Jakie tarcze i klocki- temat rzeka

Tarcz jestem już pewien, będą gładkie Zimermmanny, ale nie wiem jakie klocki do tego. Zostać przy DS Performance, czy dać coś innego?
Jeszcze jaki płyn hamulcowy polecacie? Mój raczej nie był zmieniany i wypadałoby go zmienić.

Każdy płyn bedzie dobry. Jesli masz esp to płyn do esp trzeba kupic.
Co do klockow - jaki charakter ma Twoja jazda? Trackday, rally cross?

Na codzień jazda po mieście, ale czasem jak wyskoczę na trasę to już przestaje być wolno. Ogólnie lubię dynamiczną jazdę i jak się uda to może wyskoczę na jakiś tor.

Co do klocków to ja np. w 166 3,2 mam premiery i jest wystarczająco i przyjemne są , auto używane spokojnie (stosunkowo).
W 156 2,5 miałem jakiś czas DS uno - cholernie dobre, ale i cholernie szybko znikała tarcza - do minimalnej grubości nie wiem czy 10tys było w tym dwa trackday'e. Pyliły niemiłosiernie. Tarcze znikły a klocki mają jeszcze 2/3.
DS 2500 (DS performance teraz tak?) - teraz tam mam, coś pośredniego bardziej w kierunku premier niż tych DS uno.
Wg mnie wystarczy spokojnie Premier. Nie będziesz tak klął przy myciu felg :) , choć Ty masz Ti wzór chyba, to nie ma takiej tragedii jak w wieloszprychowych.

Zamiast Premier zastanów sie nad Textar - mniej gąbczasty pedal oraz znaczniej mniej podatny na fading. Dodatkowo lepszy wspl tarcia, niewiele ale jednak.

Te Performance też nieźle pylą, tylne felgi lekko zakurzone, a z przodu porządna warstwa pyłu i felgi w kolorze gunmetal :P Takie Textary nadadzą się też na tył? Bo mam do zrobienia hamulce na obu osiach.
Jeszcze odnośnie tego płynu do ESP, to jest jakoś powiązany z hamulcowym?

Nadadzą sie textary na tył.
A felgi trzeba zawoskowac i sie nie brudzą tak bardzo.
Co do plynu - skrót myślowy - plyn hamulcowy do aut z esp jest inny niz do tych bez. Niższa lepkość.
Wymiana plynu min raz na dwa lata, jesli intensywnie używamy układ hamulcowy to przynajmniej po zimie.
Jesli szalejemy po torze to co kilka ewentow albo nawet po każdym. Koszt bardzo niski a warto.

Jakbym nie miał powłoki na felgach to na przodzie bym nie chyba trafiło z myciem tego. A tak wystarczy woda z szamponem i luksus.

Na moim zdjęciu troche wstecz masz textary po przebiegu 2kkm. Troche deszcz po drodze przepłukał felgi, lezy na nich fk1000

od kiedy jest inny płyn hamulcowy do aut z esp?

ds2500 to nie jest ds performance, dsperf to odpowiednik dawnego ds2000. jedyne ds z homo na ulicę.

Z płaskiej powierzchni felg owszem, ale w kątach - wrrr :) A jak się zapiecze na gorąco to kaplica detailerska ;)

Textary - nie są tak powszechnie dostępne jak brembo, ferodo, ale chyba faktycznie przy wyborze warto ich także poszukać.

(tak jest , DS performance to DS2000, nie 2500. To co pisałem odnosi się do DS Performance)

Ja tam nie narzekam jeśli chodzi o mycie, u mnie leży Gyeon RIM i tak jak napisałem mycie bezproblemowe.

W środę będę miał nowe heble na aucie, komplet gładkich Zimermmannów i do tego klocki Textara, może ten setup wytrzyma więcej jak 10 kkm :D

Nie Q... tfu jak to wymówić :) żaden, tylko masz kilka ramion na felgę raptem i masę miejsca między nimi , i nie tak bardzo jeszcze pylące DS performance :)
Chyba bardzo przyzwoity zestaw, ten co wybrałeś, ale coś mało mu dajesz na wykazanie się :) , jak się po 10tys zwichruje to nic lepszego niż Brembo gładka z ostatnich lat z niewiadomej fabryki (ponoć wcześniej były tylko z Włoch - puchar Alfy 156 jeździł przecież na gładkich brembo +DS3000) .

od kiedy jest inny płyn hamulcowy do aut z esp?

Od dość długiego czasu. Lepkość niższa około 2.5x. Chodzi o nieklejenie sie zaworow w module esp.
Łatwo wyguglac. Mozna tez w instrukcji serwisowej to sprawdzic.

Tutaj przykład podziału - szczegóły chyba tez sa:

https://www.motointegrator.pl/szukaj/plyny-do-ukladow-hamulcowych-304/

Oczywiście bedzie działać jak wlejesz ten bardziej lepki, ba - nawet dolanie wody pol na pol niewiele zrobi :D

Ostatnia edycja:
Textary - nie są tak powszechnie dostępne jak brembo, ferodo, ale chyba faktycznie przy wyborze warto ich także poszukać.

Autowanda.pl ma w dobrej cenie.

Ogólnie co do swapa na zaciski ze 166 - duzy wybór klockow bo pasuje z lancera/bmw/peugota i chyba czegoś jeszcze.

Nie Q... tfu jak to wymówić :) żaden, tylko masz kilka ramion na felgę raptem i masę miejsca między nimi , i nie tak bardzo jeszcze pylące DS performance :)
Chyba bardzo przyzwoity zestaw, ten co wybrałeś, ale coś mało mu dajesz na wykazanie się :) , jak się po 10tys zwichruje to nic lepszego niż Brembo gładka z ostatnich lat z niewiadomej fabryki (ponoć wcześniej były tylko z Włoch - puchar Alfy 156 jeździł przecież na gładkich brembo +DS3000) .

Tutaj masz posta ze zdjęciem zimówek, tak fajnie się myje tyle ramion :P
http://www.forum.alfaholicy.org/ham..._tarcze_klocki_temat_rzeka-8.html#post1676164

W dodatku rodzice mają Passata z takimi felgami
attachment.php

przy ori hamulcach też jest zabawy

Załączniki

• volkswagen-passat-brazowy-warszawa-109231817.jpg
    volkswagen-passat-brazowy-warszawa-109231817.jpg
    39.2 KB · Wyświetleń: 193
Autowanda.pl ma w dobrej cenie.

Ogólnie co do swapa na zaciski ze 166 - duzy wybór klockow bo pasuje z lancera/bmw/peugota i chyba czegoś jeszcze.

Dzięki, zapisuję adres, choć tarcz 305x28 (5x98) textar "chwilowo nie ma" i cen brak, ale wiszą na stronie że niby w ofercie będą, teraz dokłądnie nie poprzeglądam .
Co do klocków to do swapa z Mito QV/Punto Abarth też sporo jest, to zdaje się taki sam zacisk jak Clio jakimś RS czy Megance RS, więc z klockami mniejszy problem. Ale jak te textar tarcze będą to może wystarczyć.

Kandy, co do felg to ja mam GTA wzór szprychowy ten który mnie wkurza najbardziej w sensie mycia, nawet ramiona mają tam zamkamarki wzdłuż, nie mówiąc o innych kątach, no nieważne, przynajmniej nie jest nudno - raz są biało-srebrne, później grafit, później prawie czarne, później znów , bez malowania ;)

Z tego co tak na szybko porównywalem to klocki też pasują z 159 z dużym brembo. Jutro sprawdzę dokładnie, ale wydaje mi się że powinny pasować

Kandy, co do felg to ja mam GTA wzór szprychowy ten który mnie wkurza najbardziej w sensie mycia, nawet ramiona mają tam zamkamarki wzdłuż, nie mówiąc o innych kątach, no nieważne, przynajmniej nie jest nudno - raz są biało-srebrne, później grafit, później prawie czarne, później znów , bez malowania ;)
Tak, 40 kilometrów i potrafią zmienić kolor ze srebrnego w ciemny grafit, ale musisz przyznać ze to jeden z najładniejszych wzorów w 156

Jakie jest dopuszczalne bicie nowych tarcz? Czy 0,05/0,5 mm (nie wiem które) to dużo jak na nowe tarcze?

Amortyzatory
Powrót