• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki olej do 2.2 jts??

Ok dziękuję za odpowiedzi:)

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Mam jeszcze takie pytanie, czy po tym oleju 10w-60 mogę zastosować Płukanke wyżej wymieniona w postach i bez problemu zalać 5w-40? Pytanie dość banalne ale wolę się zapytać bardziej doświadczonych użytkowników. Dodam że na oleju zrobiłem jakieś 8tys. km. Wcześniej prawdopodobnie zalany był 5w-40

Mam jeszcze takie pytanie, czy po tym oleju 10w-60 mogę zastosować Płukanke wyżej wymieniona w postach i bez problemu zalać 5w-40? Pytanie dość banalne ale wolę się zapytać bardziej doświadczonych użytkowników. Dodam że na oleju zrobiłem jakieś 8tys. km. Wcześniej prawdopodobnie zalany był 5w-40

tak, zalewasz płukankę przed wymianą oleju, dokładnie spuszczasz olej i zalewasz nowy

No i stalo się w moim 3.2 jest 0w40 Penrite. Zalane razem z mixem AR9100 i 9200. Pierwsze spostrzeżenia są takie, że wahania temperatury oleju sa dużo wieksze niz na kazdym 5W40 jakie do tej pory mialem. Kazde 5W40 jak juz dobilo do 100°C to mniej wiecej sie tak trzymalo (wahalo sie mniej wiecej o grubość wskazowki w górę czy w dół zależnie od sposobu jazdy). 0W40 przy ostrej jeździe potrafi skoczyc nawet do ok.115°C ale wystarczy wjechac w miasto i momentalnie potrafi spaść do 95°C. Co o tym myslicie?

Ostatnia edycja:
W następnym miesiącu planuję wymianę , teraz mam zalany LM Synthoil High Tech 5W-40 , myślę nad zmianą tylko na co ? Penrite ? Stosował ktoś oleje firmy Xenum?

Chciałbym kupić olej, czy ktoś pomoże? Kiedyś pisałem do "Tomek evo" ale bez odpowiedzi...

Napisz do [MENTION=192]Pablo.[/MENTION] (lub na stronie oilserwis.pl)

Ok spróbuję do Pablo, dziękuję chociaż temat trudny. Jakiś czas temu się tu udzielalem, od tamtego momentu trochę czytałem i nadal nie wiem jaki olej wybrać i jaki jest dobry dla silnika 2.2 :D

Ok spróbuję do Pablo, dziękuję chociaż temat trudny. Jakiś czas temu się tu udzielalem, od tamtego momentu trochę czytałem i nadal nie wiem jaki olej wybrać i jaki jest dobry dla silnika 2.2 :D

Ja tez duzo czytałem i duzo myslalem. Wlalem Castrol Magnatec 5w40 i powiem Wam, ze nie czuje różnicy miedzy Motulem czy Liquy Molly, ba, jest nawet lepiej ;)
Ale co osoba to obyczaj [emoji847]

Pozdrawiam,
Damian

Ty nie czujesz ale Twój silnik pewnie czuje:). Magnateca zdecydowanie odradzam (zwłaszcza do diesli i do aut z wtryskiem bezpośrednim) bo bardzo dużo opini jest, że zostawia niezły syf w silniku.

Ty nie czujesz ale Twój silnik pewnie czuje:). Magnateca zdecydowanie odradzam (zwłaszcza do diesli i do aut z wtryskiem bezpośrednim) bo bardzo dużo opini jest, że zostawia niezły syf w silniku.

Co silnik to inaczej, motul wiecej syfu zostawial niz castrol ...

Pozdrawiam,
Damian

Ściągałem miskę w Albei 1.2 w tamtym roku. Szlamu było co nie miara. Autko przejeżdżało rocznie mniej niż 10 000 km, od wielu lat na Magnateku. I się skończyło. Myślałem, że nie domyję. Szkoda, że zdjęć nie zrobiłem.

Niedziel, robiłeś u siebie remont prawda?

Ostatnia edycja:
Kurna tutaj taka sama drama jak na FB :P
Chciałem tylko zobaczyć reakcje na Castrola :)
Zalany mam motul , sorry jak komus nerwy sie spiely [emoji14]

Pozdrawiam,
Damian

Nie wiem na co liczyłeś pisząc takie bzdety.

Witam,
Miałem robiony remont silnika - planowanie głowicy, wymiana rozrządu, pierścienie olejowe, itp.. Silnik zalany Motul Xclean 5W30, samochód pożera go w zaskakującym tempie - przy prędkości 140 do 160 km/h po 150 km potrafi wciągnąć 0,7 litry oleju. Auto oddaję z powrotem do mechanika :(

Dlaczego zalałeś taki (nieodpowiedni) olej? Zanim zlecisz rozbiórkę silnika, wlej dobry 5W40.

Taki mi doradzono w sklepie i u 2 mechaników. Jaki olej wlać i czy 5W30 jest, aż tak nieodpowiednim olejem do 2.2 JTS?

Amortyzatory
Powrót