Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Zużycie paliwa:
Krótkie odcinki 3-4 km --> w zimie 11-12,5 l/100km latem 10-11,5 l/100km
Nagrzany silnik w mieście --> 9-10 l/100km
Trasa zgodnie z przepisami 6 l/100km
Trasa sprawnie 6,5 l/100km
Drogi szybkiego ruchu / autostrady 7 l/100km (c.a. 140 km/h)
Załóż 17" kółka i normalne opony, zatankuj dobre paliwo na Statoilu albo BP a nie z Tesco, wyczyść przepływomierz i MAP, sprawdź czy łożyska nie hamują, albo klocki nie trzymają i mogę jechać. Zrobię spokojnie średnią prędkość 65 km/h.
Jak się nie jeździ po 3-4 km to 2.4 bez DPF da się jeździć bardzo oszczędnie i normalnie.
A do Ciebie po kasę na mandaty. Jak kupi 1.75 TBi to też niech leci do Ciebie po kasę za paliwoxD xD xD
Zużycie paliwa:
Krótkie odcinki 3-4 km --> w zimie 11-12,5 l/100km latem 10-11,5 l/100km
Nagrzany silnik w mieście --> 9-10 l/100km
Trasa zgodnie z przepisami 6 l/100km
Trasa sprawnie 6,5 l/100km
Drogi szybkiego ruchu / autostrady 7 l/100km (c.a. 140 km/h)
Masz 2.4 JTDm? Nie? To sam trzymasz się mrzonek.
Napisałem wprost jakie mam auto. Nie mam pretensji do całego świata, że jak założę felgi 20" to silnik więcej pali.
Nie mydlę nikomu oczu napisałem czarno na białym:
Wytłuściłem Ci fragment posta z pierwszej strony żeby było łatwiej zobaczyć.
Co mają felgi do spalania skoro średnica koło jak i szerokość są porównywalne baaa opory toczenia na większej feldze są mniejsze. Latem jeżdżę na 19" zima na 17". Na 17 pali 8l, na 19 pali 7 z lekkim hakiem ale to ma związek z temperaturą, a nie felgami dlatego cytując klasyka "skończ waść, wstydu oszczędź!"
Miałem 2 sztuki... Łącznie zrobiłem nimi około 50 tys. Więc nie mów mi co jest białe a co czarneMnie Twoje teorie nie interesują. Zrób sobie ankietę i zobacz ile realnie ludziom te auta palą. Kto kupuje 2,4 i liczy na spalanie w okolicy 6-7 l/100 niech się z Tobą skonsultuje... Ja się nie znam, śpię w szafie i półką się przykrywam
![]()
Weź pod uwagę, ze niefabryczna felga 19" może być lżejsza niż fabryczna 17" które do najlżejszych nie należą no ale taki dr. fizyki powinien to wiedzieć ;] Z mojej strony EOT wszystkim emerytom pozostaje życzyć osiągnięcia magicznej liczby "pińć na sto" jak w tdikach. Szkoda, że na brembo nie idzie wcisnąć 15"... chociaż jak by tak 4 dojazdówki założyć? Z litr by się urwało ;]
Napisał Pływak
Co mają felgi do spalania skoro średnica koło jak i szerokość są porównywalne baaa opory toczenia na większej feldze są mniejsze. Latem jeżdżę na 19" zima na 17". Na 17 pali 8l, na 19 pali 7 z lekkim hakiem ale to ma związek z temperaturą, a nie felgami dlatego cytując klasyka "skończ waść, wstydu oszczędź!"
Napisał Belfer
Akurat koło ma duże znaczenie. U mnie na zimowych 225/50/17 miałem około 0,5-0,7 litra mniejsze spalanie niż na 235/45/18. Waga koła (prawie 2 kg różnicy), szerokość i rozłożenie masy robią różnicę.
W średnią poniżej 7l/100 nie uwierzę! Pozdrawiam.