JTS - badania testowe dla ustalenia parametrów - prośba o wzięcie udziału w testach.

• Autor wątku Autor wątku Majka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
przy okazji błędów u kolegi, to mam pytanie bank 1 sond to cylindry 1,2 , bank drugi to cylindry 3,4 ?
- błąd wypadania zaplonów typu P0304 dotyczy 4 cylindra i banku 2 sondy.

Cylindry liczone są od strony rozrządu. Cylinder 1 przy rozrządzie a cyl. 4 przy skrzyni biegów.
Czyli zgodnie ze zdjęciem umieszczonym przez Ciebie Bubu, Bank 1 obsługuje cyl 1 i 2 a Bank 2 cyl 3 i 4

exhaust.gif

Ostatnia edycja:
Czy ponowny reset parametrów adaptacyjnych mógłby coś pomóc(powrót wartości 11)?

ok, więc tak. Wymieniłem rurę dolotu ... i.... stał się cud ;D auto chodzi bez mega większych drgań, wahania są ale trochę mniejsze w granicach 50-70 obrotów - może to jest już normalne dla mojego silnika... Wykasowałem błędy, przejechałem ok 50 km i błędy się nie pojawiły, chodziło o wypadnie zapłonów i mieszankę. Generalnie jakoś płynnie chyba chodzi - czyli jednak wpadało lewe powietrze i to powodowało chyba wszystko.. trochę się dziwie, że tak łatwo poszło, więc będę obserwować dalej :)

teraz wyniki zebrałem wszystkie do kupy i załączam screeny: (mam nadzieje, że nie pokręciłem screenów :D) generalnie FRA się poprawiło bardzo i chyba nadal poprawia. Resztę - rzucie okiem na co ma wpływ rura dolotu.
wyniki w kilku kolumnach, i tak:

pierwsze -> auto na rozgrzanym silniku
drugie ->auto na odpalonym ale zimnym silniku
trzecie -> auto na zimnym silniku odpalony tyko zapłon
czwarte -> auto na rozgrzanym silniku po wymianie rury dolotu i przejechaniu 15 km
piąte -> to samo co w 4 tylko przejechane ok 50 km

DTV chyba też się poprawia jakoś (do jakiego wyniku dąży?) poprawiło się też ciśnienie tylko nie wiem które to :) (baro pressure)

resetu parametrów adaptacyjnych nie robiłem -> bałem się jednak :)

wyniki:
http://cupit.pl/alfa/wyniki.png

Dziękuję za kolejne informacje.

- Warning lamp – błąd był lub jest. Czy masz na myśli błąd rejestrowany przez ECU i wykrywany w trakcie analizy błędów? Czy w ogóle jakiś błąd, nawet poniżej zakresu pokazania go przez ECU?
ECU nie wykrył błędów. W swej naiwności uznałam, że to ON, może to ma związek z palącą się kontrolką silnika w pozycji MAR, ale skoro nie, to nie. Gdyby ECU wykrył błędy – zapytałabym się jak ten błąd usunąć i co robić dalej. Nie eksperymetuję samodzielnie z tego typu opcjami, tak samo jak z resetem p.a. Nie wiem dlaczego tak wyglądał ten parametr. W wcześniejszych testach go nie sprawdzałam.

- tak spalanie w JTS kolegi kurzyk jest zastanawiające – powinno spadać wraz z temp. silnika = mieszanka uboga, a tu rośnie.

- ja widzę na logach i wykresie dla sond post-cat, że na bank1 sonda znacznie później zmienia napięcie na właściwe, a i samo zmienianie się nie ma charakteru płynnego, a raczej długi i poszarpany, ale czy to ma jakieś znaczenie w sensie spalanej mieszanki, nie wiem. W każdym razie sprawdzę u siebie.

- banki i cylindry – bazując na info innych userów z sieci uznałam, że jest inaczej. Skoro jednak 1-2 i 3-4, to odnotowuję.

- Odbyłam masę wędrówek do warsztatów. Od długiego już czasu GT sprawuje się dobrze. Moją nie telepie na jałowym, ani na zimnym, ani na rozgrzanym. Jedyne co, że jak się zmieniają temp. na niskie – wchodzi w sezon zimowy – zaczyna nieco nierówno pracować na jałowym czasami – nieco – czuję na kierownicy. Latem chodzi znacznie lepiej w sensie pracy na jałowym – całkowicie bezmrowieniowo, ale nie jest tak jak w drugim samochodzie innej marki, który mamy od nowości – tam jałowy jest całkowicie bezszelestny, ale tam jest dużo mniejszy przebieg i wóz ma 3 lata. To obserwuję od dwóch dni i od 2 zim. Zobaczymy co powiedzą parametry. Załatwiam sprawę resetem – nazwijmy to klimatycznym w ASO i potem jest ok. Teraz też się wybiorę, ale po testach. W ASO i tak zawsze robią reset p.a. – po niemal każdej naprawie i przy przeglądzie - jesli wykryją błędy lub podpinają pod komp. Oczywiście wolałabym, żeby tak nie było, ale nikt nie wie jak to naprawić. Mam tak na jałowym – i mam DTV – bardziej ujemne niż C, ale nie wiem jak to zmienić. Dlatego pytałam o czujnik temp. powietrza zasysanego i tą temperaturę.

- Ok. Powtórzę testy w dwóch etapach – FES jutro – wszystkie parametry jakie się da. Alfadiag pojutrze –ciśnienie paliwa, spalanie, temp. silnika i katalizator (od zimnego do rozgrzanego). Mam problem z alfadiagiem, póki co.

- jeszcze mam pytanie co do okienka powitalnego – mamy jakby różne daty, jedni mają nr hardware inni nie, dlaczego?

- Oraz parametr number of revrites – jedni mają – 0, inni mają – 1. Co oznacza ten parametr?

Ostatnia edycja:
- logi z alfadiaga dobrze jest oglądać tym programem Alfadiag View napisanym przez naszego kolegę
--
http://www.4shared.com/file/140587073/6cf69f1f/AlfaDiag_view.html
--
- okienko powitalne rózne ponieważ różne wersję FES-a są przedstawiane.
- parametrami liczników programowania flasha ECU bym się nie zajmował, jeszcze chwila i będzie zima i nici z testów.

Ostatnia edycja:
Nadpisywanie softu? Tobie Majka wgrywali podobno w ASO jakiś świeży soft do tego sterownika?

Nie, nie wgrywałam. Pojechałam do ASO, żeby sprawdzić jaki soft mam i ewentualnie wgrać, ale Panowie wyszli z karteczką z numerami – i pokazali, że mam najnowszy dla JTS z manulaną skrzynią. Nowszy jest tylko dla selespeeda. Więc nie wgrywano mi softu. Mam 0.

Ty wgrywałeś?

Testy jutro – nie udało mi się poskromić 2 komputerów. Mało tego raz mi się odpaliła pełna wersja FES 3.3, w której o dziwo znajdował się parametr kąt wyprzedzenia zapłonu, ale byłam w pozycji MAR, potem w 2/3 zaznaczania zawiesił odczyt. Uruchomiłam ponownie i znów był w wersji demo dla 4 parametrów. Walczę :) Z FESa mam w pozycji MAR na zimnym.

Alfadiag tym razem zapomniałam jak odczytać logi? Zapisałam dla 4 parametrów – temp. silnika, temp. kata, ciśń paliwa, spalanie, ale nie umiem otworzyć. Jak się otwiera? Pomyłkowo działałam na wersji 3.1 a nie 3.3. Może uda się odzyskać chociaż to? Jak nie to jutro zawalczę. W każdym razie alfadiag ma dużo więcej parametrów. Mam pytanie – żeby zrobić testy 4 parametrów od zimnego, jaką najwyższą temp. można uznać za „zimną”? Bo jak będę czekać do 20 st, to zajmie mi b. długo. Może być np.: od 60st?

Trudno wykonać badanie tak jak bubu321. Dużo pracy mnie czeka.

Ostatnia edycja:
Nic nie wgrywałem w ASO, ale myślę o tym z racji że mam zdławiona wersje do 119kW czyli 161KM

- w alfadiagu masz możliwośc zapisania tzw. makro.
- czyli CTRL + F3, wybierasz parametry, ladujesz i masz je juz zapisane jako makro kolejne
- dodajesz nowe puste makro i wybierasz inne parametry, ładujesz i masz kolejne zapisane, itd...
- potem CTRL + F3, wybierasz makro, czyli parametry do logów, CTRL + F1 włączasz wykresy, CTLR + F2 logowanie danych.
- wyłączenie to w tej kolejności: CTRL + F2 wyłącz logowanie, CTRL + F1 wyłącz wykresy.

Ok. Dziękuję.

Znalazłam logi z alfadiaga – zapisało w formacie .csv w podkatalogu alfadiag w katalogu programe file.

Mam tylko 4 parametry, ale jednoczasowo engine coolant, fuel consumption, fuel pressure, oraz cat. temp. od rozgrzania do 87st

Potem jak nie mogłam ich otworzyć to się zniechęciłam, a szkoda… byłoby więcej choćby z rozgrzanego.

I teraz nie wiem – wklejać takie pojedyncze logi tutaj i powtórzyć jutro już inne 4 parametry od zimnego do rozgrzania? + na rozgrzanym? A od nastepnego rozgrzania znowu inne parametry?

Myślicie, że błąd związany z warunkami nie będzie istotny? Inaczej się tego nie da zrobić przez 4 parametry. Co sugerujecie?

Ostatnia edycja:
- a po co wklejać te logi, kto to będzie obrabiał, przecież podawałem link do programu Alfadiag View, ściągnąć, załadować logi i dać zrzut z ekranu programu, proste i łatwe.
- na tym zrzucie warto zaznaczyć czas pomiaru, dopisać ile trwał pomiar.
- program ma także możliwości wybrania chwili czasowej, lupkę czasową.
- brak mu tylko skali czasu.
- to jakie parametry wybieramy w makro programu alfadiag jest dość istotne i zależne od tego co chcemy osiągnąć.
- np. interesuje nas grzałka sondy lambda
- czyli wybieramy temperaturę silnika, sonda lambda pre-cat bank 1 napięcie, sonda lambda pre-cat bank 2 napięcie, status sondy pre-cat bank X. ( UWAGA: to dane dla 147, w JTS może nie być opcji pomiaru U, ale warto się wtedy podłączyć jako ME7.3.1 i spróbować wyciągnąć ten parametr sondy z napięciem, nie testowałem tej możliwości)
- uruchamaiamy makro z logowaniem, potem start silnika zimnego, jak sonda lambda uzyska sinusoide to stop pomiarów.
-- mysle że wspólnie dobierzemy takie zestawy pomiarowe.

--

--

Ostatnia edycja:
- wykres parametrów korekcji krótko i długo-terminowej TRA do trzech ticków temperatury.
- pomiary na postoju, auto AR 147 TS 1.6
- czas pomiarów 30 minut, temperatura zewnętrzna + 1 st C.

--

--

Załączniki

Ostatnia edycja:
1 test – tak, to wygląda u mnie
warunki testu - od pozycji MAR przy temp. silnika 27st,, temp. otoczenia ok. 1st, do rozgrzania do temp. 87st

- bieg jałowy + na koniec zwiekszenie rpm do 3000-3500,
- błędów brak
- FRA1 i FRA2 - 1,04, 1,04
- DTV1 i DTV2 - (-3), (-3,25)

OPIS:

Czasy - o ile dobrze interpretuję to co jest zapisane... Na wszelki wypadek podaję pełen zapis czasowy - proszę o potwierdzenie czy dobrze czytam.

1. Temp. kat.
- w pozycji MARr - 0st, przy spalaniu 0,00 i temp. silnika 27st
- po uruchomieniu (-10st) przy spalaniu 0,04 i temp. silnika 27st
- 300st po 1’ 43s (0:0:1:43.171), przy spalaniu 0,07, przy temp. sinika 42st,
- 500st po 3’ 57s (0:0:3:57.103), przy spalaniu 0,109 przy temp. silnika 50st
- max temp. kat. 535 st ,
- temp. kat. 515-535, przy temp. silnika w zakresie - 50st a 80 st,
- temp. kat. 525-535 st, przy temp. silnika 70st – 80s
- temp. kat. 515-510 st, przy temp. silnika 80st – 87 st

2. Czas rozgrzewania silnika do 87st. - 13’19s (od 0:0:0:0.796 - 0:0: 13:22.134), przy końcowej temp. kat 510 st, i spalniu 0,35

3. Rail pressure.
- w granicach 5 z małym haczykiem przy rpm biegu jałowego
- na początku wykresu – pozycja MAR, stąd idzie do góry
Na końcówce zwiększenie obrotów i trzymanie na 3000- 3500 rpm widać na wykresie rail pressure:
- czas analizy przy 3000-3500 rpm – 6s
- temp. silnika 87st
- wzrost do ok. 7 MPi

4. Logi zbierane jednoczasowo, ale jak widać trochę niesynchronicznie czytał dane. Jest na to jakieś wyjaśnienie?

Dzisiaj nie udało mi się testu zrobić, jutro planuję. Miałam sporo pracy. Poza tym musiałam ogarnąć te softy i laptopy, bo inaczej klapa. Walczyłam z pełną wersją FES 3.3 na win 7. Udało się - keya już nie gubi.

Ostatnia edycja:
4. Logi zbierane jednoczasowo, ale jak widać trochę niesynchronicznie czytał dane. Jest na to jakieś wyjaśnienie?
- to raczej wina programu alfadiag view, program powinien wyniki kalibrowac od końca w zależności od wartości parametru.
- a tak przy wartości 100 ma 3 pola, przy wartości drugiego 10000 ma 6 pól i wykres końcówka sie rozjeżdza.
----100.
----100000.
- powinien wyrównywać do prawej strony a nie do lewej.
- a u mnie TRA cały czas ujemna, -.60 a u ciebie dodatnia.
- zobaczymy dzisiaj testy drogowe i testy USB z system XP programami Alfadiag, FES a wszystko na notebooku bez dysku twardego, trzymajcie kciuki.

- klika logów podczas jazdy do pracy.
- nie wiedziałem że czujnik spalania stukowego tak często działa oraz że cylindry są wyłączane wszystkie na raz a nie kolejno.

Załączniki

Zebralam logi w jeździe oraz zrobilam jeden test od zimnego. Zaskoczył mnie wyjazd służbowy wiec resztę zrobię w niedziele i wtedy wkleje wykresy.

Do niedzieli.

Dzięki uprzejmości kolegi Pieti mam moje screeny. Jeżeli ktoś coś niepokojącego w tym widzi, proszę o komentarz :)1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

- powinny być takie same pomiary ale na zimnym silniku, wtedy widać napiecia sond lambda w spoczynku.

Amortyzatory
Powrót