jaki olej do skrzyni biegów??

• Autor wątku Autor wątku corfe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja mam właśnie problem z wyciekiem ze skrzyni - czy wiecie może gdzie w Warszawie można to dobrze ( i tanio - w pierwszym warsztacie podali mi cenę 950 zł) uszczelnić ?

Witam. Posiadam alfę 147 1.6TS . Jaki olej najlepiej wlać do skrzyni??(przebieg 220kk)

Dzięki za odpowiedzi. A jeszcze jedno . Ile wchodzi do 147 2 litry?/

Odświeżam...

Kupiłem:
Motul MOTYLGEAR 75w-90 http://www.motul-oleje.pl/product/index-id-37.html

Dopiero w domu do mnie dotarło że to półsyntetyk :/ Zalać to czy wymienić na inny olej? Ktoś może go zastosował?

Tutela to syntetyk ale polecany Valvoline Durablend to tez półsyntetyk i w sumie nie wimem...

Dzisiaj przy wymianie sprzęgła mechanik mi zalał Valvoline 75W/90. Na razie jest O.K.

Generalnie to dopóki jest w miarę ciepło to problemu nie ma ;)

Zalał ktoś może tego Motula? Trochę jeszcze poczytałem i raczej go zaleję ale chciałem się podpytać.

Generalnie to dopóki jest w miarę ciepło to problemu nie ma ;)

Zalał ktoś może tego Motula? Trochę jeszcze poczytałem i raczej go zaleję ale chciałem się podpytać.

Powinno być ok.

Generalnie jak dotychczas w skrzyniach JTD/JTDm z cywilnych olei przekładniowych w rozsądnej cenie najlepiej działa Valvoline MTF 75w80. Przetestowałem już kilka produktów różnych producentów i w zimę ten zaskoczył mnie pozytywnie.

Ciekawa sprawa, na PL stronie Valvoline nie ma kart specyfikacji...

durablend.jpgmaxlife.jpgmotylgear.jpg

Durablend i Motylgear są bardzo zbliżone, indeks lepkości i lepkośc w 100stC praktycznie identyczna, maxlife tu jednak ciut odstaje ;)

Ostatnia edycja:
Ciekawa sprawa, na PL stronie Valvoline nie ma kart specyfikacji...

Pokaż załącznik 112206Pokaż załącznik 112207Pokaż załącznik 112208

Durablend i Motylgear są bardzo zbliżone, indeks lepkości i lepkośc w 100stC praktycznie identyczna, maxlife tu jednak ciut odstaje ;)

Nie jeżdżę z kartami wlanymi do skrzyni/silnika, tylko leje tam olej i dzielę się swoimi spostrzeżeniami.
Zasadniczo mam w doopie co jest tam napisane, ponieważ jeden olej, który wyglądał kosmicznie na papierze spowodował poważne uszkodzenie skrzyni w jednej z moich Alfa Romeo.
Tyle w temacie, pozdrawiam.

Zalałem tego Motula :)

Rok temu mi mechanik zalał Castrola i na nim jak było zimno to 1 i 2 kiepsko wchodziły... Na Motulu niebo lepiej, wszystko chodzi tak jak powinno ;)

Widział ktoś TUTELA Car ZC75 Synth 75W-90 na Alledrogo? Jest tylko 75W-80 a to może robić różnicę. Zbliża mi się 200k na liczniku i przy okazji wymiany zawieszenia chciałbym również olej wymienić w skrzyni. Jak ktoś zna sprawdzony sklep wysyłkowy z Tutelą w to bardzo proszę o info :)

Edit

Tak na marginesie... do skrzyni z silnikiem 2.4 wchodzi 3,1L oleju według tej tabelki ;/ nic już nie kumam :)

http://www.flitalia.it/en/fl/content/view/158/257/

Ostatnia edycja:
Valvoline 75W/90
Po miesiącu eksploatacji auta i obecnych temperaturach na lekkim minusie na razie bez zastrzeżeń.

O jaki ja mam sentyment do tego tematu :) bo mi jeden kretyn zniszczył skrzynie biegów w Escorcie,ej ,a czemu z Castrolem mogłem mieć przykrości ? problemy z wrzucaniem biegów chodź był dobrany prawidłowo? podróba czy po prostu taki cienias jak chodzi o parametry fizyko-chemiczne nie czytałem karty MSDS więc nie wiem ,w Belli jest tutela i jest ok w Berlingo mam CarLube tani olej,ale to tanie auto 1.9 D ;) nie mam problemów ,a olej był tańszy niż taki Castrol..

A jak mi zgrzyta 2 bieg przy zmianie, to czy wymiana oleju na inny, coś pomoże???? Zauważyłem że gdy spadły temperatury biegi wchodzą mozolniej i zgrzyty się pojawiły większe. Olej w skrzyni to jakiś Mobil.

Amortyzatory
Powrót