Jakie wahacze ??

• Autor wątku Autor wątku Sparco123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Jakie wahacze proponujecie?? (stosunek jakość/cena a nie którew najdłużej wytrzymają)

• Łącznie głosujących
    494
W połowie sierpnia robiłem wahacze. TRW. Góra się trzyma, ale dolny jakiś czas temu poszedł do reklamacji - poluzowany sworzeń. Zrobiłem na nim może 1000 km...

Po 22 tyś. km lewy górny TRW do wymiany luz na sworzniu pozostałe trzy bez luzów. Wymieniałem wszystkie cztery.
Jak na mój gust to zdecydowanie za mało, ciekawe ile reszta wytrzyma.

Pozdro
Dugi

Jak myślicie, zmieniać razem górę i dół? Górne są już do wymiany napewno, dolne 15tys km temu były sprawne (ale nigdy ich nie wymieniałem)

To może trochę inne pytanie. Chciałbym wydać do 800zł na przednie wahacze. Chciałbym wziąć jedne trw + drugie gorszej firmy. (Wziąłbym całość trw ale to wychodzi prawe 1tys zł :/) I teraz da pytania:

1. Które wahacze wziąć lepszej firmy, górne czy dolne?
2. Jakiego producenta wybrać obok trw?

najbardziej siadaja gorne wiec tam bym brał trw a na doł cos gorszego nawet srl, naprawde maja spoko wahacze

Ja u siebie mam górne Lemforeder i TRW a, dolne wziąłem MasterSport. Przejechane jakieś 2tys. i nic się nie dzieje. Tak wiem że to bardzo mało żeby polecać, no ale...

Czytałem o MS i jednak jeśli miałbym wziąć w tej cenie, wziąłbym Fasty, więcej opinii niż o MS. Góra napewno wezmę TRW, dół myślę nad właśnie Fastem (bo najtańszy a opinie różne, może warto zaryzykować), delphi lub Vema (ale tu trochę bym musiał dorzucić w porównaniu do Fasta).

No ja na dolnych Fastach przejechałem ponad 30tys. i z tego co tu czytam na naszym forum jest mega wynikiem. Teraz sprawdzę ile wytrzymają MS na innych forach były chwalone.

Czytałem o MS i jednak jeśli miałbym wziąć w tej cenie, wziąłbym Fasty, więcej opinii niż o MS. Góra napewno wezmę TRW, dół myślę nad właśnie Fastem (bo najtańszy a opinie różne, może warto zaryzykować), delphi lub Vema (ale tu trochę bym musiał dorzucić w porównaniu do Fasta).

Ja bym Ci doradził dolne Fasty
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Wahacz-dolny-ALFA-ROMEO-147-156-lewy-i-prawy-FAST/11260

a na górę - jeśli nie TRW lub oryginał - to nie bierz ani Delphi ani Vemy
w podobne cenie jest włoski BIRTH
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Wah...-Warranty-OE-51776327-60657245-51834093/19065
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Wah...-Warranty-OE-51776326-60657246-51834094/19066

To może trochę inne pytanie. Chciałbym wydać do 800zł na przednie wahacze. Chciałbym wziąć jedne trw + drugie gorszej firmy. (Wziąłbym całość trw ale to wychodzi prawe 1tys zł :/) I teraz da pytania:

1. Które wahacze wziąć lepszej firmy, górne czy dolne?
2. Jakiego producenta wybrać obok trw?
Ja kupiłem fast kompletne przednie zawieszenie tylko końcówki drążków Delphi i po 20tys km nadal zero luzow trochę skrzypia ale to każde chyba...

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Dobra to biorę ten dół z fasta. Zobaczymy, oby starczyło chociaż na te 20tys :)

i przyszla pora na moje zawieszenie, co powiecie o takim zestawie:
http://allegro.pl/wahacz-laczniki-koncowki-alfa-romeo-156-147-srl-i6734601663.html

wiem wiem wszyscy polecaja TRW jednak i w tym przypadku nie ma gwarancji ze "wytrzyma" (duzo podrobek itd.) a cena prawie trzykrotnie wieksza, wytrzymaja trzy razy dluzej? watpie, jakas inna sensowna i tania alternatywa?

pytalem mojego mechanika i nie narzeka na srl, tu na forum praktycznie nic nie ma o tej firmie

PS
poszedl mi sworzen na lewym dolnym wymienic tylko jeden czy caly komplet? ogolnie luzow nie mam ale skrzypia od zeszlej zimy i doprowadza mnie to do nerwicy

//Edit:
jaki koszt wymiany takiego kompletu u mechanika? (chcialbym sie upewnic czy aby moj nie chce za duzo)

Ostatnia edycja:
Ja założyłem SRL górne do 159 i nie narzekam :P

jaki koszt wymiany takiego kompletu u mechanika?
Zależy u kogo ,może krzyknąć 300-400 za wahacze z końcówkami drążków ,a gumy stabilizatora to już inna bajka ,:rolleyes: liczą sobie od poświęconego czasu lub sposobu wymiany ;)

i przyszla pora na moje zawieszenie, co powiecie o takim zestawie:
http://allegro.pl/wahacz-laczniki-koncowki-alfa-romeo-156-147-srl-i6734601663.html

wiem wiem wszyscy polecaja TRW jednak i w tym przypadku nie ma gwarancji ze "wytrzyma" (duzo podrobek itd.) a cena prawie trzykrotnie wieksza, wytrzymaja trzy razy dluzej? watpie, jakas inna sensowna i tania alternatywa?

pytalem mojego mechanika i nie narzeka na srl, tu na forum praktycznie nic nie ma o tej firmie

PS
poszedl mi sworzen na lewym dolnym wymienic tylko jeden czy caly komplet? ogolnie luzow nie mam ale skrzypia od zeszlej zimy i doprowadza mnie to do nerwicy

//Edit:
jaki koszt wymiany takiego kompletu u mechanika? (chcialbym sie upewnic czy aby moj nie chce za duzo)
Jakoś za tanio za taki zestaw... Ja kupiłem górne i dolne fast, końcówki drążka Delphi i łączniki stabilizatora TRW plus gumy na drążku stabilizacyjnym oryginalne i po 20tys cisza. Fakt jak większa dziura to skrzypia lekko...

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Ja do swojej Alfy kupiłem górne i same końcówki drążka i jak narazie też nie narzekam a 40 tys km już za mną wiec jest ok. A kupilem na jakies dziwnej stronce z czesciami superparts czy cos nie wazne, moim zdaniem w tym segmencie firma Delphi nie ma sobie rownych;)

Ja do swojej Alfy kupiłem górne i same końcówki drążka i jak narazie też nie narzekam a 40 tys km już za mną wiec jest ok. A kupilem na jakies dziwnej stronce z czesciami superparts czy cos nie wazne, moim zdaniem w tym segmencie firma Delphi nie ma sobie rownych;)

A ja miałem Delphi reklamowane , wyglądały kiepsko po 10 tysiącach i nie jestem przekonany do tej firmy

jestem z płocka czasami kupuje w tym sklepie graty, jesli chodzi o srl to po pijaku chlopaki przyznali sami ze maja bardzo mało reklamacji i dla siebie by zamontowali, kiedys w bmw tez od nich bralem komplet wahaczy i było bardzo ok, jak z alfa beda sie sprawdzac nie wiem narazie mi nic nie stuka ale pewnie od nich bede brał

u mnie górny Delphi wymieniony po 60 tys km, teraz zobaczymy ile TRW wytrzyma

Amortyzatory
Powrót