• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jakie wahacze ??

• Autor wątku Autor wątku Sparco123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Jakie wahacze proponujecie?? (stosunek jakość/cena a nie którew najdłużej wytrzymają)

• Łącznie głosujących
    493
Zadałeś pytanie jak odróżnić podróbę od oryginału to chciałem Ci wyjaśnić ogólnie sytuację
a dalszej części naszej rozmowy nie rozumiem :D

No to już wiemy że jak na razie nikt nie wie jak je odróżnić. Może po kodzie kreskowym na opakowaniu ? Muszę spojrzeć czy nie mają jakiegoś QR kodu. Pytam bo kupiłem ostatnio na Allgero komplet wahaczy TRW od prywatnej osoby w dobrej cenie, chciałem sprawdzić czy na pewno oryginał po tym jak przeczytałem tutaj ze zdarzają się podróbki.

No to już wiemy że jak na razie nikt nie wie jak je odróżnić. Może po kodzie kreskowym na opakowaniu ? Muszę spojrzeć czy nie mają jakiegoś QR kodu. Pytam bo kupiłem ostatnio na Allgero komplet wahaczy TRW od prywatnej osoby w dobrej cenie, chciałem sprawdzić czy na pewno oryginał po tym jak przeczytałem tutaj ze zdarzają się podróbki.

Ok, wytłumaczę od początku

Najpierw ustalmy co rozumiemy pod pojęciem "Oryginał TRW".
Ty rozumiesz przez to taki wahacz jak montowany w aucie w fabryce, lub sprzedawany przez serwis - zgadza się?
Czyli z numerem katalogowym na odlewie i znaczkami TRW na sworzniu oraz napisem Boge na gumach
Przykład ze zdjęciami:
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Ory...ntrol-Arm-OE-51776327-60657245-51834093/29410

Ja oraz zapewne kilka innych osób , jako "Oryginał TRW" rozumie każdy wahacz sprzedawany przez oficjalną dystrybucję TRW
czyli to co jest powszechnie dostępne pod numerami zamienników JTC919 oraz JTC920.

Problem polega na tym że w tych czerwonych torebkach są sprzedawane tylko wahacze bez znaków widocznych w linku powyżej
i każdy z tych wahaczy jest "Oryginałem TRW" w "moim znaczeniu" a zarazem podróbką w Twoim.
Nie ma po prostu tak żebyś mógł sobie wybrać , czy też trafić wahacze z zeszlifowanym logo w bieżącej dystrybucji TRW.
Co najwyżej jakaś hurtownia lub sklep może Ci zapakować coś innego i w ten sposób Cię oszukać, ale to raczej mało prawdopodobne.
Bardziej bym się spodziewał że jakiś sprytny pracownik coś podłoży na magazynie a TRW sprzeda na Allegro (ale to inna historia:))

Taka sytuacja, że TRW sprzedawało wahacze oryginalne z zeszlifowanym logo miała miejsce kilka lat temu,
teraz wątpię żeby ktoś to miał jeszcze, ewentualnie jakieś prywatne osoby którym zostało bo nie zamontowały do auta.

Tak więc jeśli chcesz zobaczyć czy trafiłeś przypadkiem oryginalny wahacz Fiata w torebce TRW - porównaj sobie po prostu z moimi zdjęciami
Jeśli nie ma numeru Fiata (zeszlifowanego prawdopodobnie) to jest zwykłe TRW, jeśli ma - to masz farta :)

- - - Updated - - -

[MENTION=26927]Gepard[/MENTION] jak z gornymi wahaczami BIRTH ORIGINAL? daja rade? duzo reklamacji?

Na górny wahacz BIRTH do 147 156 reklamacji nie było żadnej jeszcze
Do 166 się trafiła jedna

Nie wiem ile wytrzymują,
Wahacze BIRTH sprzedajemy od 11/2015 roku

Ok, wytłumaczę od początku

Najpierw ustalmy co rozumiemy pod pojęciem "Oryginał TRW".
Ty rozumiesz przez to taki wahacz jak montowany w aucie w fabryce, lub sprzedawany przez serwis - zgadza się?

Nie :) Oryginał TRW to jak sama nazwa wskazuje oryginał TRW :) Nic więcej. Pisałem jeszcze że raczej niema różnicy w jakości między cześcią TRW ktorą TRW sprzedaje na rynku części zamiennych o wahaczem który kupuje się w ASO.

Nie :) Oryginał TRW to jak sama nazwa wskazuje oryginał TRW :) Nic więcej. Pisałem jeszcze że raczej niema różnicy w jakości między cześcią TRW ktorą TRW sprzedaje na rynku części zamiennych o wahaczem który kupuje się w ASO.

Ok, to jesteś w błędzie
Jest dramatyczna różnica w jakości wahaczy które obaj rozumiemy pod pojęciem Oryginał TRW (:D) i wahaczem oryginalnym z Serwisu (produkowanym przez TRW .......)

Tak jak napisał Gepard, różnica jest znaczna i w jakości, i w cenie.
Wahacze TRW, montowane przez fabrykę czy sprzedawane jako oryginał Alfy, wytrzymywały nie rzadko 200 tysięcy kilometrów i więcej.
TRW zamiennik jak pociągnął 70-80 tysięcy to było dobrze.

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

Do 166 się trafiła jedna

Nie wiem ile wytrzymują,

Gepard co padło w wahaczu do 166 ? bo nie wiem czy nie zgłoszę kolejnego ;/ ale to po dokładnym sprawdzaniu będę wiedział.

- - - Updated - - -

Do 166 się trafiła jedna

Nie wiem ile wytrzymują,

Gepard co padło w wahaczu do 166 ? bo nie wiem czy nie zgłoszę kolejnego ;/ ale to po dokładnym sprawdzaniu będę wiedział.

- - - Updated - - -

Nie pamiętam, mogę później sprawdzić
a tez masz do 166 czy do 147/156 ?

To dzięki za wyjaśnienia panowie :) Nie potrzebuję aż takiej jakości bo 60 tyś to max jaki przejadę jednym samochodem. Te które kupiłem nie mają znaczna Alfa czyli to normalne wahacze TRW. Zapłaciłem za dwa 265zł więc chyba spoko.

gdzie kupiles za 265?:D

Osoba prywatna sprzedawała na Allegro, miał jeden komplet do 159 i do 156. Nie wyglądają mi na podróbki. Mają wytłoczone znaczki TRW i napisy BOGE na gumach. Może zakosił z roboty a może zostały mu po samochodzie :) Kto wie...

szkoda ze to jednorazowa okazja, tez chetnie bym za tyle kupil :D

Dzieki za informacje, napisalem do niego i sie okazalo ze ma :) 140zl/szt ale tak teraz mysle i nie wiem czy sie oplaca 280+wysylka do tego brak gwarancji itd.

A ktoś wie gdzie można zakupić dolne wahacze TRW tak żeby mieć pewność że to oryginał i cena jest dobra ? Na allegro ceny zaczynają się od 200zł za wahacz a kończąc na 360 w autosklep24 więc rozrzut baaaardzo duży.

ja na oryginalnych robie 20 tysiecy z przodu(sam wymienialem), tyl jesli wierzyc poprzedniemu wlascicielowi to juz nabil 50 i nadal wszystko ok

A gdzie to górę TRW za 140 zł można dostać? Chodzi o sprzedawcę z allegro, o którym mowa kilka postów wyżej?

Amortyzatory
Powrót