Ile wyciągnie Twoja Alfa?

• Autor wątku Autor wątku Emenems
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeśli chodzi o te prędkości Vmax w Alfach to widzę że nie są one specjalnie wysokie, ktoś pisze że pojechał 180 km/h, ktoś inny że 190 km/h a porównując Omega 2.0 16V 115KM wyciąga 200 km/h bez problemu http://www.youtube.com/watch?v=KMbv55Lr7qY

i o co tu chodzi?

Nasza Alfa pojechała jak na razie 210km/h i na pewno pojechała by 10-15km/h+, wiec w normie dla 2.0 16v.
Dlaczego Alfy są/mogą być wolniejsze?
Możliwe ze liczniki naszych belli są dokładniejsze niż innych wozów,
druga sprawa to to ze Alfy maja krótkie skrzynie/nie posiadają "nadbiegu".

Poza tym gdzie można jechać więcej niż ~180-190km/h?
Niby w po autobahnach w Niemczech można ale ruch wstrzymuje, według mnie jechać ponad 180km/h jest bez sensu.

POZDRO :)

Ostatnia edycja:
Młody_Alfista też myślę że to wina skrzyń bo przy 155KM to powinna iść z 230 z palcem w D. Krótsze przełożenia, stąd kręcą się do 8 tyś.

jeszcze lepiej :)

I dlatego nasz Belle mają takie przyspieszenie :) od 0 do 100 w 8,6sek. to dość dobry wynik. Żadna Omega 2.0 a nawet 2.5 nie ma takiego sprintu do setki :D 3.0 (211KM) ma 8,5 sek do setki.
ps. Ja swoją Alfą jak na razie 195km/h, skończył się dobry odcinek.

Ostatnia edycja:
Nie będę pisał ile jechałem swoją 166-tka, ale podzielę się taką nietypową historią. Bo jadąc ostatnio A4 wyhamował mnie TIR, po tym jak się odsunął dałem ognia i jechałem te 170 - 180, po chwili widzę że ktoś za mną jedzie szybciej więc go przepuściłem. Niby nic w tym dziwnego, gdyby nie to że wyprzedziło mnie Audi 80 B2!!!!! Z ciekawości puściłem się za nim i jakież było moje zdziwienie
że nie dałem rady wyprzedzić starego, pordzewiałego rozpadającego się audi z początku lat 80-tych. I wcale nie chodzi oto że mój jtd-ek nie ma mocy, ale patrząc na licznik mając 230km/h i starą 80-tke przed sobą odpuściłem.
Orientuje się ktoś jakie tam były najmocniejsze silniki??

Chyba 5 cylindrowy 2.1 lub 2.2 ~136KM był najmocniejszy.

Może jakiś swap...

Na pewno to było B2, a nie B4, bo wtedy żaden swap, tylko wersja S2, albo RS2 z silnikiem 2.2 Turbo 315 KM 410 Nm :crazy_pilot: całkowicie przebudowana we współpracy z Porshe i produkowana w Zuffenhausen, nie w Ingolstadt.

Tak, że lecąc 230 kmh miał jeszcze 3 dyszki zapasu do maksymalnej prędkości? Był w wersji kombi i miał felgi Porshe?

Jeżeli rzeczywiście B2, to może ten egzemplarz :D

Nasza Alfa pojechała jak na razie 210km/h i na pewno pojechała by 10-15km/h+, wiec w normie dla 2.0 16v.
Dlaczego Alfy są/mogą być wolniejsze?
Możliwe ze liczniki naszych belli są dokładniejsze niż innych wozów,
druga sprawa to to ze Alfy maja krótkie skrzynie/nie posiadają "nadbiegu".

Poza tym gdzie można jechać więcej niż ~180-190km/h?
Niby w po autobahnach w Niemczech można ale ruch wstrzymuje, według mnie jechać ponad 180km/h jest bez sensu.

Co do przekłamania w licznikach musze sie zgodzic kolega swego czasu miał Astre GSI i licznik bił 0 20km/h więcej niż jechał w rzeczywistości takie samo przekłamanie miałp miejsce w Calibrze także mojego kolegi tylko że tam o 15km/h

Co do przekłamania w licznikach musze sie zgodzic kolega swego czasu miał Astre GSI i licznik bił 0 20km/h więcej niż jechał w rzeczywistości takie samo przekłamanie miałp miejsce w Calibrze także mojego kolegi tylko że tam o 15km/h
Nie wiem jak liczniki innych aut ale moja 159 na firmowych felgach i oponach (16) ma bardzo dokładne wskazania. Wniosek z porównań z GPS. Często sprawdzam średnią i najwyższą szybkość na jakimś odcinku i to co widzę zawsze zgadza się z GPS. Zaraz po otwarciu nowego odcinka obwodnicy Krakowa (A4) Wieliczka-Targowisko na prawie całym odcinku miałem średnią 205 a najwyższą 236. Ktoś napisał, że jeździć 180 to bez sensu, ja to robię często mnie i Alfce sprawia to wielką przyjemność. Nawet moja Pani piszczy dopiero od 210

Ostatnia edycja:
Ople mają chyba największe odchyły od wskazań poprawności licznika. Ogólnie mi prędkość max 200km/h wystarcza w zupełności. Bardziej dla mnie się liczy elastyczność podczas wyprzedzania i z jaką prędkością dochodzi do tych 200km/h

Jeździłem Astrą 1.4, teraz Alfą 2.0 i w zasadzie nigdy nie przekraczam 150km/h więc mi styknie. Mnie się podoba ten zapas mocy w Alfach kiedy mogę jeździć po mieście na 4 biegu bez konieczności częstych redukcji.

Kiedyś swoją 1.6 leciałem 190 myśle że i 200 by poleciała. Teraz 2.5v6 220 było i więcej by poszła ale droga sie skończyła.....

w TS-ach można by tylko do drugiego biegu jechać...
to i tak prawie 100 km/h :D

Tak można cisnąć dopóki się coś nie spie***li w silniku.. np przekręcone panewki, tłoczek który wyszedł przez miskę olejową zasięgnąć świeżego powietrza itp. Czasem mnie nachodzi myśl czy aby te silniki nie są ze styropianu.

nie przesadzajmy... jak kto dba tak ma, a reszta to jest dzieło przypadku.
niestety, kupując używane auto (jak większość nas zrobiła), nie mamy pewności co z tym autem działo się wcześniej, może poprzedni właściciel zapomniał kilka razy dolać olej, albo wymieniał go co 20 tyś, albo jak auto było zimne to palił gumy i startował w sprintach, albo dbał o wszystko bo był wielkim fanem i miłośnikiem Alfy Romeo tak jak my
to wszystko jest jak loteria i niestety ma skutki w przyszłości silnika

też racja w sumie, kupujesz auto to nie wiesz w jakim stanie są panewki i inne rzeczy

Tak można cisnąć dopóki się coś nie spie***li w silniku.. np przekręcone panewki, tłoczek który wyszedł przez miskę olejową zasięgnąć świeżego powietrza itp. Czasem mnie nachodzi myśl czy aby te silniki nie są ze styropianu.

Nie przesadzaj, dobry TS nie jest zły ;) niejeden jeździ i nie narzeka, znam kogoś co ma na TS'ie 1.8 najechane ponad 245000km w 156 i dotychczas nic w silniku mu się nie popsuło.

Mój znajomy mechanik od włoszczyzny ma w 2.0TS najechane 205000km z czego nie wiadomo ile na LPG, także żadnych problemów, a dodam ze styl jazdy ma typu SuperAgresywny ;) Sam mówi ze te silniki nie znoszą jazdy na niskich obr. i lepiej je czasem przegonić, jak widać u niego chyba skutkuje pozytywnie ;)

http://www.youtube.com/watch?v=eE3_FtwjY9I ta alfa ma 300000km i jeździ całkiem nieźle

http://www.youtube.com/watch?v=BZp2sOQHec4 ta sama alfa podczas jazdy z prędkością max. :) przebieg pewnie nie wiele mniejszy.
To na pewno 2.0TS 16v, w komentarzach koleś pisze ze usunął pasek walków wyrównoważających ("I've removed the belt for balancing shafts too"), a przecież inne ts'y tego paska nie mają.

Sorry za oT

Ostatnia edycja:
w TS-ach można by tylko do drugiego biegu jechać...
to i tak prawie 100 km/h :D
A porsche 911 (930) turbo pierwszy bieg kończyło przy 110. ;) Poza tym - nie szkoda wam jeździc na czwartym biegu po mieście? Dla mnie, w bmw (w alfie krótka skrzynia), trójka w ruchu miejskim to maks. :P

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót