Dziękuję za wskazówki i interpretację. Tyle nowych info… nie ogarniam, ale nie tracę nadziei
1. THROTTLE LEARN STAGE – etap uczenia się - czy ta wartość się zmienia od uruchomienia silnika? Zrobię zobaczę czy ta wartość się zmienia od uruchomienia silnika do 90st. Szkopuł w tym, że łapię parametry czwórkami, a nie wszystkie naraz – a warunki się zmieniają, to chwilę trwa jak zrobię zrzuty i zaklikam. Na zimnym była 11 i adaptacja zakończona. Tak więc? Chyba musi się zmieniać ten status, świadczy THROTTLE LEARN RESULT jest correct. Sprawdzę to od początku, od uruchomienia i wkleję zrzuty, jeśli pojawi się wartość inna niż 0. Gdyby nie zachodziła adaptacja – pojawiłby się stosowny błąd?
- Nie rozumiem dlaczego Cuorventi na zimnym silniku (12st) ma 11 i in progres? Przecież wtedy nie adaptuje – adaptacja jest nieaktywna?
- Csharp też mógłby na to zwrócić uwagę i zrobić zrzut w pozycji MAR na zimnym silniku. Możesz Csharp?
2. Kwestia przepływu powietrza i temp. zasysanego powietrza. Różnica między MAF, a air quantity – ona jest różna u każdego z nas i to coś musi oznaczać. Zastanawiam się, czy inna rura dolotu (konstrukcja tej części dolotu, może w jakiś wpływać na różnice w parametrach? W GT rura jest płaska, bez tej karbowanej części pracującej specjalnie (tu nie ma takiego miejsca) i jest szersza, ale nie znam się na dolotach, więc nie wiem, czy to może mieć jakikolwiek wpływ? Kacprzak 3 to już w ogóle dziwna sprawa… FRA=1 i DTV=0 i błąd krytyczny ogrzewania lambda 2. Muszę zapytać – w ogóle brak ogrzewania lambda może spowodować taki efekt?
3. Parametry adaptacyjne i sama adaptacja
Parametry DTV i FRA są niezależne od statusu loop sond i obydwa faktory należą do grupy – korekta długoterminowa - po licznych obserwacjach moich i Waszych parametrów zaczynam tak sądzić. Korekta długoterminowa może dotyczyć zarówno add jak i multi. DTV na pewno jest faktorem korekty długoterminowej, ponieważ dotyczy biegu jałowego, a tutaj sondy są w open loop. A korekta krótkoterminowa zachodzi zaleznie od lambda i tylko w układzie closed loop lambda. Parametrem – faktorem korekty krótkoterminowej – czyli korekty zależnej od lambda (tylko closed loop) jest integrator lambda. Czy tak jest? Muszę to zrozumieć.
- Z logów integratora lambda, które wykonałam wcześniej po usunięciu wartości 1, wyszło mi, że moja GT pali odpowiednio, gdy kontrolują to lambda - na B1 i B2 - 0,991807143 i 0,985573215
- Podczas, gdy w przybliżeniu FRA = 1,03 a DTV = -3
- Jak to interpretować?
- DTV – zależy od napięcia na aku – jego zmian, niekoniecznie związanych z aku, a z tym co pokazują może różne czujniki biorące udział w idle speed cotrol? DTV ustawia stan równowagi między MAF/wtryski/lambda. Jak to interpretować praktycznie?
Cuorventi, csharp możecie zrobić integrator lambda 1 i 2 w jeździe – logi?
Tabelkę poprawię, wzbogacę o przebieg, to pierwsza wersja, będę aktualizować.
Catalytic Converter Heating – ten parametr jest w tabelce i na zrzutach
– not active u wszystkich na rozgrzanym silniku
- not active u M na zimnym w pozycji MAR
- not active u CS i K na zimnym uruchomionym
- active u C na zimnym w pozycji MAR. To też mnie dziwi, czemu C ma active – na zimnym silniku?
- Wydaje mi się, że na jałowym nie powinien być active ze względu na skład mieszanki (uboga) oraz lambda w open loop – ten kat pracuje w lambda closed loop. Ale może się mylę?