samo jest u bubu321.

- jakie wartości przyjmuje – zakresy [%]: +-(0-10, 10-20, >20)
- i dalej jak długo trzyma wartości w zakresie +-(10-20% lub -10-20%).
- I pewnie jak długo trzyma > +-20%.
Chcę się tego dowiedzieć.

- Testowałam scanXL – niestety nie działa poprawnie. Każe wybierać samochód,a potem nie wpuszcza do menadżera.

- Ale mam PCMSCAN – tej samej firmy i w zasadzie, wygląda tak samo. Trochę dzisiaj testowałam. Można eksportować logi, zapisuje w .cvs, ale udało mi się wyksportowac jedynie nagłówki, jak na razie. Jutro znowu spróbuję. Zapisałam też log – ale nie chce otworzyć, bez połączenia z samochodem, tak więc nie wiem. Ma więcej parametrów niż proscan.

- Próbowałam konstruować mapy, ale w sumie nie wiem jak się merytorycznie do tego zabrać, co zapodawać w wierszu, a co w kolumnie, żeby sens miało.

- muszę zrobić mapę z PIDów z jałowego?
- potem test dynamiczny – i mapę z PIDów z wszystkich rpm?
- zrobiłam mapę z danych z jazdy, ale nie wiem czy to ma sens? Zrobiłam w kolumnie LFT, a w wierszu rpm. Ale czy w mapie jest LFT? Nie zapisałam.
- Co z czym korelować?
Bubu321 – potrzebuję Twojej pomocy.

Link – wykład o fuel trim i detekcji misfire - z jakiejś konferencji, furki niewłoskie, ale jako zagadnienie warto przejrzeć.

Pokaż załącznik conf08presentation_kz.pdf

W linku używają softu Escan – nie można go pozyskać za free. Ale on pokazuje właśnie pokazuje mapy fuel trim i pokazuje balance na cylindrach. Examiner też to pokazuje - balance, bo czy mapy – nie wiem. Może szurnę do ASO, żeby dali wydruk, albo bubu321 jest jakiś soft free, który to pokaże?

Różnica między moim samochodem z przed 2 lat, a kolegi kurzyka jest taka, że ja balnce na wszystkich cylindrach miałam wtedy b. zbliżone – gdzieś pisałam w lambda open loop na jałowym – 99-98%, a innym razem 99-92% ale zawsze w zakresie ok (takie wydruki mi dawali w ASO) i u mnie wszystko zaczęło się od sprawdzania silnika. I nie telepało, ale pracowała nierówno na jałowym, bez różnicy rozgrzanym czy zimnym i miałam p0303. Jakie ma on – nie wiemy, ale można przypuszczać z tego co napisałeś, że nie są zbliżone?

Teraz i wcześniej kolega kurzyk miał p.a. na bankach w przeciwną stronę, w układzie badania jakby dwóch „oddzielnych” silników, gdzie jeden ma długofalową tendencję do wzbogacania a drugi do zubożania lub nie robienia korekty?, ale zasilanych tym samym przepływem i tym samym czasem wtrysku, to może mieć konkretne konsekwencje.Co się tam dzieje w silniku, nadal nie wiem, gdybać nie będę - obiecałam sobie, że nigdy już tego nie zrobię.

Jutro postaram się wkleić jakieś wyniki z PMSCAN. Wierzę w tą diagnostykę, pod warunkiem, że wybierzemy stosowny soft, nadal wierzę… i nie zamierzam się poddać. Ale poważnym problemem jest to open loop na jałowym.

Bubu321 – czy mógłbyś badać TSa – tym softem? Wiem, że nie JTS, ale TSa znasz na wylot – poza tym pewne rzeczy będą podobne.

Jutro może ten reset zrobię, chociaż boję się :)

Ostatnia edycja:
Oj fajne są te wasze wpisy. Tyle tu jest trudnych słów.
Jak mam kłopty ze spaniem to sobie trochę poczytam i oczy mi się same zamykają.

- niby tak bo nikt do tej pory nie operował terminami z praktyki warsztatowej diagnostycznej na wyższym poziomie.
- balans cylindrów, podciśnienie w kolektorze ssącym, badanie ciśnnienia w wydechu, pomiar wysokiego napięcia , pomiar impulsów na uzwojeniu pierwotnym.
- takie tematy nie jednego naszego mechanika by zwaliły z nóg.
- a do tego jeszcze te dziwne parametry STFT, LTFT oraz jakies mapy w fukcji pedału gazu, open loop, close loop.
- nie ide spać, to nie dla mnie.

Majka, cos mi pisałaś o testach... coś konkretnego zrobić? od jakiegoś czasu nie jestem w temacie i nie za bardzo mam czas aby przejrzeć posty.. ale jeśli coś potrzebne to zrobię.

Csharp - coś porób, cokolwiek. Masz FESa – wykorzystaj go max w jeździe i z zimnego do rozgrzanego. Jeśli masz możliwości sprzętowe – XP, to alfadiag, takie jakie ja robiłam.

A teraz ruszamy z nowymi softami, drugim kablem. I to może nie być ostatnie słowo w sprawie kabla.

Możesz też poczekać z kolejnym softem, aż bubu321 określi końcowy algorytm badania wrednej maszyny, z użyciem jakich softów i kabli.

Jedno jest pewne - jesteś potrzebny w badaniach i nie ma tłumaczenia – nie ogarniam – ja też już mało co ogarniam, w zasadzie cały czas podróżuję na kablu, już nawet klapy nie zakładam. Pojeździsz i przywykniesz :) WSZYSCY UZYTKOWNICY JTS (ale Ciebię lubię szczególnie, to ci śle zaproszenia oddzielnie i Tobie nie odpuszczę ;) ), a także TSów, którzy chcą się coś dowiedzieć i nauczyć testować są potrzebni, to jakby szkolenie online z p.a. bubu321 nam robi. Szkoda nie skorzystać.

Wklejam logi PMSCAN. Pierwsze mapy udało mi się zrobić.

Pokaż załącznik LOGI_PMSCAN.zip

Na zachętę – „holter” i mapy się robią (jeszcze nie skończyły się robić), nie wiem czy dobre, ale się robią…

http://img13.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=14773585.png

Można robić z nagrania, nie musi być w czasie jazdy. Nie wiem, czy można łączyć pliki.

Zakres min/max dla shft (-10) - 10. Wybrana wartość średnia do mapy.

Ostatnia edycja:
Trochę się zastanawiałem nad przypadłością mojego silnika. Prześledziłem parę stron i porównałem z moimi objawami to co ludzie piszą w przypadku wypadaniu zapłonów. Tak sobie myślę... Jest możliwe, że daje za małe napięcie na świece podczas gdy silnik jest zimny a akumulator potrzebuje się doładować? bo tak jak pisałem, przypadłość z wypadaniem zapłonów mam tylko w chłodniejsze dni. Wyczytałem, że nie tylko ja mam taki problem. Znalazłem takie przypadki u posiadaczy audi z silnikiem TFSI. Zauważyłem, że czasami jak wyłącza się kierunkowskaz to przygasają światła mijania na moment przeskakiwania kierunkowskazu w pozycję 0. Może i głupie jest to moje stwierdzenie, ale muszę znaleźć jakiś punkt zaczepienia. Coś od czego zacząć żeby zrobić dobrze mojej belli;)

Amortyzatory
Powrót