• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki wahacz dolny?

Pracowałem 14lat w częściach handlowałem teknorotem to turecki wahacz. Tuleje tylne do 159 z teknorota dają radę bo kilka sprzedałem bez reklamacji. A z wahaczem w alfie wiadomo że większość firm nie daje rady dlatego pytam. Srl to jeden drugiemu nie równy bo właściciel srl-a zleca produkcję firmie x. Czyli w tym roku robi firma x a jak się skończy umowa to firma y. Dlatego wolę już producentów co mają swoją linię i fabryki.

Jestem ciekaw kiedy pojawią się podróbki Meyle HD :-) Reszta już dawno mocno chińszczyzną zalatuje....

Czy dolny wahacz firmy teknorot ktoś używał ?

- - - Updated - - -

Ja mam górne meyle i trzeszczą jak zimno

Nie wiem u mnie narazie nic nie trzeszczy. Kupiłem z pewnego źródła. Dolne mam 2 różne bo pracy srl, a lewy nie pamiętam chyba Proteggio i narazie tez dają rade

Sprawdziłem ma pół roku i 4 tyś przebiegu Meyle HD górny i skrzypi jak zimno przy pierwszych nierównościach potem ustaje.

strzykawka plus olej gęsty. Ja puki co tak jeżdże od ponad roku tak samo z dolnym wahaczem miałem.

Sprawdziłem ma pół roku i 4 tyś przebiegu Meyle HD górny i skrzypi jak zimno przy pierwszych nierównościach potem ustaje.
Też tak mam, jak auto dłużej postoi w garażu przy niskich temperaturach. Po wyjeździe mam zaraz niski próg i słyszę często pojedyncze skrzypnięcie, później już cisza. Mam na przodzie komplet Meyle / Meyle HD. Ale jestem bardzo zadowolony po wymianie kompletu - nie to samo auto. Stało się bardziej sztywne i lepiej tłumi nierówności. A tak naprawdę do wymiany kwalifikował się tylko jeden dolny (stukający sworzeń).

witam
Jak coś, to posiadam dolny oryginał. Oddam za ok. 800zł
Pozdr

A SKF-a ktoś zakładał? Jakieś opinie?

Albo oryginał albo regenerowany przez jasio z forum. Reszta szmelc.

Albo oryginał albo regenerowany przez jasio z forum. Reszta szmelc.
Bez przesady. Zamienniki dolnych wahaczy są na ogół dobrej jakości i uważam, że lepiej kupić taki zamiennik niż regenerowane.

Ktoś może podać namiary na wahacz (przód, dół, p i l) TRW, który będzie odpowiadał poliftowej wersji 159? Na allegro są oznaczane od 2005-2011 i nie ma info, co do różnic między przedliftem a poliftem. Pytam, bo mam zwrotnice od polifta, a samochód przedliftowy i nie można tego spasować.

O ile mi wiadomo to dolny wahacz jest taki sam. Różnice były w górnych wahaczach a co za tym idzie i zwrotnicach w punkcie mocowania wahacza górnego czyli inna średnia trzpienia. Plus przed fl zwrotnice były żeliwne a po fl aluminiowe.

Wahacze dolne sa takie same w przed i polifcie

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

Dzięki za odpowiedzi. Tak, tak, wahacze dolne te same, górne różne, ale problem w końcu okazał się inny (tuleje w zwrotnicy).

a gdzie tam jest tuleja w przedniej zwrotnicy?

Amortyzatory
Powrót