• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki akumulator ???

Na pewno nie upchnąłby do 2.4 aku o wymiarach 353? Na styk? Próbowałem zmierzyć podstawę i tak mi wychodziło jakby 35 ale widzę ze ktoś pisał o max 315. Szkoda bo mam upatrzony mocny ale 353 mm. Ktoś jednak pisał ze zamontował o prądzie rozruchu 1000 wiec podejrzewam ze nie mógł być mniejszy.

A po co kombinować z takimi wielkimi jak parametry fabryczne spokojnie starczają baaa ja mam sporo mniejszy w 2.4 niz powinien być i pali bez problemu.

Na pewno nie upchnąłby do 2.4 aku o wymiarach 353? Na styk? Próbowałem zmierzyć podstawę i tak mi wychodziło jakby 35 ale widzę ze ktoś pisał o max 315. Szkoda bo mam upatrzony mocny ale 353 mm. Ktoś jednak pisał ze zamontował o prądzie rozruchu 1000 wiec podejrzewam ze nie mógł być mniejszy.

Bez przeróbek 353 mm na pewno nie wejdzie. Teoretycznie można by taki jeszcze zmieścić, ale wymaga to przeróbki (wydłużenia) podstawy i przesunięcia nieco ECU. Kolejny wymiar, 392 już fizycznie nie wejdzie pod maskę.

Najlepszy akumulator do 2.4 JTDm to MOLL M3 85AH 315 x 170 x190 kosztuje ok. 500 PLN. Produkt w 100% wyprodukowany w Niemczech. Świetna jakość. Tylko u nas trudno go dostać.
Akumulatory MOLL są w czołówce wszystkich testów akumulatorów.

Ktoś wrzucał strone wcześniej test i najlepiej wypadły mało znane produkty polskie i wschodnich sąsiadów :D

EDIT: Ja mam jakiegoś no name pewnie jeszcze z Francji przyjechał. Pojemność ZTCP sporo poniżej zalecanej chyba koło 64Ah (w 2.4) i w ostatnie mrozy nie było problemów ale jak padnie wleci coś w granicach zalecanego 80. Ciekawie wg. tego testu wypadły te aku z Mielca i Ukraińskie, a cena całkiem przyzwoita.

Ostatnia edycja:
Ktoś wrzucał strone wcześniej test i najlepiej wypadły mało znane produkty polskie i wschodnich sąsiadów :D

EDIT: Ja mam jakiegoś no name pewnie jeszcze z Francji przyjechał. Pojemność ZTCP sporo poniżej zalecanej chyba koło 64Ah (w 2.4) i w ostatnie mrozy nie było problemów ale jak padnie wleci coś w granicach zalecanego 80. Ciekawie wg. tego testu wypadły te aku z Mielca i Ukraińskie, a cena całkiem przyzwoita.

Były w tym teście akumulatory MOLL?

Nie, a czy w teście z akumulatorami Moll były te akumulatory z testu z poprzedniej strony? Podrzuć linka chętnie poczytam te testy.

Nie, a czy w teście z akumulatorami Moll były te akumulatory z testu z poprzedniej strony? Podrzuć linka chętnie poczytam te testy.

http://img1.autocentrum.pl/maj-art635-06112007-2-L_publikacje-11495-2-500-456.jpg

https://bankkierowcy.pl/gbk-cms-web/ckeditor/getimage?imageId=38178

Seria EFB:

http://www.autobild.de/bilder/starterbatterien-adac-test-2012-3723260.html#bild1

http://www.autoservicepraxis.de/fm/3478/Grafik Batterien für Start stopp_153233.jpg

Co do wschodnich, to na fabrykę Westa spadły chyba bomby jakiś czas temu. Więc pewnie nici z gwarancji w razie W.

Akumulatory Molla z opinii użytkowników naprawdę długo żyją.

Ostatnia edycja:
Tak myślałem Autobild i ADAC za takie testy z przed 5 lat dziękuje, opony tez mocno "rzetelnie" testowali aż nie wpadli. Zobacz stronę wstecz jak powinien wyglądać test. Dokładny opis procedury, użytych urządzeń, nawet temperatury wykonywania testu i dokładna tabela wynikowa z pomiarami.

Za gwarancje z tytułu rękojmi odpowiada sprzedawca przez dwa lata od daty zakupu. Nie producent, z reszta marka to Forse czy spadły na nią bomby nie wiem w teście wypadł dobrze tak jak mielecki autoparts.

W poprzednim aucie (Citroen 2.0 hdi) miałem wspominaną tu Westę Forse. Super sprzęt. Miałem ją 4 lata, aż do awarii alternatora, która skończyła się dużymi stratami w elektryce samochodu. Mój rekord to start przy -23 o własnych siłach. Zamieniłem go na Centrę Futurę, która problemy zaczęła robić po roku. W 159 też chciałem Westę, ale gość u którego kupuję aku jak na złość nie miał na stanie. Polecił mi równie markowy Grom, twierdził, że to z tej samej fabryki. Różni się nieco niższym prądem rozruchowym (720 westa vs 680 grom). Mam go 1,5 roku i zero problemów. Ostatnio start przy -18 od pierwszego kręcenia. Jak dla mnie relacja jakość-cena świetna.

Aku. Kager (dobre ceny, licencja Bosch) 72/680 - 2 lata w aucie, przy -15 dawał radę.

Tak myślałem Autobild i ADAC za takie testy z przed 5 lat dziękuje, opony tez mocno "rzetelnie" testowali aż nie wpadli. Zobacz stronę wstecz jak powinien wyglądać test. Dokładny opis procedury, użytych urządzeń, nawet temperatury wykonywania testu i dokładna tabela wynikowa z pomiarami.

Za gwarancje z tytułu rękojmi odpowiada sprzedawca przez dwa lata od daty zakupu. Nie producent, z reszta marka to Forse czy spadły na nią bomby nie wiem w teście wypadł dobrze tak jak mielecki autoparts.

Zobacz lepiej jak wyglądają poważne testy naukowe.

Żeby powiedzieć z 95% dokładnością, że którykolwiek z tych testowanych akumulatorów jest dobry potrzeba by przetestować przynajmniej 25 sztuk każdego.

Praktyka i doświadczenia innych pokazują, że Moll to firma produkująca powtarzalnie dobre produkty.

Tematem tego testu. Co z tego, że jeden czy drugi akumulator ma dziś takie czy inne parametry, kiedy za 2 lata w "najlepszym" z nich mogą skorodować płyty i nic z niego nie będzie.

Dlatego jak juz tu pisałem kiedys do 147 kupiłem najtańszy jaki był bo zarówno te tanie jak i drogie maja tyle samo gwarancji bo jak pokazuje praktyka nawet te najdroższe potrafią sie wysypać ;] Te testy mola maja po 5 lat wiec tez wiele sie mogło zmienić.

Panowie ....Dzisiaj chciałem jechać a tu wyskoczyła mi kontrolka od akumulatora...... Z nawiewów czuć spaleniznę..... ładowanie z alternatora 11,8 V ...... Wspomnę , że wczoraj wróciłem i czuć było spalenizną i też wyskoczyła mi kontrolka od aku.... Czy to początek końca alternatora ... ?

witajcie ja dzis sprzwdziłem poziom akumulatora (ładowałem przedwczoraj) wczoraj miałem 13.8 a dziś 9 ..takze zdecydowanie zgon

jaki aku szukac pod alfe 159 1.8 mpi? jakie wartości jaki producent?

http://allegro.pl/akumulator-centra-plus-62ah-540a-cb620-cz-chowa-i6643819514.html
do benzyny i to tak malej to 60ah 450a wystarczy jako bezpieczne minimum, ten co podlinkowales bedzie ok o ile oczywiście wszystkie gabaryty so ok pod 159.

nie znam centry, duzo dobrego nie tylko tu na forum slyszalem batomiast o banner-ach.

Amortyzatory
Powrót