infotainment update

• Autor wątku Autor wątku bob@
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
niestety szklanej kuli nie mam, ale zgaduję że raczej nie. poproś jakiegoś kolegę który ma auto zarejestrowane w 2016r czy na samym początku 2017 (>3 lata) niech sprawdzi czy na nowym firmwarze ładują się dalej mapy z 2020

samochód X.2017, FW 002.010.041- mapy z 2020 weszły normalnie

pytanie kolegi było o okres po 3 latach od rozpoczęcia gwarancji (1 rejestracji) - ten za nowy

pytanie kolegi było o okres po 3 latach od rozpoczęcia gwarancji (1 rejestracji) - ten za nowy

Ja też mam pierwsza rejestracja czerwiec 2017 a auto z 2016.
Ale tak sobie myślę, że jeśli będą chcieli coś limitować po 3 latach to powinniśmy to najpierw zobaczyć w MOPARze. Tzn zamiast darmowego linku powinna się pojawić oferta płatna.

- - - Updated - - -

samochód X.2017, FW 002.010.041- mapy z 2020 weszły normalnie

Dzięki za info, to chyba jednak wgram ten nowy firmware.

U mnie nadal nie idzie update.
Zmieniłem pendrive i teraz jest taka różnica, że rozpoczyna się aktualizacja (niebieski ekran), widać postęp, szumi jakiś wentylator, dochodzi do 100% i wyświetla czerwony komunikat o błędach.
Robiłem to podczas jazdy.
Więc spróbuję jeszcze na postoju.

był pełny format na NTFS lub exFAT (a nie szybkie formatowanie)? Z PCta formatowałeś na WIndows, czy na Macu? Ewentualnie inny pendrive. S&S nie wyłączał Ci silnika podczas jazdy?

był pełny format na NTFS lub exFAT (a nie szybkie formatowanie)? Z PCta formatowałeś na WIndows, czy na Macu? Ewentualnie inny pendrive. S&S nie wyłączał Ci silnika podczas jazdy?
Wydaje mi się, że to chyba nie ma znaczenia czy silnik się wyłączy czy nie. Jedynie radio ma się nie wyłączyć. Ja robiłem podczas jazdy, ss zawsze włączony i nie było problemu.

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

Robiłem tylko szybki format z pc. Zaraz zrobię pełny.
Samochód był cały czas w ruchu (robiłem 2 próby).

wszyscy piszą pełny format, kombinujecie niepotrzebnie a potem zamiast stosować sie do instrukcji niepotrzebne kolejne posty śmigają.

co do wyłączania silnika podczas aktualizacji - pójdzie zakłucenie/szpilka w zasilaniu i może się wywalić komunikacja. nie możecie po prostu zrobić aktualizacji z wyłaczonym S&S? mapy lubią się wywalić właśnie jak S&S się wyłącza. może zależy od stanu naładowania aku, obciążenia itp?

Zawsze ograniczam się do szybkiego formatu, a potem jadę na przejażdżkę. SS wyłączone oczywiście modułem od Kolegi wyżej. Do tej pory raczej bez problemów. Chyba raz tylko coś nie chciało iść ale doszedłem do wniosku, że wina leży po stronie pendriva, bo go zmieniłem i poszło.

wszyscy piszą pełny format, kombinujecie niepotrzebnie a potem zamiast stosować sie do instrukcji niepotrzebne kolejne posty śmigają.

co do wyłączania silnika podczas aktualizacji - pójdzie zakłucenie/szpilka w zasilaniu i może się wywalić komunikacja. nie możecie po prostu zrobić aktualizacji z wyłaczonym S&S? mapy lubią się wywalić właśnie jak S&S się wyłącza. może zależy od stanu naładowania aku, obciążenia itp?
Dokładnie!!
nie wiem po co kombinować? zrobić pełny format , odpalić sobie samochodzik i czekać aż sie skończy aktualizacja a nie kombinowanie bez włączonego silnika z włączonym s&s w czasie jazdy etc- po co?. Gorzej jak sie system wysra całkiem w czasie aktualizacji wskutek wyłączenia zasilania albo spadku napięcia i beda jaja - nie można normalnie?

... u mnie bez jakiegokolwiek formatu dysku. Stary, używany z full danymi dysk przenośny (nie pendrive). Dorzuciłem te dwa pliczki luzem tylko do niego. Pracujący silnik na postoju, wyłączyłem na wszelki wypadek S&S (ale na postoju, po uruchomienia jakie to ma znaczenie ? Żadne. Silnik nie zgaśnie). Tyle, poszło.

Ostatnia edycja:
Udało się. Zrobiłem jak pisaliście: pełny format pena pod windowsem, system NTFS, uruchomiony samochód (zaryzykowałem w trakcie jazdy). Dwa pliki oczywiście wypakowane.
Tak jak było napisane wcześniej, proporcjonalnie powiększony jest obraz z kamery do wysokości ekranu.
Dodatkowo większe są cyfry temperatury i wydaje mi się, że ostrzejsze są krawędzie wszystkich czcionek.
Mapy nawigacji pozostały nie ruszone.
Wielkie dzięki za pomoc.

Nadal brakuje mi opcji wyłączenia odjeżdżania fotela i wyłączenia składania lusterek po zamknięciu.
Może następny soft to ogarnie?

Nadal brakuje mi opcji wyłączenia odjeżdżania fotela i wyłączenia składania lusterek po zamknięciu.

Odjeżdżanie fotela to niestety dopiero pewnie Epsonix nam zrobi jeśli ktokolwiek. Na razie miejsce za kierowcą dla osób lubianych bez przesady.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Odjeżdżanie fotela to niestety dopiero pewnie Epsonix nam zrobi jeśli ktokolwiek. Na razie miejsce za kierowcą dla osób lubianych bez przesady.
nie tylko soft radia, co najmniej soft też modułu CSWM, ale on nie wyskakuje w ASO nawet jako opcjonalny update (skąd go brać), do tego zmiany proxi, pomijam już potencjalne problemy z lusterkami (dziwna kampania, dziwne rozwiązania części nie do zamówienia, zdobyte po znajomościach nie działają tak ja powinny)
od 2 tyg mam pracownika i odgruzowuję firmę, wreszcie są perspektywy na normalniejsze działanie gdze w końcu zajmę się develppmentem a nie wszystkim poza developmentem. trochę cierpliwości dla siebie życzenia wytrwałosci i tego że fundusze na zabawę w nową firmę się nie skończą, to będzi produkt który to ogarnie (i parę innych).

trzymamy kciuki!

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Dziś po szybkim formatowaniu pendrive'a wgrałem MV-002-010.041, silnik pracował na postoju, po włączeniu telefonu i jego Bluetooth'a od razu (bez ponownego parowania) pojawiały się na wyswietlaczu 8,8" kontakty, a ulubione dały się edytować (dodawać, porządkować, usuwać), co było niemożliwe w MV-002.009.055. Dzięki dla kolegów za podpowiedzi - resztę funkcji sprawdzę po wyjeździe i ewentualne uwagi przekażę.

A ja bez sukcesu. Obecnie mam MV 002.009.061

Na USB sformatowanym na NTFS (quick format)
wgrałem unzipowane 002.010.041 co dal mi dwa files:

ETM_FFC 5KB
U2_19425A.002_010-041 1,315,457 KB

Dokładnie robie to co strona dająca mi link (#28 tego wątku) kazała i.....pojawia sie message ze nie ma "valid files" do zrobienia update. ????

Teraz robie nie "quick format" formatowanie...powolnike idzie....i wgram znowu te files po dekompresowaniu ich ponownie ze tego co Ysciagnolem ze strony. Moze pomoże? Co zrobić?U

DRUGA proba i fiasco...

Tak wiec sformatowałem USB stick ponownie na nie quick format (ten stick używałem niedawno i ostatnio do aktualizacji map i bylo dobrze...

wgralem na niego ponownie:

ETM_FFC XML document tym razem pokazał 71KB
U2_19425A_002_010_041 BIN File 1,320,990

Ponownie auto mowa ze "nie ma ważnych update files" na nim.

WTF?

Ostatnia edycja:
pelny format, a jak nie da rady to inny pendrive.
ten firmware 002.009.061 to byla jakas poprawka na australie, tak jak wczesniej 002.009.059 na USA/Kanade (cos odnosnie radia satelitarnego) -generalnie to byl odpowiednik naszego 002.009.055 tak naprawde tylko z poprawka na ich specyficzne sprawy

ten firmware 002.009.061 to byla jakas poprawka na australie,

To mi wgrali w AR ASO w Regensburgu w październiku na drugim pełnym przeglądzie...nie w Australii....dlaczego to mieli wiec?

Zrobiłem pelen format (patrz wyżej) i nic.....zaczne jeszcze raz wszystko od początku.... moze bede lucky!

Amortyzatory
Powrót