[146] jaki olej do silnika ????

• Autor wątku Autor wątku remi200833
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    olej
mi na wiosne sie zbliza wymiana lepiej wczesniej troszke wyminic niz za pózno, zastanawiałem sie nad motulem, przebieg 234kkm...ale czytam ze tak polecacie valvolice max life 10w-40 a myslałem nad motulem 15w-50...którys jest wyrazniej lepszy?

Ostatnia edycja:
valvo albo motul 4100 nic innego,
aktualnie jezdzę na valvo - super oliwa ale motula zaleje na wiosenna zmiane tak dla testu.

ja mam lepsze wrazenia z motula szczegolnie jak lubisz pokrecic pod czerwone pole:) ja jezdze na 15w50 :)

Auto 11 letnie, jazda miejska..
Przebieg 220 tysięcy,
jaki olej polecacie? wcześniej miałem 10W-40.
Czy oleje firmy LOTOS są dobre? :)
I jeszcze jedno pytanie..
Jak odpalam Alfkę to tak przy końcu odpalania słyszę "pierdzenie" czy to coś od akumulatora ?
czy może już czas na wymianę oleju? :)
10W40 Valvoline MaxLife może być
LOTOS posysa :P
Pierdzenie prędzej od rozrusznika, ale w sumie nie wiem co to za objaw jest :P

Cytat:
Napisał Rzmudzior Zobacz post
10W40 Valvoline MaxLife może być
LOTOS posysa
Pierdzenie prędzej od rozrusznika, ale w sumie nie wiem co to za objaw jest
Pierdzenie? Wiem skąd ale nie napisze bo i tak Andrew skasuje.

też sunę ma maxlife, nie wiem nawiasem mówiąc skąd taka popularnosc tego trudno dostępnego raczej (nie ma na stacjach nigdy) oleju:))?

też sunę ma maxlife, nie wiem nawiasem mówiąc skąd taka popularnosc tego trudno dostępnego raczej (nie ma na stacjach nigdy) oleju:))?

Na aledrogo skolko ugodno, W lubelskim dostawa gratis od legalnego dystrybutora V, zawsze jakiś gratisik typu kalendarz smycz długopis etc.... Tak że nie trzeba nawet z domu wychodzić. :)

Temat o olejach jest w innym dziale, ale skoro rozmawiacie: ja leję zawsze Mobil1 Super S (teraz Super 2000) 10W40, innego nie tykam... Mam dojście za 60zł/4l i nie zmieniam na inny. Nasłuchałem się kiedyś w Italauto o wszystkiego rodzaju Motul'ach, które wlano po czymś typu Mobil/Valvo max life i potem obracało panewki... Także jak książka zaleca 10w40 tak też od początku trzeba lać (wg mnie :) )

pzdr
GrzesiuŻar

Temat o olejach jest w innym dziale, ale skoro rozmawiacie: ja leję zawsze Mobil1 Super S (teraz Super 2000) 10W40, innego nie tykam... Mam dojście za 60zł/4l i nie zmieniam na inny. Nasłuchałem się kiedyś w Italauto o wszystkiego rodzaju Motul'ach, które wlano po czymś typu Mobil/Valvo max life i potem obracało panewki... Także jak książka zaleca 10w40 tak też od początku trzeba lać (wg mnie :) )

pzdr
GrzesiuŻar

...nie wiem czy za tanie pieniądze psi kiełbasę jedzą ... ;)

pzdr
GrzesiuŻar

Trzeba być skończonym kretynem, żeby wlac Motula po maxlife.

GrzesiuŻar;458172 napisał:
emat o olejach jest w innym dziale, ale skoro rozmawiacie: ja leję zawsze Mobil1 Super S (teraz Super 2000) 10W40, innego nie tykam... Mam dojście za 60zł/4l i nie zmieniam na inny. Nasłuchałem się kiedyś w Italauto o wszystkiego rodzaju Motul'ach, które wlano po czymś typu Mobil/Valvo max life i potem obracało panewki... Także jak książka zaleca 10w40 tak też od początku trzeba lać (wg mnie )
Nie wiem o co chodzi z tym przekręceniem panewki po zalaniu Motulem. Książka podaje 10W40 to jest wartość uśredniona do normalnego użytkowania silnika w różnych warunkach atmosferycznych a jeśli ktoś oczekuje czegoś więcej i ciśnie bardziej silnik to stosuje się lepsze parametry oleju i producenta.

Panewka jak ma się przekręcić, to przekręci się nawet na najnowszym super ekstra nano oleju wyniesionym przez szpiegów z tajnych laboratoriów :P
Trzeba być skończonym kretynem, żeby wlac Motula po maxlife.
Czemu? Motul nie jest wiele gorszy (jeszcze kwestia, który, bo np. 300V nawet lepszy - a jaką ma fajną cenę :D) od Valvo Maxlife

Ostatnia edycja:
Nie wiem o co chodzi z tym przekręceniem panewki po zalaniu Motulem. Książka podaje 10W40 to jest wartość uśredniona do normalnego użytkowania silnika w różnych warunkach atmosferycznych a jeśli ktoś oczekuje czegoś więcej i ciśnie bardziej silnik to stosuje się lepsze parametry oleju i producenta.

Nie wiem, mechanikiem nie jestem, w labo też nie pracuję, żeby sprawdzić różnice pomiędzy olejami... Ale tak mi powiedział mechanik, który reanimował moją poprzednią Alfinę i tego się trzymam.

A jeżeli silnik ma przejechane powiedzmy >200k km (wiem, że Wasze mają po 120 rocznik '99 :P ) i jeździł na 10w40 to zalewanie go rzadszym na pewno nie pomoże.. :)

Ogólnie do TS'a 16v każdy mi polecał dość geste oleje (bez przesady, doktorem z kauflanda o konsystencji miodu nie trzeba zalewać ;) ).

Z resztą widząc ilość postów w temacie o olejach widzimy przecież, że nie ma reguły i ważne, żeby nie zapominać i wymianie i wymieniać filtr, a i tak każdy będzie lał Valvo/Mobila/Motul'a lub jak lubi sporty ekstremalne Lotosa czy Tesco...

pozdrawiam,
GrzesiuŻar

Czemu? Motul nie jest wiele gorszy (jeszcze kwestia, który, bo np. 300V nawet lepszy - a jaką ma fajną cenę ) od Valvo Maxlife

Pewnie czegos nie widzialem, ale tematow jest tu tyle ze zapoznanie z nimi zajmie miesiace :)

W czym niby Mobil 10w40 jest gorszy od tego Valvoline'a ?

U nas w domu jest troche samochodów i wszystkie jezdza na Mobilu, stare diesle na mineralnym, Alfa na polsyntetyku. Jedynie focus na common railu jezdzi na fordowskim oleju.

Po prostu interesuje mnie rzeczowa, spojna wypowiedz dlaczego ?

Bo moj tata 30 lat naprawia auta wytestowal chyba wszystkei oleje i w koncu leje tylko Mobila wszystkim i jakos nikt nie narzeka, ani nie dolewa.
A z jego tipo po 10 tys jak wyciagniecie bagnet to byscie powiedzieli ze olej byl wlany 2 dni temu ;)

ps. Jak mozna wlac olej inny niz polsyntetyk do Alfy ? Na mineralnym alfa umrze szybciej niz wam sie zdaje :) syntetyku tez nie toleruje. Tym bardziej gestszy olej do twin sparka to juz zupelnie nie rozumiem dlaczego...

Jedynie nowe diesle i nowe turbo benzyny syntetyk, a tak to raczej polsyntetyk.

Ja wymieniam co 10 tys Mobila i doleje raz pol litra, raz litr. Wiadomo wszystko zalezy od tego ile razy odwiedze czerwone pole, a wtedy kazdy bierze :) Dodam ze moj obrotek latem ponizej 3 tys nie zaglada nigdy.

z ciekawostek w maluchu tez mam motula;) a i sie nei zgodze ze po mobliu motul to gowno;) mobil jest jedynym olejem z ktorego wyciagalem kluchy:/

moze ja mam za maly przebieg zeby docenic w koncu 75 ma nalatane raptem 132 tys....

Te oleje nie maja porównania( zupełnie inna półka i cena) to tak jak byś porównywał Malucha do Alfy Romeo chociażby
No kolega nie sprecyzował jaki Motul, pewnie 6100 Synergie (cena podobna do Valvo ML), parametry mają dość podobne, podejrzewam, że Valvo jest lepiej uszlachetniony - ma sporo wyższe TBN. Zresztą, ja nie przeczę, że Valvo jest lepsze, bo bardzo długo - względem innych olejów - zachowuje fabryczne parametry. Motul mu ustępuje, ale nieznacznie. Wiedza z serwisu pewnej marki z tradycjami napędu na 4 koła i silnika typu boxer, gdzie mechanikom chciało bawić się manometrem :P
Aha, olej nie może być "gęstszy" - chyba, że wzrokowo. Formalnie, to jest on "bardziej lepki".

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót