Wytłumacz co to znaczy?
Wyjaśnij te złote myśli.Bo nie pojmuje co piszesz.A nawet o czym piszesz.
"(...) zrywała asfalt, dbałem, parametry idealne, to i owo wymieniłem, czasem olej dolałem, ale nie żeby... " i nagle zonk.... zostaje wspomnienie...
Moja złota myśl: parametry nie zbadane poprawnie, a pewnie przepowiadały, ten nagły zonk...
- od faz zależy ile spalin zostanie w cylindrze podczas suwu ssania. Jak? No jakby normalnie?
- zależy od obrotów, na jałowym w sumie się bada, na obrotach będzie więcej zostawało i tak, widać w sumie przesunięcie ciśnień na oscylogramach, ale jest to trudne do analizy. Najgorzej jak każdy cylinder żyje własnym życiem, albo pary. W teście spalin, po HC też powinno być widać.
- przy czym precyzja ustawienia wałka ssącego (fazy) wpływa na napełnianie cylindrów, czyli przepływ powietrza, a wałka wydechowego (fazy) wpływa na zmniejszanie oporów w czasie suwu wydechu, czyli przepływ spalin; nie wpływa w sumie na napełnianie cylindrów.
- wcześniejsze otwarcie zaworu wydechowego, przed DMP powoduje brak wzrostu ciśnienia w cylindrze na początku suwu wydechu.
- opóźnienie zamknięcia zaworu wydechowego, po GMP powoduje przedostanie się mniejszej ilości spalin do kanału dolotowego poprzez już otwierający się zawór dolotowy, ale również zassanie części spalin z kanału wydechowego przed zamknięciem zaworu wydechowego. Przyspieszenie odwrotnie. Duże opóźnienie kątowe pozwala na realizację wewn. EGR.
- otwarcie zaworu dolotowego przed GMP w trakcie suwu wydechu powoduje przedostanie się niewielkiej ilości spalin do kanału dolotowego,
- opóźnienie zamknięcia zaworu dolotowego powoduje ucieczkę już zassanego powietrza przez zamykający się zawór. Im mniejsze prędkości obrotowe tym większa jest ta ucieczka.
- za wczesne lub późne zamknięcie zaworu dolotowego powoduje zmniejszenie sprawności napełniania cylindra przy maksymalnej prędkości obrotowej.
- wartość kąta otwarcia zaworu wylotowego ma mały wpływ na sprawność napełnienia cylindra w całym zakresie prędkości obrotowych.
- wznios krzywki ssącej: zmniejszenie o 2mm == spadek momentu obrotowego o 6%, zwiększenie, itd…
- Spaliny silnika zostające w cylindrze powodują zmianę przebiegu ciśnienia w cylindrze.
- przyspieszysz rozrząd: kompresja wzrośnie, przepływ wzrośnie, ciśnienie na wydechu spadnie
- opóźnisz rozrząd: kompresja spadnie, przepływ spadnie, ciśnienie na wydechu wzrośnie,
---- no chyba, że jest nieszczelność, to może nie reagować póki nie przeważysz ciśnienia w KS.
- Suma ilości gazów się nie zmienia, ale ich ilość przesunie się w poszczególnych suwach, ciśnienia gazów się zmienią w poszczególnych suwach. W uproszczeniu.
- moment obrotowy jest zależny w największym stopniu od suwu pracy, dlatego również nie wierzę, że bierze olej w nadmiarze i zrywa asfalt,
- większość to naturalne nastawy, ileś przed, ileś po, przy nieprecyzyjnie ustawionym rozrządzie wzmocnisz w/w zjawiska, albo osłabisz. Można sobie wyobrazić.
- w sumie wystarczyłby jeden wykres, potem może wrzucę, a może nie. Był na tym forum wrzucany z milion razy.
Sadza obecna w oleju – działa jak polerka.
- przy nieszczelnościach silnika zwiększa się zjawisko dostawania się sadzy do oleju, myślę jak olej jest w komorze spalania… a przestawiony rozrząd to też rodzaj nieszczelności.
- filtr oleju – przy ciśnieniu powyżej wartości określonej dla filtra powoduje to, że cały nieoczyszczony olej idzie na silnik.
- znajdziesz w sieci uznane opisy reklamacji silników nowych po montażu filtra oleju niededykowanego do modelu, właśnie z tego powodu, że magistrala chodzi na innych ciśnieniach.
- pytałam w sumie, co myśli… chciałam dowiedzieć co uważa na ten temat. ? Hmm...
Fabryczne – nie wiem, jest inne i inna jest technologia obróbki silnika. Natomiast w szlifierniach, po szlifie przeciętnie zdejmują 0,05. Wiem doskonale z czego ma wynikać ta ocena po honowaniu, ale wg mnie bez pomiaru nie ma żadnej gwarancji, że tuleja trzyma tolerancje fabryczne, zwłaszcza, gdy silnik bierze w nadmiarze olej, a te silniki biorą. Jak ktoś ma czym zmierzyć i potrafi, zmierzy i tyle, zwłaszcza jak poprosisz. Zresztą tuleja to nie tylko jej powierzchnia, to też wymiar w trzech płaszczyzna i skorelowanie wymiary z wymiarem tłoka. A silnik to nie tylko tuleja… Tuleja może mieć honowanie, a blok może być do naprawy.
Zajrzyj w manual jak powinna wyglądać inspekcja silnika… i porównaj z Waszą propozycją...
Jeśli dodasz do tego to, że mało użytkowników remontuje silnik, bo bierze olej… większość jeździ i dolewa, a remont jak już nie można jechać. Jak głowica jest naprawdę do naprawy w tym silniku, to nie ma co nawet na raty wyciągać silnika… A jak już remontują to żyją w jakimś złudzeniu, że odnowią sobie silnika i czas jakiś pojeżdżą bez problemów... a potem... no kurde, ale kto wiedział...
Jeśli dodasz fakt, że przy naturalnym zużywaniu się silnika pierwszy nadmiar poboru oleju wynika ze zużycia panewek głównych (układ korbowodowo – tłokowy), drugi to tuleja vs tłok, a na końcu pierścień, to ...