• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jedyna taka 147 by Nika. :)

• Autor wątku Autor wątku Nika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie na nasze drogi 18" :P ? to zależy gdzie te drogi :P i jak się jeździ :P to przecież nie czołg.. nawet na 15" nawalanie po studzienkach które są opadniętę o 10 cm w dół dobrze Alfie nie zrobi :P

Ja mam dwa komplety 18".. na zimę i na lato.. i jeżdzę bez problemu.. zero prostowania czy czegokolwiek.. a robię normalne przebiegi roczne.. auto do jazdy na codzień używane..

Oponka 225/40/18 do tego gwint opuszczony sporo w dół na tyle bezpiecznie żeby nie szorować po ziemi zderzakiem i jazda :P

Osobiście polecam 18" komfort względem 16" wg. mnie urósł.. duże dziury tak czy siak trzeba omijać na każdej feldze.. a małe nierówności i dziurki 18" ze względu na szerokość wybiera sama..

Poza tym wygląd jaki to auto ma na tych felgach :D hmmm ja nigdy mniejszych już nie założe ;D

Co do wyglądu Twojej 147 Nika nie ma co ukrywać że aż się prosi z tym obniżeniem i pakietem GTA o 18".. szprychy Toora od Alfy GT np..

To samo chciałem napisac. Kraży tu mit, że na 18 nie da sie jeździć. Na 17 można, na 18 to już tragedia.

Jak masz fundusze to kupuj 18 i nie zwracaj uwagi na te komentarze.

Ja jeżdżę rok na 17-stkach i stwierdzam, że wygody nie ma, zawieszenie dostaje ostro po dupie, mam porównanie z 16-stkami na zimę. Plusy? Lepiej trzyma się na 17-stkach i wygląda. Reszta na minus. Polecam ludziom, których stać. Robię ok. 25 tys. km, większość wkoło komina po kiepskich drogach, nieraz dalej np. do Poznania główną drogą od Piły, która nie jest dobra... Także ja bym szedł w stronę 17-stek.

Mam za sobą całą drogę od 15" do 18" w tej 147.. i powiem że to co mówisz jest prawda turtil.. na 17" nie ma komfortu.. miałem 215/45/17 .. i mogę powiedzieć z mojego doświadczenia że ta opona ma niższy profil w mm od 225/40/18 .. stąd niższy komfort bo felga naprawdę jest blisko asfaltu.. a poza tym przez to że ten profil jest niski to ogółem całe auto nisko siedzi.. na 17" jeżdząc uszkodziłem miskę olejową.. a po założeniu 18" to widać wyraźnie że auto nawet jak u mnie na gwincie obniżone mimo wszystko ma dobry prześwit.. i ten profil bliższy jest 205/55/16 niż 215/45/17 .. Także ja szczerze polecam 18".. 17" można w hierarchi w tym aucie pominąć.. chyba że z oponą 225/45/17.. ale wtedy to po co mieć 17" jak się taki balon zakłada do niej :P

Do 17" właśnie przydałby się profil 225/45 jak felga jest odpowiedniej szerokości i wtedy byłby i w miarę komfort i wygląd.
Na wiosnę mam póki co felgi TI, ale szukam jakiś felg 17" lub 18", żeby je pomalować na ciemny grafit.

Pozdrawiam!

czytam co niektórych i dochodzę do wniosku że lans bierze górę nad zdrowym myśleniem, ale każdy musi się sparzyć aby się nauczyć, dodam że 18" (235/50) miałem w kudze i na zimę jak przekładałem 17" (235/55) to nie miałem ochoty ich zmieniać, dodam że 18 i 17 trzeba pompować na maxa tak jak w instrukcji 2,6-2.8 , a jak jeździmy na małym flaku, to opony starczą na sezon, ja oryginalne szprychy od 147 sprzedałem jesienią na alle...., pokrzywione i opony roczne z zjechanym bieżnikiem ( 40 tys / rok)domyślam się że klekotem nikt mniej rocznie nie robi.

nasze drogi zwłaszcza na wiosnę są totalnie wyj........

tylko nie "aluminiowe" dywaniki :P sam na takie kiedyś chorowałem, ale z tego wyrosłem :P

Czemu cypis pozbył się auta? Ale w sumie daleko nie poszła... fajne auto :)

Dlaczego wszyscy ograniczacie się do TI? Toora miała wiele fajnych modeli. Ja np. znalazłem o wiele tańsze, a mam wielką satysfakcję, bo nie widziałem Alfy na podobnej feldze, a wyglądem przypomina wzory TI, firma dobra... Czy kopiowanie jest dobre? Wg mnie nie.

( 40 tys / rok)domyślam się że klekotem nikt mniej rocznie nie robi.
Ja robię. I to dużo mniej.

To fakt, szczególnie prowizorycznie łatane głębokie dziury. Po pierwszych roztopach w lutym-marcu można się nieźle zdziwić... Sam ostatnio taki krater niechcący "znalazłem". Na szczęście na moich 15" nie zrobiło to większego wrażenia :o

czytam co niektórych i dochodzę do wniosku że lans bierze górę nad zdrowym myśleniem, ale każdy musi się sparzyć aby się nauczyć, dodam że 18" (235/50) miałem w kudze i na zimę jak przekładałem 17" (235/55) to nie miałem ochoty ich zmieniać, dodam że 18 i 17 trzeba pompować na maxa tak jak w instrukcji 2,6-2.8 , a jak jeździmy na małym flaku, to opony starczą na sezon, ja oryginalne szprychy od 147 sprzedałem jesienią na alle...., pokrzywione i opony roczne z zjechanym bieżnikiem ( 40 tys / rok)domyślam się że klekotem nikt mniej rocznie nie robi.

Moge powtórzyć co pisałem już wcześniej.. jeżdzę na 18" cały rok.. opony mam napompowane pod zalecany poziom ciśnienia (Wcale nie pod max, nie wiem skąd te info).. który wynosi 2,4 dla moich zimówek.. 2,3 dla moich letnich bo to są XL i mają grubsze ścianki przez co są twardsze i powietrza mniej wymagają.. Ścierają się normalnie jak trzeba i z pewnością po sezonie nie muszę ich wymienić.. Po takich opiniach jak Twoja po każdym sezonie przerażony leciałem do zakładu od regeneracji żeby wyprostowali je.. i co się okazywało że za każdym razem proste.. zero pogięć a nawet więcej powiem nie mam nawet ryski na żadnej ani od zewnątrz ani od środka.. Facet od regeneracji się tylko śmiał że to nówki.. i że przy tym profilu nie ma mowy o prostowaniu takim częstym..

Mogę jeszcze dodać że robię koło 30 tyś/rok więc użytkuje to auto na codzień i robię spory przebieg.. i nie mam klekota na szczęście :P

Także z tym określeniem że lans bierze góre nad zdrowym rozsądkiem powiem Ci tak.. do lansu trzeba mieć właśnie zdrowy rozsądek i myśleć trzeba przede wszystkim..

Sorry za OT Nika ;)

Moge powtórzyć co pisałem już wcześniej.. jeżdzę na 18" cały rok.. opony mam napompowane pod zalecany poziom ciśnienia (Wcale nie pod max, nie wiem skąd te info).. który wynosi 2,4 dla moich zimówek.. 2,3 dla moich letnich bo to są XL i mają grubsze ścianki przez co są twardsze i powietrza mniej wymagają.. Ścierają się normalnie jak trzeba i z pewnością po sezonie nie muszę ich wymienić.. Po takich opiniach jak Twoja po każdym sezonie przerażony leciałem do zakładu od regeneracji żeby wyprostowali je.. i co się okazywało że za każdym razem proste.. zero pogięć a nawet więcej powiem nie mam nawet ryski na żadnej ani od zewnątrz ani od środka.. Facet od regeneracji się tylko śmiał że to nówki.. i że przy tym profilu nie ma mowy o prostowaniu takim częstym..

Mogę jeszcze dodać że robię koło 30 tyś/rok więc użytkuje to auto na codzień i robię spory przebieg.. i nie mam klekota na szczęście :P

Także z tym określeniem że lans bierze góre nad zdrowym rozsądkiem powiem Ci tak.. do lansu trzeba mieć właśnie zdrowy rozsądek i myśleć trzeba przede wszystkim..

Sorry za OT Nika ;)

wszystko ok, ja opisałem mój przypadek, przyznam się że u mnie lans wygrywał , teraz mam pierwszy raz alfe i 16 będą max.

ps dane o ciśnieniu chyba są na słupku

Siema, tak się tylko zapytam czy ta alfa to ziomka z Biłgoraj? Zmieniła właściciela czy po prostu taka podobna? ;)

Siema, tak się tylko zapytam czy ta alfa to ziomka z Biłgoraj? Zmieniła właściciela czy po prostu taka podobna? ;)
No właśnie ta sama. Tylko nie wiem czym teraz cypis jeździ. Myślałem, że nie sprzeda jej. A ty kolego z Frampola jesteś? Bo ja we Frampolu to co tydzień na weekend przyjeżdżam :D

Ta, Nika sobie replikę zrobiła ;)
to widać dobrze jej wyszła ta replika :P

No właśnie ta sama. Tylko nie wiem czym teraz cypis jeździ. Myślałem, że nie sprzeda jej. A ty kolego z Frampola jesteś? Bo ja we Frampolu to co tydzień na weekend przyjeżdżam :D
póki auto jeszcze jako taką cenę ma to można sprzedawać. Tak z Frampola jestem, ale w biłgo codziennie (niestety :/). Coraz więcej alf w naszych okolicach.

to widać dobrze jej wyszła ta replika :P

póki auto jeszcze jako taką cenę ma to można sprzedawać. Tak z Frampola jestem, ale w biłgo codziennie (niestety :/). Coraz więcej alf w naszych okolicach.
Też to zauważyłeś... ;/ w pół roku przybyło ich 2 razy tyle co jeździło do tej pory ;/ nawet moja dziewczyna mi mówi że już dużo jeździ po Biłgo 156 i 147 i widuje je codziennie po kilka idąc do szkoły. Kilka 145 i 146 i na palcach jednej ręki można policzyć 159. Nie dobrze, nie dobrze. Jak zobaczysz bardzo jasny błękit AR 156 to moachaj :D odmacham na pewno. A na weekend parkuje zawsze u dziewczyny w Sokołówce :)

Amortyzatory
Powrót