• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jakie tarcze i klocki- temat rzeka

Mam tarcze Zimmermana i klocki EBC Green. Zestaw wytrzymał około 80kkm standardowej jazdy. Obecnie jest bicie wymagające wymiany tarcz. Klocki starczyłyby jeszcze na jakieś 20kkm ale w związku z wymianą tarcz idą na śmietnik.
Auto użytkowane raczej na długich trasach z niezbyt obciążanymi hamulcami.
W sumie nie mam powodu do narzekań bo 80kkm to niemało.
Na innych forach tarcze Zimmermanna są polecane w odróżnieniu od klocków.
Obecnie zmieniam na tarcze oryginalne bo kupiłem je w ASO na 'wyprzedaży' za 110 PLN komplet i klocki Textar'a.
Klocki Textar'a bo w drugim szybszym i cięższym aucie mam komplet klocki i tarcze i jest OK.

A te tarcze to są zwykłe, czy jakieś nawiercane/nacinane?

No ale gładkie też przecież są ? (zimmerman)

Czyli gładkie są dobre, a tylko z nacinanymi są problemy? Nie ukrywam, że chodzi mi też po części o wygląd tych nacinanych/nawiercanych.

Chodziło mi o przewiercane, pomylilo mi sie :P Jakie inne nacinane/nawiercane tarcze nie krzywią się i przy okazji kosztują jakieś znośne pieniądze?

Kiedyś miałem jeszcze po poprzednim użytkowniku 'speedmax' - to tych NIE kupuj :)

Sorry za post pod postem, ale inaczej pewnie nikt nie zauważy (chyba że wszedłby tu przez przypadek).
Do rzeczy, co właściwie dają nacinane/nawiercane tarcze? Czy chodzi tutaj tylko o lepsze odprowadzanie ciepła i zmniejszenie prawdopodobieństwa powstania filmu wodnego pomiędzy tarczą, a klockiem?

Chyba gazowego (filmu) przy naprawdę, ale to naprawdę ostrym używaniu - to nawiercane.
Nacinane niby mają powierzchnę klocka oczyszczać, no nie wiem. Wiem na pewno że szumią mocno.
Ciepo odprowadza tarcza swoją powierzchnią - tu raczej nawiercania i nacinania wiele nie pomogą, tylko rozmiar plus rozmiar - większe ramię.
Do auta drogowego nie ma co kombinować tylko jakieś dobre gładkie znaleźć. Jak mówiłem - gładkie brembo + ferodo premier w nie-torowo używanej 156 1,6 świetnie się spisują już kolejny raz taki komplet, zakładasz i masz z głowy temat hamulców na kilkadziesiąt tys km na bank.
Przy bardziej agresywnym używaniu i bardziej agresywnych klockach gładkie brembo mi się pogięły jednak, więc tu już mądry nie będę i sam się chętnie dowiem co zastosować.

Widzę, że chyba jednak rozsądek i doświadczenia innych wezmą górę nad moimi pomysłami. Jeszcze tylko jak moglibyście podać nr tych Premierów, bo z tego co widziałem są 2 rodzaje, lepsze zwykłe Premier i jakieś gorsze Premier z jakimś jeszcze oznaczeniem (SL czy coś).
Dzięki wielkie za wszystkie porady :top:

ferodo sl to nie premier, ale to chłam straszny. zaczynają się numery od FSL i od tego z daleka.

Wieksza srednice ;)

To już jest - 305mm.
Jeszcze jedno można zastosować - mniejszą masę wozu, lepsze wyważenie i lżejszy przód , o ! :)
Ale TS'ów to mniej dotyczy - Vki mają jednak wady niestety.

Co do premierów, nawet nie wiedziałem że są dwa rodzaje, wszystko się zmienia.

@ kandy - napisz/zadzwoń do www.hamulce.net - do alf rabaty daje, chłamu nie wciśnie ani nie naciągnie na niepotrzebne błyskotki itp.

IMHO lepiej dołożyć 'stówę' i kupić Ferodo Performance. Do tego gładkie tarcze Textar/Brembo/Zimmermann i na drogę jest lepiej niż oryginał.

Masz zacisk brembo prawda? Kup klocki textara, premiery sa od nich gorsze - mniejsza progresja, mniejsze wyczucie pedału, podatniejszy na fading. A do ds to jest chyba większa dopłata niz stówa, no chyba ze per klocek :)

Dzwoniłem do hamulce.net, tarcze Brembo za 175 zł/szt, do tego Ferodo DS Performance 380 zł/komplet

Amortyzatory
Powrót