Pytania od lamera z ciekawości do tych punktów:
- dotyczy też skrzyń ze 166? I jeżeli tak, to jaki powinien być poziom oleju? Czy zacierania 5/6 nie da się uniknąć ze względu na wadliwą konstrukcję?
- jak kupowałem Quaife do swojej skrzyni to pytałem jaki olej zalać ludki z Quaife (nie z warsztatu, ale od producenta) odpisali, że konstrukcja przewiduje stosowanie standardowych olejów i nie ma potrzeby stosować olejów do LSD. teraz pytanie: Quaife kłamie czy są LSD których można bez obaw używać ze standardowymi olejami? I jeżeli to drugie to może Q2 też do nich należy?
Zgadza się, Quaifie wyraźnie podaje że nie zmieniamy oleju, taki jak z otwartym dyferencjałem zalecają stosować, dają przy tym dożywotnią gwarancję (inna sprawa jak ją egzekwować

) . Q2 skoro ma budowę zasdę zbliżoną - też się pewnie zadowoli standardowym olejem.
Co innego o ile wiem płytkowe LSD - tu jest cały galimatias olejowy, spotkałem się z opiniami, że jak dobrze dobierzemy olej do szpery, to niekoniecznie będzie on dobry dla skrzyni i odwrotnie, plus wpływ oleju na działanie szpery, plus producenci niektórzy nakazują stosowanie mineralnego oleju (Kaaz), inni jakieś dodatki dolewają. A mechanik bywający na GSMP gdzie wszyscy płytkowe mają dziwi się i mówi że leją coś 90W140 czy jakoś tak, i tak rozgrzewa się wszystko wcześniej. A ja myślę ze zanim olej czemukolwiek tam zaszkodzi, to 3 razy zmienią te skrzynie z innych powodów
W każdym razie - mam w 156 Quaifie na oleju zwykłym (Tutella jak z instrukcji, nie pamiętam która) od coś 4 czy 5 lat i około 50-60tys przebiegu i jest ok wszystko. W 166 od niedawna Q2, tak samo ze zwykłą lepkością oleju (trochę musiałem przekonywać serwis bo już chcieli jakiś xxW140 wlewać) i myślę że będzie również ok. Akurat skrzynie to w 147Q2 chyba nie rozlatują się?
Co do Selenii wspomnianej i wariatora

- zaczynał kle kle robić przy 50tys przy stosowaniu Selenii 20K for AR właśnie, przy czym pierwsza zmiana po 4 czt 5 tys, później co 10. To AR, tu nie ma reguł
Instrukcja podaje też wymianę rozrządu w TS przy 120tys, czasem się uda pewnie...