[146] jaki olej do silnika ????

• Autor wątku Autor wątku remi200833
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

remi200833

Guest
prosze o pomoc chce wymienic olej silnikowy wraz z filtrem i niewiem jaki wlam poprzedni wlasciciel pomuszcie wiem tylko tyle ze pisze na naklejce pod maska 10w40.. moja alfa to 146 1,6 boxer v8

Tylko i wyłącznie Valvoline max live. ;)

chcialbym wiedziec tylko czy mineralny ,polsyntetyk czy syntetyczny tak zeby mi uszczelki nie poszly

Witam ja także zalałem swoją bellę valvoline max life 10W40i jestem pozytywnie zaskoczony efektem - silnik dużo lepiej wkręca się na obroty (przebieg 140000 km)

Podepnę się do tematu z pytaniem który olej wybrać. Mam na oku MaxLife 10W40 VALVOLINE oraz Texaco Havoline Extra 10W40. Autko ma 180 tysięcy przebiegu. Jeżeli to nie kłopot będę wdzięczny za pomoc ;).

Ostatnia edycja:
Jakiś czas temu, ktoś na forum wrzucił link do artykułu z zachodniej gazety motoryzacyjnej gdzie testowano dosyć profesjonalnie oleje silnikowe - mianowicie w laboratorium zbudowano stanowisko na którym zbadano w przy którym oleju szybciej zerwie się film olejowy i pamiętam, że podany przez Ciebie Valvoline był jednym z lepszych jeśli chodzi o właściwości smarne

Mam na oku MaxLife 10W40 VALVOLINE oraz Texaco Havoline Extra 10W40.

nie wiem jak Valvolune się sprawuje w innych silnikach ale u mnie bardzo dużo oleju silnik wypił .. Texaco o wiele mniej bierze i jeśli znajdziesz gdzieś niepodrabiany to jest o wiele lepszy od Valvolina.

Jakiś czas temu, ktoś na forum wrzucił link do artykułu z zachodniej gazety motoryzacyjnej gdzie testowano dosyć profesjonalnie oleje silnikowe - mianowicie w laboratorium zbudowano stanowisko na którym zbadano w przy którym oleju szybciej zerwie się film olejowy i pamiętam, że podany przez Ciebie Valvoline był jednym z lepszych jeśli chodzi o właściwości smarne
I o to chodzi... wcześniej używałem Mobila super s i o czasach kiedy używałem tych siuśków chciałbym jak najszybciej zapomnieć. :)

I o to chodzi... wcześniej używałem Mobila super s i o czasach kiedy używałem tych siuśków chciałbym jak najszybciej zapomnieć. :)

Też używałem tego oleju,a właściwie tego siuśka i motor chlał go na potęgę, teraz jeżdżę na Valvoline Max Live i różnica jest znacząca!!!

a ja jeżdżę na Mobilu Super S 10W40 i zauważyłem że Boxerek praktycznie go nie bierze

Na pewno dobrym olejem jest Liqui Moly 10W40 z dodatkiem MoS2. Również niepodrabiany, produkowany w Niemczech. Co do Valvoline to nie mam z nimi doświadczenia. Mam zalany Mobil Super S 10W40 i mój TSik pije go sporo ....

Ja leje do tsa shell półsyntetyk 10w 40 drugi raz zalany tym samym nawet nie musialem dolewac wytrzymal od wymiany do wymiany i nawet ladny kolor mial :)

Dokładnie tak jak koledzy chwalą!! Valvoline Max Life półsyntetyk!! Właśnie przed chwilą skończyłem zmieniać olej Mineralnego BP;( na Max Life i naprawdę pierwsze odczucie silnik pracuje Ciszej, jeszcze nie byłem na przejażdzce ale czuje że będą to pozytywne odczucia. Polecam Valvoline :D

Amortyzatory
Powrót