Drimacus
Nowy
Bez DPFa, Egr zaslepiony po sofcie. Wiadomo mając dpfa nie ma szans na takie użytkowanie samochodu.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Bez DPFa, Egr zaslepiony po sofcie. Wiadomo mając dpfa nie ma szans na takie użytkowanie samochodu.
W TBi jest pasek. Rzeczywiście, nie ma z nim żadnych problemów. W TBi jest m32. Podobno problematyczna. U mnie nie. Też szukałem 2,4, a kupiłem TBi i nie żałuję ani trochę.
TBI ma 320Nm tak jak 1.9JTDm 16V, a jakoś nikomu nie padała, 2.2JTS ma ze 100Nm mniej(nie sprawdzałem) i to nie przy niskich obrotach, a padają łożyska (przypadki z Alfaowner.com). Czyli nie chodzi o moment, a na mój gust starsze M32 padają, a nowsze możliwe że nie (albo nie tak łatwo)JTS ma jeszcze mniejszy moment i co. M32, życia nie oszukasz.
9.2l to pali jak się jedzie jakieś 120km/h równiutko. 6l to chyba z lekkiej górki. Ja mam średnie ok 13L. 13L to spalanie normalne przy np 160km/h. Na mieście to mam tak ok 15l/100 przy dynamicznej jezdzie, ale nie jest problemem wyciągnąć 18L.Pali od 6 do 25 litrów. Mi średnio według dystrybutora 9.2 l.
2.2 JTS ma 230 Nm. Nie będę się sprzeczał, bo nie wiem czy dla TBi zostały wprowadzone jakieś zmiany w tej skrzyni, ale prócz owych padających łożysk zdarzają się inne usterki, np. padnięte synchronizatory, stukające/grzechoczące skrzynie itp itd.TBI ma 320Nm tak jak 1.9JTDm 16V, a jakoś nikomu nie padała, 2.2JTS ma ze 100Nm mniej(nie sprawdzałem) i to nie przy niskich obrotach, a padają łożyska (przypadki z Alfaowner.com). Czyli nie chodzi o moment, a na mój gust starsze M32 padają, a nowsze możliwe że nie (albo nie tak łatwo)
Tutaj się nie zgodzę. Długo swojej szukałem. 1.9 można znaleźć szybko, w dobrym stanie i dobrym wyposażeniu. O fajnie wyposażone i nie dojechane 2.2 znacznie trudniej. Można oczywiście trafić na naprawdę ciekawy egzemplarz w DE albo ITA, ale wtedy kosztuje tyle co TBi w PL. No i dochodzi akcyza...Znacznie taniej 2.2JTS, jest w czym wybierać,
2.2 JTS ma 230 Nm. Nie będę się sprzeczał, bo nie wiem czy dla TBi zostały wprowadzone jakieś zmiany w tej skrzyni, ale prócz owych padających łożysk zdarzają się inne usterki, np. padnięte synchronizatory, stukające/grzechoczące skrzynie itp itd.TBI ma 320Nm tak jak 1.9JTDm 16V, a jakoś nikomu nie padała, 2.2JTS ma ze 100Nm mniej(nie sprawdzałem) i to nie przy niskich obrotach, a padają łożyska (przypadki z Alfaowner.com). Czyli nie chodzi o moment, a na mój gust starsze M32 padają, a nowsze możliwe że nie (albo nie tak łatwo)
Tutaj się nie zgodzę. Długo swojej szukałem. 1.9 można znaleźć szybko, w dobrym stanie i dobrym wyposażeniu. O fajnie wyposażone i nie dojechane 2.2 znacznie trudniej. Można oczywiście trafić na naprawdę ciekawy egzemplarz w DE albo ITA, ale wtedy kosztuje tyle co TBi w PL. No i dochodzi akcyza...Znacznie taniej 2.2JTS, jest w czym wybierać,
Pewnie mniej więcej tyle ile pękniętych głowic w 2.4. Policzyć można na palcach rak ale, że takie tematy zawsze robią dużo szumu to już się zakodowało jako typowa usterka :lol:
6 litrów w ponad półtorej tonowej krowie z silnikiem 2.4? Mi w Brerze nie udało się zejść przy normalnej jeździe poniżej 7 ale pewnie ja źle trzymam :lol:
Alfa z 2006r. z usuniętymi klapkami zawirowań, wyciętym DPF i wyłączonym EGR (po kilku latach eksploatacji konieczność, lub wymiana na nowe części, które są obecnie niskiej jakości). Po tych modyfikacjach oraz podniesieniu mocy na ok 230 KM cechuje się zdecydowanie mniejszym apetytem na paliwo i jeździ bezawaryjnie. Przed zrobieniem tych elementów spalanie nawet przy spokojnej jeździe (w granicach 100 km/h) oscylowało wokół 8 l/100. Obecnie włączając tempomat i nie przekraczając 100 km/h można ze spokojem zmieścić się w niecałych 6 l/100. 120 to odpowiednio ok 6.4 - 6.6, a prędkości autostradowe (140 - 150) to max 7.5 l/100. Nie uważam aby było to jakoś strasznie dużo biorąc pod uwagę niemałą masę samochodu i fakt, że jeździ na kołach 19". Podkreślam jednak, że tuż po zakupie do tych wartości należało doliczyć od 1 - 2 l/100 realnego spalania. Jazda typowo miejska to w zależności od warunków 10,5 - 12 l. Im większy dystans do pokonania w mieście tym mniejsze spalanie, a powyższe jest z odcinków po ok 5 km.
Czytaj więcej na: http://www.autocentrum.pl/spalanie/...a-2.4-jtdm-20v-200km-2006-2010/#ixzz4VpoFlJE9
Podnieś maskę i sprawdź czy na pokrywie silnika jest napisane 20V czy raczej 16V, a skłaniałbym się, że 8V6 l/100 km w 159 2.4 JTDm w trasie to naprawdę nie jest wyczyn w sprawnym aucie. Moje minimum, ale już przy delikatnej jeździe, 90 km/h na trasie ok 200 km, z dotankowaniem to 5,4 l/100 km (komputer pokazał 5,3).
Nie wiem kto ważył te samochody, ale podane tam masy to bzdura...Porównanie 2.4 i 2.0 JTDM
http://www.zeperfs.com/en/duel1369-3031.htm
Pewnie kolejny nałogowy kłamca xD z tym spalaniem poniżej 6 l/100km
Albo emeryt, który snucie na trasie nazywa normalna jazdą, a gaz obsługuje tak jak by pedał był pod napięciem. Do reszty wypowiedzi już się ustosunkowali koledzy wyżej.
Moja poprzednia 159 1.9 16V 190KM po usunięciu klap, DPFu, zaślepieniu EGRu średnio spalała około 7,1l/100km
Jak ktoś nie umie jeździć samochodem to i wolnossącym 1.4 w jakimś VW Polo spali na trasie 8 litrów.
6 l/100 km w trasie to nie wyczyn w 2.4 JTDm. Wystarczy żeby samochód był sprawny, a paliwo dobre, a nie z ruskiego TIR'a.
My piszemy o normalnej jeździe i normalnych warunkach. Nie wyjeżdżaj z brakiem umiejętności... Dam Ci 6 litrów paliwa i przejedź tym autem na 18' 235/45 100 km w mojej okolicy tylko po trasie a będziesz nominowany do NoblaNikt nie będzie się cackał z gazem kupując 2,4 i wlókł za TIR'em lub nauką jazdy ze średnią prędkością 40 km/h. Jak się chce mieć oszczędnie i bez fajerwerków to można wziąć 1,9 8V w sedanie na 16'.