jazda testowa
Dzięki uprzejmości znajomego Dilera miałem okazję testować ostatnio Mito 1.4 105 KM MA na odcinku ok. 200 km i chciałem podzielić się kilkoma spostrzeżeniami odnośnie tego samochodu
Silnik - wystarczy usiąść za kierownicą i od razu widać że ten samochód ma w sobie dużo sportowego ducha

Fajna pozycja za kierownicą, efektowne zegary, ciekawe kształty deski rozdzielczej - miodzio. Szkoda że do tego charakteru kompletnie nie pasuje silnik który miałem w testowej wersji. W moim wcześniejszym samochodzie Grande Punto miałem podobny silnik Starjet - ten jest mocniejszy o 10KM i ma Multiair ale dużej różnicy w osiągach nie ma

W porównaniu do Grande ma zdecydowanie głośniejszy, sportowo dostrojony wydech, w trybie dynamic trochę chetniej wkręca się na obroty ale szału nie ma. Do sprawnego poruszania wystarczy ale jeśli chcemy poczuć trochę emocji to trzeba pokusić się o wersję doładowaną

Z tej jednostki będą zadowolone co najwyżej kobiety. Silnik powinień spalać nieco mniej niż moje stare Grande ale nic takiego nie zaobserwowałem, być może dlatego iż samochód miał niski przebieg i silnik się jeszcze układał.
Prowadzenie i układ jezdny - samochód miał koła aluminowe 16 cali i uważam że to dobry wybór dla tego samochodu. Kiedys prowadziłem Mito na 17tkach i to był straszne przeżycie, po jeździe sprawdzałem czy mam wszystkie plomby na miejscu

Na 16tkach jest przyzwoicie, samochód jest oczywiście sztywny i o dużym komforcie nie ma mowy ale nie jest źle. Układ kierowniczy w tym samochodzie jest super, nie ma co porównywać ani z Grande, ani z Bravo którym teraż jeżdzę. Czym więcej kilometrów robiłem tym bardziej mi się podobał. Samochód świetnie wchodzi w zakręty i dobrze trzyma się drogi.
Na koniec kilka uwag - pierwsza to wielkość samochodu. Często na tym forum słyszy się że to mały samochód, że dla kobiet itd. Przejechałem tym samochodem parę kilometrów i w porównaniu do mojego Bravo nie odczuwałem dyskomfortu ani z miejsca w środku (na przednich fotelach)ani ogólnie z komfortu jazdy. Nie jest tez to samochód skierowany do kobiet ze względu na słabą widoczność, nie największą wygodę, dosć ciężki układ kierowniczy. Widać że ten wóż został stworzony dla młodych ludzi którzy szukają samochodu o sportowych genach, którzy chcą czerpać przyjemność z jazdy
Druga uwaga to wykonanie wozu - w egrzemplarzu którym jeździłem zauważyłem kilka niedoróbek - pierwsza to wg mnie fatalnie zaprojektowane uchwyty wewnetrzne drzwi. Wyglądają rasowo ale pomysł by zczepić je z dwóch lkawałków plastiku nie jest najlepszy. Od drzwi kierowcy były nierówno spasowane i juz był mały luz, który w przyszłości będzie się powiększał. Maskownica od ręcznego nie była wpięta i można było obejrzeć co jest w środku tunelu. Ciekawie też rozwiązano mocowanie pasów w podłodze - jest guma maskująca ale otwory sa na tyle duże, że widać co jest pod spodem i nie wygląda to estetycznie.
Przyznam że w swoich Fiatach takich niedoróbek nie miałem a samochody jednak sporo tańsze od Alfy....
Podsumowując - samochód bardzo fajny, trzeba tylko rozsądnie wybrać wersję silnikową. gabaryty też są wystarczające jak nie ma się dużej rodziny