Jakie wahacze ??

• Autor wątku Autor wątku Sparco123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Jakie wahacze proponujecie?? (stosunek jakość/cena a nie którew najdłużej wytrzymają)

• Łącznie głosujących
    493
jestem po wymiannie prawego górnego wahacza Trw zrobione ok 40tyś,padł swożeń tuleje jeszcze w b.dobrym stanie(nasze wspaniałe pobocza) zastanawiam sie czy można ,czy oplaca sie takie coś regnerować?założyłem Delphi podobno idą teraz na pierwszy montaż,mam rok gwarancji więc zobaczymy,poza tym reszta zawiasu dół TRW zrobione 50 tyś wszystko ok.,tył oprócz gum staba i łaczników nie ruszany a mam 280tyś,ciekawi mnie żywotność tego Delphi,

vemy z kalamitkami ok 30kkm (jak nie więcej, dokładnie nie pamiętam) i brak luzu póki co. Smarowane tylko 2 razy - szykuje się 3

Ja jezdze na vemie moi znajomi tez nikt nie narzeka

Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka

Panowie jakie polecacie wahacze poprzeczne do tyłu ???
Z przodu naczytałem się dobrych opinii i wybrałem VEMA ale z tyłem mam problem .

Pozdrawiam

Jeżdżę na Vema są git.

jestem po wymiannie prawego górnego wahacza Trw zrobione ok 40tyś,padł swożeń tuleje jeszcze w b.dobrym stanie(nasze wspaniałe pobocza) zastanawiam sie czy można ,czy oplaca sie takie coś regnerować?założyłem Delphi podobno idą teraz na pierwszy montaż,mam rok gwarancji więc zobaczymy,poza tym reszta zawiasu dół TRW zrobione 50 tyś wszystko ok.,tył oprócz gum staba i łaczników nie ruszany a mam 280tyś,ciekawi mnie żywotność tego Delphi,

Myślę że to Delphi jest jakościowo podobne do Vemy, tylko marka bardziej hmm znana .
Osobiście widziałem wahacz tej firmy górny po kilku tysiącach ze smasakrowanymi tulejami i luzem na sworzniu. Ale może to przypadek.

Acha, w Vemie takiego przypadku nie miałem.

Koledzy. Mam nadzieję że pisząc pierwszego posta już mogę tak się do Was zwracać :)

czytając ten temat już mam kosmiczny mętlik w głowie. Moja Alfica troche postukuje i na wiosnę będzie trzeba zrobić komplet z przodu. I teraz już naprawdę nie wiem co mam wybrać kolega (od 20 lat w serwisie fiat/alfa) mówi TRW tu czytam że i delfi oraz Vema są ok jednak chciałbym zawieszkę zrobić raz a dobrze bo nie jest to mały wydatek... znowu od innych znajomych ostatnio usłyszałem że TRW spada na jakości i już nie wiem co wybrać.

Ilu użytkowników - tyle opinii :) Ja swego czasu w poprzedniej AR spróbowałem... Fortune z IC na górę z przodu. Reklamowałem po jakiś 2miesiącach, skrzypiały tak że rozpacz. Nauczyło mnie to, żeby kupić TRW i tak zrobiłem. Czy jeszcze jeżdżą? Nie wiem, AR została pół roku później sprzedana.
Masz rację, że jak zrobisz raz a porządnie, to powinno wytrzymać długo :)

Koledzy. Mam nadzieję że pisząc pierwszego posta już mogę tak się do Was zwracać :)

czytając ten temat już mam kosmiczny mętlik w głowie. Moja Alfica troche postukuje i na wiosnę będzie trzeba zrobić komplet z przodu. I teraz już naprawdę nie wiem co mam wybrać kolega (od 20 lat w serwisie fiat/alfa) mówi TRW tu czytam że i delfi oraz Vema są ok jednak chciałbym zawieszkę zrobić raz a dobrze bo nie jest to mały wydatek... znowu od innych znajomych ostatnio usłyszałem że TRW spada na jakości i już nie wiem co wybrać.

Z mojego doświadczenia ...

Na górę TRW lub przynajmniej Lemforder. Kupić w pewnym źródle.
Na dół może być FAST.

Dziękuję za te opinie i szybką reakcję :)
arekgr zaoferował mi komplecik w ładnej cenie i sądzę że jak już zima odpuści to będę robił u niego zakup :) mając nadzieję ze jak kolega Gepard napisał będzie to pewne źródło :)

Zapewne tak, dobrze chłopakowi z nicka patrzy :)

A słyszeliście o tym, że aby dokręcać górne wahacze, to auto powinno stać na kołach a nie na podnośniku ? Lub przynajniej wahacz powinien znajdować się w pozycji poziomej!?
W innym wypadku, po ustawieniu auta na kołach, następuje uszkodzei tulejek i idzie jak po maśle..

A widziałeś pracujący wahacz? Czy powtarzasz bzdurę internetu.

Wysłane z mojego GT-I8190

Taka prawda, te na górze dużo szybciej się wybijają i na górze nie ma co oszczędzać, na dół zresztą też nie ma co :]
Na pierwszy montaż jednak szły najlepsze, pomimo, że to podobno też TRW, ale wydaje mi się, że jakościowo lepsze, niż te, które można kupić obecnie.

Głowę daje, że na pierwszy montaż szły inne TRW niż te, które można kupić w detalu. Kupiłem w tamtym roku 156 z 2004 roku z przebiegiem 165 tys. km. Przy przebiegu 170 tys. zaczęły leciutko stukac i zostały zakwalifikowane do wymiany, ale nie sa w tragicznym stanie. Są to wahacze zamontowane na produkcji, na wahaczu jest rocznik 04. Wiec jesli auto ma prawdziwy przebieg to wytrzymały 170 tys, a jesli licznik byl krecony to pewnie ponad 200 tys. Auto jezdzilo w Germanii wiekszosc swojego przebiegu.

Który obecnie sprzedawany tyle wytrzyma ? nawet po wzglednie dobrych drogach ?

Pracuje na produkcji części do aut i wierzcie mi że produkcja aftermarket, a produkcja OE to dwa inne światy.

Amortyzatory
Powrót