Ile wyciągnie Twoja Alfa?

• Autor wątku Autor wątku Emenems
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja jak w zeszłym roku wracałem ze spota z KRK na szybko do Katowic (moja zadzwoniła, że kończy uczelnię wcześniej i szybko się zawijałem) to bramki na A4 mi poleciały w kilkanaście minut, cały czas gaz w podłogę prawie i max 215 leciałem wg navi, ale dla 146 to było już zabójcze, choć adrenalina była i nikt mnie nie wyprzedził całą drogę :D Warunki były dobre, zero wiatru 'w oczy' i lekko pochmurny dzień... Oczywiście mowa o 146ti 2.0 16v 150KM, w obecnej 155 1.8 16v 140KM nie będę testował V-max, bo z nie takim zamiarem ją kupiłem, choć 190 już jechała na trasie Tychy - Krk i to w zimę, choć pogodną :)

Ogólnie 146 była dobra do zrobienia zonka na trasie, bo wszelkiego rodzaju TDI wymiękały powyżej 150km/h i musiały zjechać... :P

Pozdrowionka!

Ja dokładnie 5 dni temu swoją 156 1.6 TS 16V 2001 na zegarach 155tyś km po irlandzkiej autostradzie pojechałem 228km i myślę że jeszcze z 5km by poszła więcej ale trzeba było zjeżdzac. A to wszystko przed wymianą wariata ( za dwa dni). Oczywiście jechałem sam. Trochę powoli mi się rozpędzała od 160 do 180km a potem poszła. Pierwszy raz tyle pojechałem w swoim życiu Jakoś taka wiosenna pogoda była, 15 stopni na + i przez 5 kilometrów nie widziałem żadnego auta, bella aż się prosiła żeby ją przetestowac. Przy jeździe z taką prędkością aż mi się ręce przykleiły do kierownicy.
Ze znajomych nikt mi nie wieży że tyle nią pojechałem, ale ja wiem swoje.

w ostatnie wakacje na autostradzie łódź - piotrków moja 146 1.4 TS na gazie poleciala 195km/h (wg licznika), a po przełączeniu na benzyne (98) licznik pokazal 215km/h, bylem w szoku. Bella miala wtedy 130000 przebiegu. pozdro

To chyba ciąłeś na kołach 18'' bo na standardowych 15'' i standardowej skrzyni to przy 6300 obr/min tylko 211 km/h może pójść, a gdzie jeszcze opory powietrza.

Nie no, po takich wpisach to i ja wpiszę, że tico na gazie leciałem 238 km/h a po przełączeniu na benzynę miałem 267 km/h ale musiałem hamować, jakby nie to to pewnie do 293 km/h by doszło. Przebieg 110 tys. km.

Ostatnia edycja:
To chyba ciąłeś na kołach 18'' bo na standardowych 15'' i standardowej skrzyni to przy 6300 obr/min tylko 211 km/h może pójść, a gdzie jeszcze opory powietrza.

Nie no, po takich wpisach to i ja wpiszę, że tico na gazie leciałem 238 km/h a po przełączeniu na benzynę miałem 267 km/h ale musiałem hamować, jakby nie to to pewnie do 293 km/h by doszło. Przebieg 110 tys. km.
Chciales zablysnac ale niestety Ci nie wyszlo:P Kolega wczesniej pisal ze chodzi o predkosc licznikowa a tu nie ma znaczenia rozmiar felgi:P (No chyba zeby patrzec na fakt ze na wiekszych kolach rzeczywista predkosc maksymalna jest jednakowa, ale licznikowa mniejsza, takie moze miec znaczenie rozmiar:) )

Uwielbiam takie tematy, kiedy właściciele kilkunastoletnich aut, z przebiegami rzędu kilkuset tysięcy kilometrów, twierdzą, że ich auta jeżdżą znacznie szybciej niż niedługo po wyjeździe z fabryki...
Niedawno próbowałem uświadomić właściciela Fiata Uno, że niemożliwe by jego auto jechało 190 km/h, skoro producent podaje V-max 165 km/h. Nie udało mi się go przekonać :)
Żeby nie robić OT, to nie mam pojęcia ile wyciągnie moja Alfa, bo nie jechałem z max prędkością. Nie sądzę jednak, że pojedzie 270 czy 280, skoro producent podaje V-max 235 km/h...

Cóż zrobić, moja v-ka również nie pojedzie 233 km/h, szkoda bo myślałem że mam w miarę szybkie auto. Teraz jak stanę koło jakiejś 1.6 lub 1.8 i nie będę widział korka od gazu to odpuszczam żeby obciachu nie było ;)

ośmioletni gnojowóz :) 1.9 JTD :girl_wacko: który ma za sobą ponad 187 tys. km :D
15 cali zimówki...
katalogowo V-max 191 km/h

kilka dni temu, gdzieś w Niemczech....

może do 210 km/h doszłoby...ale po co :)

Załączniki

• P240211_14.07.JPG
    P240211_14.07.JPG
    51.6 KB · Wyświetleń: 259
Ja ze dwa tygodnie temu w końcu dobiłem do 240km/h (licznikowe - jednak przekłamanie mam minimalne, może 2%). W sumie nie powinienem na zimowych gumach z indeksem H... następny test na letnich.

U mnie, w MiTo 1.6 JTDm, na liczniku pojawiło się 200 km/h z haczykiem - mniej więcej 3 km/h. ;)

Umnie wyglądało to tak
AR 164 2.0 V6 TB - 250km/h mogła jeszcze więcej
AR 164 3.0 V6 12v - 230km/h praktycznie to już max
Saab 9-3 1,9 TID 150KM - 220km/h jeszcze mógł ale najlepsze jest to że katalogowo 200

Moją 156 2.0 T.S. najwiecej leciałem 220 km/h jak by była dłuższa prosta to mysle że wiecej bym wyciagną z belli

moja ts 1.8 144km ciut ponad 210km/h natomiast kolegi 166 3.0 jadac z nim zobaczylem na blacie 245km/h jednak nikt z nas nie mial odwagi wyciagnac fona i zrobic fotke

Mój rower Wigry, autostrada do Drezna, 478,4km/h....

Jak czytam niektórych to widze że dopalacze sa dalej w modzie. No sory, ale w 2.4 150km i zamknięty licznik to nie chcę mi się wierzyć w żaden sposób. Gratuluje baaaaaardzo optymistycznego licznika. Lepiej niż niektóre V6.

A4 Kraków - Katowice
Fiat 126p - 125 km/h
Deawoo Tico - 145 km/h
Daewoo Lanos 1,5 - 185 km/h
Alfa 156 1,8 T.S 180 km/h i więcej się nie dało jak na razie, bo albo zła pogoda (deszcz, mgła) i nawet nie probowalem, albo zawsze jakis ciul mi przeszkodzi, ktorzy przy 130 wbija na mój pas i musze hamowac :P

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót