• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Interfejsy diagnostyczne

Dzięki za odpowiedź. Wszystko miałem(i mam) ustawione dokładnie tak jak to opisałeś. Przesyłam dwa screeny - z testu i z widoku ustawień w FES:

test.jpgustawienia fes.jpg

Po screenie widzę że ta twoja pełna wersja to jest po WITAMINIZOWANIU przez C4U. Czy samodzielnie robiłeś zmianę jak to opisywał?bo obstawiam że coś jest nawalone w samym pliku po "cudownej edycji HEX editorem". Ściągnij triala, zainstaluj i sprawdź czy się połączysz z silnikiem i będziesz w stanie potestować moduły, parametry.Jak dla mnie to wersja softu i modyfikacje po witaminie, odpowiadają za te problemy.Daj znać na temat zabawy z oryginalną trialową wersją.

Witam,mam problem ,mianowicie zesrał mi się zapłon w alfie ,niestety fes,em nie mogę się podłączyć żeby cokolwiek obadać ,istnieje jakiś trik lub inszy program do zapłonu ,bo bez prądu,nie można się z kompem podłączyć nie wiem co padło,czytnik ,brelok lub jeszcze coś innego,za podpowiedzi z góry dzięki.

@Lukasz78 - dzięki, miałeś rację. Na wersji trial jest wszystko ok. Tzn prawie wszystko, bo odometer pokazuje 0 km.... Samochód 100% pewny, chyba przytrafiła mi się wersja z wyłączonym odometrem ?

Pozostałe odczyty - ok.

na przerobionym kkl w alfie 147 jtd 8v 2006r powinno łączyc sie z ABS? ,bo cos mi nie chce , czwarty przełącznik na kabelku to wspomaganie jakie wspomaganie w FES nie widze takiej opcji czy moze mojego auta nie dotyczy?

Witam
panowie, nie mogę sie połączyć od jakiegoś czasu z modułem "Deska" czyli z modułem odpowiadającym za blue me,
wyskakuje komunikat ELM connection failed, oczywiście z ECU Łączy sie bez problemu,
macie jakieś pomysły?

A czy to możliwe,żeby odometr pokazywał "0" jeśli z licznikiem nic nie było robione ??

@Lukasz78 - dzięki, miałeś rację. Na wersji trial jest wszystko ok. Tzn prawie wszystko, bo odometer pokazuje 0 km.... Samochód 100% pewny, chyba przytrafiła mi się wersja z wyłączonym odometrem ?

Pozostałe odczyty - ok.

Dziwny temat z tym "0". Odometr może pokazywać inną wartość niż ta na liczniku, czasem wynikać to może z jazdy na różnych rozmiarach "kapci". U mnie też nie pokazuje idealnie tego co na liczniku. Jaką masz wersję FESa. i co udało się ustalić w tym temacie?

Troszkę odkopię temat, czy ktoś z Was używa/posiada ELM bluetooth? Zależałoby mi na bezprzewodowej diagnozie FES-em, i chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle jest sens się tym interesować?

Każdy, ktory nie kosztuje 20zl bedzie dzialac. Choc kabel to jednak kabel.

również bym skorzystał z jakiegoś dobrego namiaru :)
rozumiem że tym programikiem ogarnę dużżżżo :)

Mam wgraną darmową wersję fes 3,5 i KKL z przełącznikiem,w AR 159 jtd 150KM pokazuje korekty wtrysków, natomiast w 147 1,9 jtd z 2002r. nie, co mam zrobić, aby sprawdzić korekty w 147?

http://moto.allegro.pl/elm-327-1-4-p...730958149.html czy ten kabelek wraz z proponowanym programem ogarnie w 100% AR 159 ?
mianowicie chodzi mi czy dużo osób z niego korzysta / czy nie będzie tak że jak coś będe się chciał dowiedzieć to ktoś odpisze że korzystam z jakiegoś dziwnego programiku i niestety nie jest w stanie mi pomóc ... ??

Witam Użytkowników, gdzie jest gniazdo diagnostyczne w alfie 159, 2005 rok i czy to oprogramowanie z tym kablem działa bez problemu??

Witam Użytkowników, gdzie jest gniazdo diagnostyczne w alfie 159, 2005 rok i czy to oprogramowanie z tym kablem działa bez problemu??

ELM zadziała z FES/MES i bez problemu podłączysz się ze swoim samochodem. Gniazdo diagnostyczne jest w skrzynce bezpieczników wewnątrz kabiny. FES/MES pozwoli ci podłączyć się do wszystkich sterowników w Twoim aucie (m.in. podłączysz się do sterownika czujników parkowania).

Do podłączenia się ze sterownikiem lamp ksenonowych i komputera ABS/VDC będziesz potrzebował dodatkowo adapter – szczegóły dostępne na stronie producenta MES. Na stronie viaken taki adapter jest nazywany Adapter 1.

Ostatnia edycja:
Dzięki za szybką odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, trochę poza tematem, mianowicie; na wyświetlaczu od klimatyzacji przez cały czas świeci kontrolka AUTO, da się to jakoś wyłączyć??

Amortyzatory
Powrót