• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie amortyzatory do AR 159 ?

• Autor wątku Autor wątku Magic159
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Będziesz zadowolony. Pozdrawiam. Zdrówka!!!
Tak dla wiadomosci wszystkich dupa nadal minimalnie krzywo stoi ale auto zauwazalnie sie podnioslo i roznica pomiędzy stronami zmniejszyla sie do 1cm wobec 2.5-3 cm poprzednio

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

OK, dzięki za update.
To w takim wypadku odpuszczam temat u siebie, dopóki mocniej nie siądzie z jednej strony, jak ~3cm u Ciebie.

Panowie, a zakładając Kyb na przód trzeba dokupić ich osłony i odboje? Bo wydaje mi się, że czytałem posty jakby oryginalne nie pasowały idealnie na ich amorki.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Panowie, a zakładając Kyb na przód trzeba dokupić ich osłony i odboje? Bo wydaje mi się, że czytałem posty jakby oryginalne nie pasowały idealnie na ich amorki.

Wiesz co ja nie jestem pewny ale chyba mam Ori odboje i oslony

Tak dla wiadomosci wszystkich dupa nadal minimalnie krzywo stoi ale auto zauwazalnie sie podnioslo i roznica pomiędzy stronami zmniejszyla sie do 1cm wobec 2.5-3 cm poprzednio

Ciśnienie w oponkach sprawdziłeś?

Teściową wyjąłeś ?

Cześć. Chciałem podzielić się małym spostrzeżeniem, może komuś się przyda.

Składałem wczoraj tylne golenie do swojej 159 na nowych częściach, przy czym założyłem odboje i osłony pyłowe nie oryginalne, a takie najtańsze z allegro, prawdopodobnie „uniwersalne”. Ich numer to GH-694706.

Porównałem z tą OEM co jest na samochodzie, odbój jest o jakieś 12 mm za długi. Można go przyciąć bezpiecznie u góry o jakieś 8 mm, tak żeby nadal trzymał się na tłoku i nie latał luźno. Z dołu nie ruszałem.
Ogólnie wygląda ok, wykonany jest prawdopodobnie z poliuretanu. Sama osłona pyłowa jest dużo dłuższa od oryginalnej, znacząco nachodzi na Obudowę amortyzatora także powinna jeszcze lepiej spełniać swoją funkcję. Z takiego miękkiego elastycznego materiału jest, pewnie też jakiś poliuretan.

Poza tym amortyzatory Bilstein BNE-G953 - droższe od KYB, tańsze od Sachs, ale ta konstrukcja naprawdę wygląda solidnie, plus talerzyk pod sprężynę obraca się względem goleni, także łatwo to można ustawić wszystko.

Górne poduchy Febi, powinny dać radę.

Sprężyny Sachs 996934 - tak, wrzucam sprężyny z SW do berliny. Ma być wyżej, poza tym to Q4.
A13246C8-478B-4CEA-984D-47A45996EC75.jpg

Panowie, wymieniłem dzisiaj u siebie przednie amortyzatory na Kyb i jestem trochę rozczarowany. Seryjne zawieszenie, a nierówności są wydaje mi się równie wyczuwalne jak na jeszcze fabrycznych.

Wy mieliście podobne odczucia po wymianie? Stare po demontażu widać, że nie odbijały tak płynnie jak nowe.

Panowie, wymieniłem dzisiaj u siebie przednie amortyzatory na Kyb i jestem trochę rozczarowany. Seryjne zawieszenie, a nierówności są wydaje mi się równie wyczuwalne jak na jeszcze fabrycznych.

Wy mieliście podobne odczucia po wymianie? Stare po demontażu widać, że nie odbijały tak płynnie jak nowe.

Też mam kyb i nic takiego nie wyczułem. Dodatkowo mam eibacha. Wydaje mi się, że przesadzasz ale Twoje odczucia to Twoje odczucia. Wymień zatem na stare??????

A czego sie spodziewales? Alfa to nie citroen z hydraulicznym zawieszeniem. Chcesz miec prawie niewyczuwalne nierownosci to kup. Se citroena

Wiem, że Alfa jest nastawiona na prowadzenie, a nie na bycie tapczanem na drodze. Sądziłem po prostu, że skończy się takie irytujące czucie każdego dołka ale widać ten typ tak ma.

Chciałbym odnowić temat i zapytać jakie w tych czasach najlepiej założyć amortyzatory na przód? Oraz tył. Zbliżam się do wymiany i jak przeglądałem to rozbieżność cenowa jest bardzo duża, można dostać za 300zl jeden a można tez za 1100

Chciałbym odnowić temat i zapytać jakie w tych czasach najlepiej założyć amortyzatory na przód? Oraz tył. Zbliżam się do wymiany i jak przeglądałem to rozbieżność cenowa jest bardzo duża, można dostać za 300zl jeden a można tez za 1100

Bo wszystko zależy jaką masz wersję. TI są drogie albo bardzo drobie (chociaż czasem coś da się tanio wyrwać)

- - - Updated - - -

Bo wszystko zależy jaką masz wersję. TI są drogie albo bardzo drobie (chociaż czasem coś da się tanio wyrwać)

Cześć, nadszedł i czas na mnie z wymianą amortyzatorów na tył w mojej 159 2,4 Sportwagon.
Co polecacie, przy założeniu że ma być ekonomicznie i nie twardo?

na ostatniej wyprzedaży fiata zamawiałem oryginały do 2,4.
Zarówno na przód jak i na tył były po 80zł/sztuka i pomimo sporej liczby dostępnych sztuk nie załapałem się :(
Może ktoś, kto je otrzymał a kupił na handel, będzie wystawiał wkrótce na portalach ogłoszeniowych...

Amortyzatory
Powrót