• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie amortyzatory do AR 159 ?

• Autor wątku Autor wątku Magic159
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U mnie tak na serii Ti
316.jpg

Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka

Witam. Z góry przepraszam bo pisze w złym temacie ale nie znalazłem żadnego o wymianie kolumny McPhersona. A zwój sprezyny blokuje mi śrube przy górnym wahaczu, który chciałem wymienić. Do sedna. Chcąc zdemontować amortyzator wystarczy, że rozepne go w zaznaczonym miejscu czy musze odkrecic mocowanie wideł od dolnego wahacza? Pozdrawiam

Forum.jpg

Podstaw pod wahacz albo piastę coś i opuść koło tyle ile trzeba. Zwój się przesunie w inne miejsce i śruba ci wyjdzie. Najszybciej i najprościej

Witam. Z góry przepraszam bo pisze w złym temacie ale nie znalazłem żadnego o wymianie kolumny McPhersona. A zwój sprezyny blokuje mi śrube przy górnym wahaczu, który chciałem wymienić. Do sedna. Chcąc zdemontować amortyzator wystarczy, że rozepne go w zaznaczonym miejscu czy musze odkrecic mocowanie wideł od dolnego wahacza? Pozdrawiam

Pokaż załącznik 252309
Luzujesz mocowanie amortyzatora u góry (zostawiam jedną nakrętkę, żeby amor nie wypadł) i ściągaczem ściągasz sprężynę. Ten sposób jest lepszy jeśli korzystamy z podnośnika. Jeśli z lewarka to sposób jak wyżej podał Kolega.

Ściągaczy nie posiadam, a sposób z opuszczaniem/podnoszeniem na lewarku znam jednak nie było takiej pozycji, w której ta śruba swobodnie wyszła. Zdemontowałem całą kolumne i już poszło bez problemu. Zeszlifowałem troche te kołnierze na łbach i może kolejna osoba, która bedzie sie chciała za to zabrać mi podziekuje. A Wam jestem wdzieczny za odzew i porady :)

Chyba będę wymieniał amortyzatory. Nie mam sytuacji, że muszę ale wymienię. Doradzaja mi KYB albo Monroe. Na tyle pekły mi sprężyny wiec wymienię i sprezyny i amory. Z przodu jeszcze sam nie wiem czy będę je ruszał. Auto ma 255 i raczej nie były jeszcze ruszane

Ostatnia edycja:
Pod koniec roku zamówiłem komplet na przód i tył i wyniósł mnie on z rabatem nieco więcej niż komplet eibachow do 159. Nie wiem czy mogę podawać sklep, ale reklamuje się na forum, części tylko do włoskich aut :)

Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka

Chyba będę wymieniał amortyzatory. Nie mam sytuacji, że muszę ale wymienię. Doradzaja mi KYB albo Monroe. Na tyle pekły mi sprężyny wiec wymienię i sprezyny i amory. Z przodu jeszcze sam nie wiem czy będę je ruszał. Auto ma 255 i raczej nie były jeszcze ruszane

Prawdopodobnie sprezyna pekla bo amor padl. Dzis wlasnie wymienialem u siebie sprezyny i okazalo sie ze amor nie odbija i dlatego sprezyna pekla. Ja chyba bede wymienial na KYB.
Oczywiscie poslucham rad kolegow i moge wsadzic inne [emoji41]

Pod koniec roku zamówiłem komplet na przód i tył i wyniósł mnie on z rabatem nieco więcej niż komplet eibachow do 159. Nie wiem czy mogę podawać sklep, ale reklamuje się na forum, części tylko do włoskich aut :)

Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka

Ale cenę możesz podać chyba?

Polecam Kayaba. Ja w 159 TI Q4 założyłem plus sprężyny Eibacha i auto jest sztywne.

autosklep24, jak jesteś zarejestrowanym użytkownikiem to kupując zbierasz punkty. Często są jeszcze promocje weekendowe i z punktami można załapać się na rabat nawet 20% od ceny na stronie.
Kontakt ze sklepem też dobry, właściciel jest też na forum ;) Więc ja polecam, można czasem tam wyrwać coś za dobra kasę

Założyłem 4 x KYB pomimo, że nie wymagały radykalnej wymiany ale mnie kuło w oczy to, że były pordzewiale, a ma być ładnie������. Zobaczymy co to będzie. Ori na wszelki wypadek schowam������

Założyłem 4 x KYB pomimo, że nie wymagały radykalnej wymiany ale mnie kuło w oczy to, że były pordzewiale, a ma być ładnie������. Zobaczymy co to będzie. Ori na wszelki wypadek schowam������
Ja mam też KYB, a wymieniałem zaraz po zakupie i nie narzekam. Jest Ok. Przeleciałem już na nich prawie 50tys. km.

Niewiele ale pare mm poszło w dół. Na dniach wymienię amory tył i uważam ( wbrew obiegowej opinii) że wtedy tył pójdzie do góry.

Trochę odkopię temat.
Mam Ti berlina i wymienione sprężyny z tyłu na ORI.
Niestety tył dalej jest niżej niż przód, a co ciekawe - lewa tylna strona jest niżej niż prawa. Co prawda ~1cm, ale to widać.
W tym wątku: https://www.alfaowner.com/threads/rear-suspension-heights-on-159-ti.158072/
piszą, że może to wynikać z obciążenia. Nie bardzo chce mi się w to wierzyć, ale jak patrzę na mój wynik to jest 150kg różnicy między stroną lewą a prawą:
maha.jpg

Zacząłem się zastanawiać nad wymianą amorów i poduszek, ale akurat ten gdzie auto jest najniżej, jest najbardziej sprawny wg testu z SKP (choć w to badanie to nie wierzę za bardzo).
Przykłady, że wymiana amora jednak może zmienić wysokość:
https://www.forum.alfaholicy.org/156/34371-tyl_stoi_wyzej_po_wymianie_amortyzatorow_.html
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=120971&start=0
[MENTION=14001]hagi[/MENTION] - jak w końcu u Ciebie wyszło po zmianie tych amorów z tyłu? Dalej lipa jest?
Patrzyłem na foto u Ciebie i mam identycznie z tyłu po lewej stronie. Ewidentnie siedzi. Sprawdzane na równej nawierzchni.
[MENTION=22195]jasio79[/MENTION] - widziałem, że będziesz wkrótce wymieniał zestaw tylny. Daj znać proszę jak to wyjdzie i czy się wyrównało wszystko.

Gdyby ktoś miał jakiś pomysł co tu robić, to byłbym wdzięczny.

Tak bede wymieniał. Sprężyny kupiłem sachsa, amory kupie chyba kayaby. Jak porównywałem z poprzednia 159 ta stoi zdecydowanie niżej. Czekam aż mechanik bedzie miał termin i jazda.

Amortyzatory
Powrót