• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki akumulator ???

Ja akurat wtedy nie kupiłem, gdyż okazało się że to nie akumulator był winowajcą. Warto jednak mieć to na uwadze przy wyborze akumulatora.

Ja mam u siebie 72Ah.

Ważne też jest odpowiednie ładowanie, tu może tkwić problem. Może po prostu akumulator masz niedoładowany, stąd problemy, a wymiana na większy naprawi problem na tydzień-dwa, bo zaraz ten nowy będzie znowu niedoładowany.
Sprawdzałem aku i jest doładowany jak nowy praktycznie, ale gość powiedział że jest za mały do tego auta

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Też mam 2.4 i będąc w sklepie nie było ani jednego akumulatora 90Ah, który by się zmieścił w fabryczne miejsce dla akumulatora. Wszystkie były za długie.
Do 2.4 wchodzą akumulatory o wymiarach maksymalnie: 315mm (długość) x 175mm (szerokość) x 190mm (wysokość), mocowanie B13, prawy plus.
Z popularnych na rynku chyba tylko Centra Futura CA900 mieści się w tych wymiarach mając 90Ah pojemności i prąd rozruchowy 720A wg normy EN.

Sprawdzałem aku i jest doładowany jak nowy praktycznie, ale gość powiedział że jest za mały do tego auta

Więc pozostaje jeszcze kwestia rozrusznika - też coś może być z nim nie tak. Ja u siebie miałem akumulator o prądzie rozruchowym 560A (oryginalny) i w poprzednią zimę dawał radę całkiem dobrze - nie miałem żadnych problemów. Ale oczywiście większy akumulator to dobra droga, chyba łatwiej jest go kupić i potem ewentualnie diagnozować...

Więc pozostaje jeszcze kwestia rozrusznika - też coś może być z nim nie tak. Ja u siebie miałem akumulator o prądzie rozruchowym 560A (oryginalny) i w poprzednią zimę dawał radę całkiem dobrze - nie miałem żadnych problemów. Ale oczywiście większy akumulator to dobra droga, chyba łatwiej jest go kupić i potem ewentualnie diagnozować...
Tak zrobię, ale poczekam jeszcze na mrozy. Przy 10 stopniach pali od kopa natomiast od 6-7 w dół jest ten problem.
Zobaczę jak temperatura spadnie poniżej 0, ale pierwsze pójdę w nowy akumulator.

159 2.0 jtdm 170 koni - od 7 lat, czyli od nowości. W tym tygodniu (przy przymrozkach) zaczął kręcić dłużej, więc czas na nowy. Raczej będzie większy, ale parametry oryginału dają do myślenia :)
IMG_20161020_120302.jpg

159 2.0 jtdm 170 koni - od 7 lat, czyli od nowości. W tym tygodniu (przy przymrozkach) zaczął kręcić dłużej, więc czas na nowy. Raczej będzie większy, ale parametry oryginału dają do myślenia :)
Pokaż załącznik 213609
Zastanawiam się czy nie wymienić właśnie na oryginał skoro praktycznie nikt na nie nie narzekał.

Oryginał po pierwsze będzie ze dwa razy droższy znając ceny w ASO po drugie nie wiadomo ile leżał na półce bo jak wiadomo mało kto kupuje akumulatory w ASO, a taki lezący kilka sezonów to może być lipa. Skoro oryginał jak widać produkuje Exida kup sobie Exide Premium

Dziwne bo ja widziałem w ASO oryginały produkcji MM i ceny były OK
Można podzwonić i zapytać

Panowie doradźcie: Centra futura 77AH /760 VS Varta silver dynamic 77AH/780. Parametry identyczne,wymiary również,tylko którą marke wybrac ? W poprzedniej alfie miałem identyczna centre i byłem bardzo zadowolony,ale od pewnego czasu krazy mit i pogorszeniu sie marki centra.

Podpowiedzcie.

Panowie doradźcie: Centra futura 77AH /760 VS Varta silver dynamic 77AH/780. Parametry identyczne,wymiary również,tylko którą marke wybrac ? W poprzedniej alfie miałem identyczna centre i byłem bardzo zadowolony,ale od pewnego czasu krazy mit i pogorszeniu sie marki centra.

Podpowiedzcie.

Mity.
Mam w dwóch autach Centrę Futurę z tym, że jedna ma już naście lat sprawność w 60 procentach ale zapala od strzała. Druga ma 2 lata z hakiem i śmiga. Ma bardzo dobry prąd rozruchowy.

Luknij jeszcze na :)

http://www.akumulator.pl/dobierz-akumulator

Ja chwile przeczekałem i przyszły pierwsze mrozy. Kager choć ponoć nowy jest do dupy przy -2 regularnie kręci jakby to były jego ostatnie dni światełko mruga i wybija błąd DPF. Kiedyś był ABS i coś jeszcze.
Pytałem w ASO polecali centre i maja sprawdzić ceny. Do mojego silnika polecali 90Ah.
Ma ktoś z dłuższego użytkowania sprawdzony aku do 2.4jtdm ?

ja teraz kupilem lokalny Polski produkt-z Mielca AutoPart Silver 75 Ah 750 A cena 310 zl. Wcesniej mialem Banner 64 Ah 640 A i wytrzymal 5 lat. moze jakby auto jezdzilo to jeszcze by zyl ale od stycznia zrobilo jakies 300 km. Z Poprzedniego Bannera jestem w sumie zadowolony. Wytrzymal 2 kompletne rozladowania przez padniety alternator. Gosc tym razem doradzal mi z malym plusem Bannera ale AutoPart tez ponoc spoko akumulatory

pytalem goscia jak rozszyfrowac kiedy aku zostal wyprodukowany. Na tym wiem i patrzylem dzis w ktoryms markecie maja z 4 tygodnia tego roku.Moj jest z 37 tygodnia a teraz mamy 45 tydzien

Ja chwile przeczekałem i przyszły pierwsze mrozy. Kager choć ponoć nowy jest do dupy przy -2 regularnie kręci jakby to były jego ostatnie dni światełko mruga i wybija błąd DPF. Kiedyś był ABS i coś jeszcze.
Pytałem w ASO polecali centre i maja sprawdzić ceny. Do mojego silnika polecali 90Ah.
Ma ktoś z dłuższego użytkowania sprawdzony aku do 2.4jtdm ?

Witam
Ja użytkuję Boscha Silver ale można w ASO zakupić oryginalne (ponoć produkcja MAGNETI MARELLI ) ale znaczek oryginałów jest
71751149 463,35 zł 88Ah 800A
71751150 441,96 zł 90Ah 700A
Ja pewnie teraz bym jeden z tych zakupił.

Witam
Ja użytkuję Boscha Silver ale można w ASO zakupić oryginalne (ponoć produkcja MAGNETI MARELLI ) ale znaczek oryginałów jest
71751149 463,35 zł 88Ah 800A
71751150 441,96 zł 90Ah 700A
Ja pewnie teraz bym jeden z tych zakupił.
Gdzie to można zamówić ?
Pytam bo pytałem dziś w ASO w Torino w Krakowie powiedzieli że w specyfikacji podali 90Ah ale oryginału nie mają tylko mogą zamówić ewentualnie centre czy coś. Sam bym poszedł w oryginał tylko nie wiem który xd

Podpowiedzcie.

Zdecydowałem sie na Centrę 77/760. Cena była sympatyczna,no i juz w poprzenim aucie miałem bardzo dobre doswiadczenia z centrą. Póki co alfa stała w garazu,na zewnatrz 3 dzien cały czas trzyma temperatura minusowa i dzis zapalenie jak latem,tak wiec duza róznica w stosunku do oryginalnego magneti marelli 60/580. Zima w tym roku ma byc sroga,takze zdam relacje jak akumulator sie spisuje.

Prze chwilę myslałem nad centrą 85/800. Wymiarami podeszła by bez problemu,ale moze to juz by był przerost formy nad trescia.

Zdecydowałem sie na Centrę 77/760. Cena była sympatyczna,no i juz w poprzenim aucie miałem bardzo dobre doswiadczenia z centrą. Póki co alfa stała w garazu,na zewnatrz 3 dzien cały czas trzyma temperatura minusowa i dzis zapalenie jak latem,tak wiec duza róznica w stosunku do oryginalnego magneti marelli 60/580. Zima w tym roku ma byc sroga,takze zdam relacje jak akumulator sie spisuje.

Prze chwilę myslałem nad centrą 85/800. Wymiarami podeszła by bez problemu,ale moze to juz by był przerost formy nad trescia.
Mi dziś ma przyjść varta Silver 800A 85Ah myślę że będzie dawać mocnego kopa :)

Amortyzatory
Powrót