• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki olej do 2.2 jts??

W naszej byłej już 159 zaraz po zakupie zmieniliśmy olej z Castrola na Selenie (poprzedni właściciel zalał Castrola....). Różnica była odczówalna od pierwszego odpalenia. Do każdego włocha lejemy zawsze dedykowaną Selenię a one odwdzięczają się nam za to dobrą pracą- nie eksperymentował bym z innymi olejami.

Obecnie mam zalaną Selenię, ale z tego co wyczytałem to nie jest pełen syntetyk, więc chciałbym coś lepszego. Do tego przed wymianą chcę zalać płukanką.

Myślę że u Litwinów nie trafiłaby się podróba, zobacz że wszystkie oleje są w dobrej cenie. Nawet Tutela do skrzyni jest o kilkanaście zł tańsza

Dodano po 2 minutes:

Ale ogólnie ten olej można zalać? Porównywalny do tych co wcześniej wymieniłem?

Ostatnia edycja:
Myślę że u Litwinów nie trafiłaby się podróba, zobacz że wszystkie oleje są w dobrej cenie. Nawet Tutela do skrzyni jest o kilkanaście zł tańsza

Dodano po 2 minutes:

Ale ogólnie ten olej można zalać? Porównywalny do tych co wcześniej wymieniłem?

Spełnia normy API SM/CF, ACEA C3 (podobno nawet przekracza)

Takie porównanie:
SYNTHOIL HIGH TECH 5W-40:
ACEA
A3-98/B3-98 - A3/B3 – oleje do silników o „luźnym spasowaniu” (samochody europejskie oraz starsze samochody japońskie i amerykańskie) poza silnikami wysokoprężnymi z bezpośrednim wtryskiem paliwa;
ssue 2/B4-98 - A3/B4 – oleje do silników o „luźnym spasowaniu” wraz z silnikami wysokoprężnymi z bezpośrednim wtryskiem paliwa;

Selenia Star Pure Energy 5W/40:
ACEA
ACEA C3 - C3 – oleje do silników wymagających midSAPS i wyższego indeksu lepkości wysokotemperaturowej (HTHS);

TT chwalił tą Selenie więc na niej jeżdżę. Póki co wszystko jest ok. Oleju nie bierze, nie ma wycieków, silnik chodzi równo.

Jest kilka Liqui Moly:
LIQUI MOLY 2640 ENGINE FLUSH
LIQUI MOLY ENGINE FLUSH 2427
LIQUI MOLY ENGINE FLUSH 2662
Na allegro piszą że płukanka 2427 zastąpiła 2662

Zostaje do wyboru więc 2640 i 2662, nie wiem czym się różnią.

Jest kilka Liqui Moly:
LIQUI MOLY 2640 ENGINE FLUSH
LIQUI MOLY ENGINE FLUSH 2427
LIQUI MOLY ENGINE FLUSH 2662
Na allegro piszą że płukanka 2427 zastąpiła 2662

Zostaje do wyboru więc 2640 i 2662, nie wiem czym się różnią.

To zabiles mi cwieka... A nie jest tak ze jedna jest do traktorow a druga do samochodow? :-P

No właśnie nie. Jedna i druga jest do traktorów i dochodów :D, różnią się pojemnością. 2640 ma 300ml ,a 2662 500ml
Sent from my Nokia Lumia 720 using Tapatalk

No właśnie nie. Jedna i druga jest do traktorów i dochodów :D, różnią się pojemnością. 2640 ma 300ml ,a 2662 500ml
Sent from my Nokia Lumia 720 using Tapatalk

Z danych producenta wynika że różnią się tylko temp. płynięcia (cokolwiek to znaczy) i objętością opakowania.

Amortyzatory
Powrót