[159] Interfejsy diagnostyczne

Panowie - taki problem.
Podlaczylem ELM'a do Alfy i ... zonk ...
To znaczy niby dziala ale po włożeniu kluczyka na lcd pomiedzy licznikami wyskakuje blad ASR'a i blad Hill Holdera.
Po odpieciu interfaceu wszystko wraca do normy.
Czy ktos juz cos takiego mial? Co moze byc nie tak? Interface zly czy Alfa go nie kocha?
Miałem tak po połączeniu z Abs-em, ale wszystko czyta i jest ok.

U mnie też to samo. Na początku trochę byłem zaskoczony, ale podejrzewałem że to nie jest rzeczywisty problem, ponieważ po odłączeniu kabla wszystko wracało do normy.

A jaką zachowujecie kolejność przy podpinaniu interfejsu?
W moim przypadku błędy takie wyskakują, gdy najpierw podłączę kabel do OBD, a dopiero później do komputera.
W przeciwnym wypadku, gdy kabel mam najpierw wpięty do USB, a dopiero później wpinam się do OBD to żadne błędy nie wyskakują.

Ja zawsze wpinam najpierw do OBD a potem USB do kompa. Szczerze mówiąc to nie próbowałem jeszcze w odwrotnej kolejności, ale przy najbliższej okazji sprawdzę to.

Franek Strzelba - a czy w momencie podpinania OBD "zapłon" powinien być włączony?

Franek Strzelba - a czy w momencie podpinania OBD "zapłon" powinien być włączony?

Myślę, że z różnych względów lepiej się podłączać bez "zapłonou", ale szczerze mówiąc ja nie przykładam do tego większej uwagi (tzn. robię różnie) i nie zauważyłem jakichkolwiek dziwnych efektów. Za to zawsze staram się pamiętać o kolejności USB->OBD.

Wlasnie sprawdziłem sposob Franka. Dziala!
Czyli kolejność USB - OBD - kluczyk.
Zero błędów i wszystko tak jak powinno.
Dzieki :)

ELM 327 do wszystkiego po CAN'ie do reszty zwykły kabel VAG KKL z małą przeróbką na rysunku
1.jpg
Odlutować kabel z 15 wejścia to jest linia L i przylutować do wspólnego na dip switch(zlutować razem 3 nogi). Drugie nogi dip switch przylutować do 15 (orginalny Vag), kolejny do 1 to będzie do ABS i ASR i ostanie wyjście do 3 czyli AIRBAG.Później zamykamy przełącznicziem odpowiedni obwód I tym sposobem można czytać wszystko z grupy FIAT. Programy jak wyżej napisali koledzy. Radzę jednak dużo rozwagi i ostrożności, jeżeli ktoś nie ma zielonego pojęcia o protokołach komunikacyjnych, ustawieniach portów wirtualnych i parametrów transmisji lepiej niech się za to nie bierze. Bo można sobie narobić niezłego bigosu. Pozdrawiam.

Mam do was pytanie. W co musiałbym się zaopatrzyć żeby móc sprawdzać stan zapchania DPF'u, usunąć migający przebieg i mieć wgląd w podstawowe parametry, kasować błędy itp?
Ewentualnie jakie są koszty programów (są też płatne/darmowe?), wtyczek. Dodam że nie mam zasilania w schowkowym USB.

Dzięki za odpowiedź, masz jakiegoś konkretnego sprzedawce na allegro / sklep gdzie mógłbym to wszystko nabyć do AR 159?

NA ALLEGRO jest sprzedawca pod nazwą VIAKEN ma pełen zestaw okablowania także pof Fesa .......on jest z krakowa

Amortyzatory
Powrót