Jakie wahacze ??

• Autor wątku Autor wątku Sparco123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Jakie wahacze proponujecie?? (stosunek jakość/cena a nie którew najdłużej wytrzymają)

• Łącznie głosujących
    494
Panowie, czeka mnie wymiana przedniego zawiszenia. Co konkretnie to nie wiem. Sprzedający powiedział że na bank górne Wahacze (myślę o firmie VEMA czytając różne opinie), ale myślę że coś jeszcze bedzie bo stuki są dość konkretne. Czy jest gdzieś jakiś sposób na pełne sprawdzenie zawieszki żeby zrobić wszystko tak jak należy? Bo na badaniu technicznym to kiepsko im to wychodzi. Z góry dzięki ;)

Górę mam TRW, przejechane na razie ok 12 tys. km i nic się z nimi nie dzieje. Dół Vema - po 15 tys.km rozwalone manszety na sworzniach, straszne zgrzytania i piski podczas skręcania. Udało mi się jakoś założyć nowe manszety + smar, ale na badaniu i tak już tam luzy delikatne wyszły(teraz mają koło 30 tys przejechane). Kupisz tanio - masz dwa razy robotę, sam przekonałem się na własnej skórze. Zimę musi Vema jeszcze jakoś wytrzymać, ale zaraz potem wpada TRW na dół.

Ze swoich doświadczeń mogę polecić TRW lub VEMĘ. Na górnych VEMA przejechałem 40 tys.km ( z czego 20 tys.km bezproblemowo, potem się zaczęła stopniowa degradacja - poskrzypiwania, postukiwania). Stosunek ceny do jakości moim zdaniem całkiem przyzwoity.
Kolejna wymiana górnych wahaczy na TRW, przejechane od wymiany 30 tys.km, póki co w niezłym stanie.

Pierwsze wymiany wahaczy robiła mi arkuszowa, nie wiem co wkładali (płaciłem jak za dobry zamiennik), ale wytrzymywało krótko:
Górny lewy: 12'5kkm, 17'5kkm.
Górny prawy: 6kkm, 22'5kkm.
Dolny lewy: 12'5kkm, 17'5kkm.
Dolny prawy: 45kkm.

Potem jeździłem do Pablo. do Poręb Nowych, a wahacze brałem z Kr@s-motu (sklepik z częściami przeważnie do włoszczyzny przy Lazurowej w Warszawie).
Wahacze marki VEMA (dolne występowały w dwóch wersjach, ja brałem tą droższą "wzmacnianą"):
Górny lewy: 11kkm (wymieniony na gwarancji), 48kkm
Górny prawy: 9kkm (wymieniony na gwarancji), 39kkm.
Dolny lewy: dotrwał do sprzedaży Alfy, czyli ponad 68'5kkm
Dolny prawy: dotrwał do sprzedaży Alfy, czyli ponad 41kkm

Niedługo przed sprzedażą wymieniłem oba górne wahacze na TRW. Przejeździłem 10kkm po czym sprzedałem Alfę. Zawieszenie było całkowicie sprawne.

Uprzedzając pytania:
1) prowadzę bardzo dokładną dokumentację napraw, co daje niezłe pole do prowadzenia statystyk (zwłaszcza z przebiegu ponad 100kkm)
2) tak, reklamowałem wahacze - 2 razy i 2 razy reklamacja była uznana. Reklamowałem również łącznik stabilizatora i też skutecznie. Sprzedawca Kr@s-mot z Lazurowej, producent części VEMA.
3) Gwoli ścisłości: przebiegi informują ile kkm wytrzymał wahacz od momentu założenia.
4) Dotyczy to poprzedniej 156. Felgi 15' (zarówno letnie jak i zimowe).

Niezle, Moje górne wahacze TRW nie wytrzymały 8 tyś i pojawiły się luzy na sworzniach. To jest śmiech na sali TRW już raczej nie kupie.

Wysłane z mojego HTC One S

wahacze górne qap 10 tys. luz na tulejach puka na całego na tulejach(felgi 16'-zima 15'), zamówię master sport w pasacie b5 po 30 tyś bez kłopotu (nic nie stuka)więc i tu założę .

Ostatnia edycja:
A placiles za nie kwote w miare normalna czy to byla jakas okazja? Moze jakas podrobka sie trafila?

Wahacze TRW komplet na przód - załozone ponad 2 lata temu przy 201kkm obecnie 273kkm na liczniku i przegląd techniczny miesiąc temu przeszły bez uwag (a przeglądający dość dokąłdnie go robił). Aczkolwiek juz na mrozie popiskują górne więc pewnie trzeba będzie się powoli szykować do wymiany. W każdym razie znowu na TRW i znowu cały komplet pójdzie.

A placiles za nie kwote w miare normalna czy to byla jakas okazja? Moze jakas podrobka sie trafila?

być może jakaś chińszczyzna- tak ocenił mechanik, tuleje zdeformowane lekko jest luz, faktem iż ostatniego miesiąca parę ładnych dziur zaliczyłem

Jak z poczciwego serwisu aukcyjnego, to mogły się trafić podróby, niestety nikt tego nie pilnuje przed oszustwami. A miał ktoś może górę Lemfoerder-a? Trochę taniej niż TRW, a jakość?

No i po wymianie , poprzednie zerwana tuleja w wahaczu qap- wygląda to na zły montaż , mechanik(kolega) stwierdził ,że skręcone były na chama przy podniesionym aucie i koło na pełnym zwisie:cool: tuleja ukręcona i urwana rozleciało się na pół przy demontażu. Od dzisiaj master sport z lewej, na prawą założę lemfordera zobaczę co padnie szybciej -taki niby test.

Ostatnia edycja:
Ja wymieniłem około 1,5 miesiąca temu prawy górny wahacz na Master Sport zobaczymy jak sobie poradzi.

Duża różnica Ci wyszła w stosunku Master Sport do Lemfordera?

Wysłane z mojego lenovo A820 przy użyciu Tapatalka

master 135 zł ,lemforder 180zł (z tym że LM zamontuje dopiero po świętach)

Ostatnia edycja:
Jest tych wynalazków trochę na rynku. Ostatnio PH z jednej z hurtowni opowiadał mi o brendzie Wertteile, że podobno "sprawdzone" jakościowo. Jak - odpukać - w mojej ociężałej 2.4 zaczną się problemy z wahaczami górnymi, nie zawaham się przetestować tego wynalazku.

Na forum pastucha ktoś pisał że podobno znajomy zrobił na Wertteile 70 tyś, inni znowu odradzają i polecają w tej cenie MS. Ale fakt, że to temat z 2011 roku, więc coś mogło się zmienić.

Samo Wertteile na swojej stronie pisze o sobie o jako szybko rozwijającej się marce, w swojej ofercie mają zawieszenia, hamulce, oleje, żarówki, pompy paliwa, chłodnice itd.

PS. Tekst z forum VW odniśnie wahaczy, który mnie rozwalił na łopatki: " Moje to się już tłuką jak chłopy sztachetami na zabawie!"

Wysłane z mojego lenovo A820 przy użyciu Tapatalka

Wertteile chyba na forum nikt nie poleca, 1 zachwala , nawet sprzeczne są informacje na forum pastuchów (w rodzinie są pastuchy jeszcze 2 , sam jestem na forum bo i ja pastucha miałem) firma krzak(ani kontakt ani produkty opisane, raczej sama reklama o niemieckojęzyczne nazwie przyciągającej klienta) raczej dystrybutor na polski rynek tak jak "dachstein "(padają bardzo szybko)i parę innych nie będę wymieniał lepiej dołożyć na bardziej znaną firmę.
ps
_michal_
jak gumki to z unimila one zawsze pasują ale tylko raz:)

Ostatnia edycja:
Ja mam maxgear i smiga 15kkm lewy skrzypi

Wysłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2

Amortyzatory
Powrót