infotainment update

• Autor wątku Autor wątku bob@
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
musisz mieć 2 generacji, sprawdz sobie wersje firmwaru radia w menu. AA/ACP da się odpalić, jeśli Ci zależy, ciekawe czy hub zainstalaowany u Ciebie jest właściwy czy wpychali tez bez opcji AA/ACP jeszcze w tym czasie. w Giulii hub się wyjmuje łatwo - w razie czego sprawdź sobie a jak nie to napisz to Ci sprawdzę w aktualnym ePerze.

Zakupiłem alfę gilule z 2016 2,2
mam wgrane oprogramowanie
MV-001.011.002
TV-001.011.002

Nie wiem czy to nowe czy stare
Mapę mam 957.7460 Europe

Jak można dokonać aktualizacji

Napisałem do serwisu o zakup przedłużenia aktualizacji map bo skończyły się Mopar® Map Care Expired on 27.07.2020
kryciuk

poczytać tu : https://www.alfaowner.com/threads/how-to-infotainment-updates.1185573/#post-17514649 i pociągnąć odpowiednie pliki, najpierw firmware (MV002.010.043), potem można już z USB dogrywać mapy z USB (Ty masz stare, a na firmwarach MV001.xxx.xxx nie da się dogrywać z USB). Można też dograć instrukcję (bo zniknie), tylko na chwilę zmień datę w aucie na przed grudniem 2018 bo takie expiry date jest ustawione dla instrukcji która jest do pobrania z alfaowner

Dzięki soft wgrałem
Mapy to muszę do delera podjechać i wykupić
co jeszcze mam w tym moim samochodziku poprawić

Ostatnia edycja:
w tamtym wątku masz instrukcje też, choć na co komu ona - to badziew

Race drag

Czy w wersji Giulia QV z końca 2018 jest możliwe zaktualizowanie systemu żeby mieć jakieś dane w trybie Race, tak jak to jest w nowych modelach? Chodzi mi np. o przyspieszenie ect. Na zdjęciu moja wersja.0F089EF6-8DA7-4992-8A6B-FAF74D54D016.jpg

Jestem po aktualizacji infotainmentu w mojej "G" z 2016 roku i jestem w szoku jak to jest proste/dostępne na użytkownika. Plik *.bin (oraz ten drugi xml)zmieścił się na stary 2GB pendrive. Zapaliłem auto, przejechałem się kilka km, wyłączyłem SS, podjechałem pod dom, włożyłem pen-a w port USB pod panelem nawiewu i system sam zapytał, czy potwierdzam flashowanie firmware. Trwało to około 20 minut (4 min. walidacja softu + 15 min. instalacja) i po krzyku.

ps. upgrade był z MV-002.009.043 do MV-002.010.043.

ps.2. Ktoś się orientuje, czy w niemieckich markach premium jest to też tak proste? :-)

L.

Pomijasz najważniejsze - ktoś się pofatygował i udostępnił ten firmware...

Pomijasz najważniejsze - ktoś się pofatygował i udostępnił ten firmware...
Zgadza się, na dodatek opublikował to na www.alfaowner.com, na co FCA do dziś nie zareagowało, a chyba mają odpowiednich prawników na skinienie palca.

Mapki Mopar za 549PLN/3 lata, które aktualizujesz w sposób podobny do firmware Infotainment to też "bajka".

L.

A to tak, "bajka" to najlepsze określenie na obietnice aktualizacji map Mopara (poczytaj na forum o walce wielu z nas z tymi aktualizacjami...). Co prawda sam wykupiłem przedłużenie aktualizacji na 3 lata, ale liczę na max jedną aktualizację rocznie - i byłbym baaardzo zadowolony

Zgadza się, na dodatek opublikował to na www.alfaowner.com, na co FCA do dziś nie zareagowało, a chyba mają odpowiednich prawników na skinienie palca.
wyręcza sie FCA, ludzie zamiast im zawracać głowę i frustrować się niekompetencją czy tym że nie chcą poaktualizować im niedopracowanego systemu to sami sobie wgrywają poprawkę która należy im się jak psu buda. dlaczego od razu prawnicy mieliby wkraczać - forumowicze robotę za nich robią

Swoją drogą dziwne, że jest na to normalnie opcja w menu a producent nie udostępnia softu samodzielnie. Serwisowi to niepotrzebne bo oni i tak mogliby to robić własnymi interfejsami. A tak mamy możliwość wgrywania niepobieralnych aktualizacji a nie możemy wyłączyć ESC po ludzku :D

dlaczego od razu prawnicy mieliby wkraczać - forumowicze robotę za nich robią

Zgoda. FCA mogłoby, ale z jakiegoś powodu nie chcą, zabraniać propagowania/rozpowszechniania nowego firmware do produkowanych sprzętów poza ich oficjalnymi kanałami dystrybucji. To się ceni.
Natomiast nie wychwalam zawartości aktualizacji - sam zrobiłem z wersji 002.009.043 na 002.010.043 i nie zauważyłem żadnej poprawy, ale zrobiłem to by przekonać się osobiście, że to takie proste i dostępne.

Co do map Mopar - kupiłem używaną "G" z mapami w wersji 1026.9478 Europe i podczas powrotu w DW przez SC i potem aż do RZ kumpel porównywał trasę wytyczaną w samochodzie z trasą Google Maps w smartfonie i było prawie zawsze identycznie (ta sama trasa, ten sam czas oczekiwany przybycia), więc nie jest źle... nawet z aktualizacją raz na rok.

L.

choćby 002.009.043 na wielu telefonach robił problemy z parowaniem Bluetooth, w niektórych przypadkach co jakiś czas trzeba było skasować sparowanie i zrobić od nowa bo się już nie łączyły. jest kupa innych poprawek, lista po włosku wcześniej napisana - przetłumacz sobie w googlu.

Witam, mam taką wersję oprogramowania i w serwisie powiedzieli iż jest to najnowsza jaką dysponują, aczkolwiek nie działa prawidłowo AA i pytanie czy rzeczywiście jest to najnowsza czy jest coś nowszego ?
120.jpg

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

więc nie jest źle... nawet z aktualizacją raz na rok.

L.

Nie jest raz na rok. Owszem, są problemy dla nawigacji z małym ekranem, tutaj faktycznie zastanawiałbym się czy warto wykupić aktualizację.

Ale dla ekranów 8.8 mapy wychodzą w miarę regularnie, jeśli nie ma 4 aktualizacji w roku to 3 są na pewno.
W zeszłym roku była mapa w pierwszym kwartale, potem była czerwcowa i o ile dobrze pamiętam pojawiła się jakaś w lipcu/sierpniu która była ostatnią niezabezpieczoną (a może była to mapa dla mniejszej nawigacji?). W lipcu była zmiana w systemie mopar, pojawiły się daty ważności map itp.
Potem była mapa we wrześniu, która była kilka razy poprawiana i ponownie publikowana bo była to pierwsza zabezpieczona mapa więc walczyli z tematem. Nie u wszystkich działała.
No i jest aktualna mapa z listopada, już działająca i zabezpieczona.

W najbliższym miesiącu zapewne pojawi się jakaś marcowa.

Witam, mam taką wersję oprogramowania i w serwisie powiedzieli iż jest to najnowsza jaką dysponują, aczkolwiek nie działa prawidłowo AA i pytanie czy rzeczywiście jest to najnowsza czy jest coś nowszego ?
120.jpg

masz stary syf, pierwsza jaka wyszla z AA na poczatku 2018r. ja w aucie z kwietnua 2018 mialem mv059 i mialem kupe problemow z laczeniem sie aa.mv090 masz najnowsza dla ciebie

masz stary syf, pierwsza jaka wyszla z AA na poczatku 2018r. ja w aucie z kwietnua 2018 mialem mv059 i mialem kupe problemow z laczeniem sie aa.mv090 masz najnowsza dla ciebie
Dzieki za odpowiedź, zastanawia tylko w rakim razie fakt wprowadzania w błąd ASO

Dzieki za odpowiedź, zastanawia tylko w rakim razie fakt wprowadzania w błąd ASO

infotainmentu nie updatuje się przez Witech2/OBD tylko przez USB wgrywając plik z pendriva może nie znają się? pliki moga pociągnąć z linka - jest service news. przy updtcie z wersji przed MV072 service news wymaga jeszcze updatu kilku modułów (IPC/BCM/AMP/LBSS/RBSS/ABS/PAM) - updaty pokarzą sie w Witechu po updatcie radia. Odeślij ich do service newsa 55.011.19 (o ile dobrze pamiętam)

inna sprawa że ASO ogólnie są niechętne updatowaniu aut. zgłoś problemy z AA, ale też wspomnij że np Ci się zawieszało radio - w historii poprawek nie ma nic o AA a oni musza mieć podkładkę z oficjalnej listy żeby zrobić to gwarancyjnie. z mojego doświadczenia nowe firmwary poprawiają AA - tak było u mnie choćby.

nie wiem jaki masz dokładnie problem z AA, próbuje się łączyć i np nie udaje się? łączy Ci się ten telefon w jakiś innych autach (np w salonie w nowszych)? pytam pod kątem czy masz w telefonie wszystko tip top.

Amortyzatory
Powrót