• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[HID- ALFA] czyli xenon na każdą kieszeń

• Autor wątku Autor wątku marshall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wiem, że jest to mały OT, ale wolę zapytać tutaj. Na lampach mam wybite 20 e13 8832 8831 00dc 00hc 00hr 02a 011a 070s 070 (prawa lampa) oraz 00dc 00hc 00hr 02a 011a 8827 8828 e13 20 (lewa lampa). Czy skoro mam dc to mogę w pełni legalnie zamiast mijania włożyć soczewkę z ksenonem? Pomijam kwestię samopoziomowania i spryskiwaczy, bo to będzie obowiązkowe.

witam mam te same numery nabite i do tego prawa lampa ze jedn strzałka w skierowaną do kierunkowaskazu i lewa również nawet z dwoma strzałkami skierowanymi do kierunkowaskazu a lewe drogowe świeci mi w kosmos i w prawo :/ czy te strzałki to oznaczenie anglika czy nie bo jedni pisza ze tak inni ze nie , czy kolega tez ma strzałki?

Odświeżę trochę temat HIDów od czerwca br. jeżdżę na "bixenonie" , sam sobie przerabiałem lampy i mam soczewkę pod H1. Teraz gdy już doszedłem do pieniędzy chciałbym sobie kupić nowy zestaw hidów bo ten obecny kupiłem za 90 zł. Opłaca się dokładać do tych super drogich czy wszystko tak samo świeci ?

Koledzy, miał ktoś może przypadek mandatu/ zabrania DR, bądź winy w kolizji ze względu na HIDy w lampie homologowanej na halogen? Mowa o lampie z soczewką, ustawionej na SKP.

Nie no rozwaliłeś mnie tym pytaniem :edziahaha: oczywiście że tak :lol: myślałeś że tak wolno czy jak? TO jest nielegalne rozwiązanie i montując takie coś musisz brać na klatę ryzyko. Co prawda z ubezpieczycielem nie miałem problemu (choć o takich słyszałem) ale zabranie dowodu raz miałem a słyszy się o tym "na co dzień" :)

Jak Cię zatrzyma policja to sprawnie i szybko zamieniasz żarniki na homologowane H7.

Jeśli jakaś rzecz jest możliwa do naprawienia na miejscu, to nie muszą zabrać dowodu. To tak jakbyś ściągnął folię przyciemniającą z przedniej bocznej szyby przy policjancie.

Tylko mówię - sprawnie i szybko, 5 min max. ja wożę w schowku komplet H7 i małe obcęgi do obcięcia trytytek które trzymają przetwornice. Podmiana zajmuje mi właśnie ok. 5 min. Jak się ładnie uśmiechniesz to nie zabiorą Ci dowodu.

Ostatnia edycja:
Wiem, że to nielegalne. Pytam tylko o stosunek policji do tego, bo do różnych spraw mają różne podejście ;)

Miałem kiedyś taką sprawę z jednym stopem spalonym w starym aucie, że pozwolili wymienić bez zabierania.

Sory ze tak srednio w temacie, ale na jakiej podstawie i dla czego maja zabrac dowód za przepalona zarowke? Jesli lewa jest ok, a prawa nie to nie ma podstawy. Polowa kierujacych nie da rady samemu wymienic zwyklej zarowki w swoim aucie. Za to zabrac dowod ze producent tak a nie naczej zbudowal lampe i jest albo latwiealbo duzo trudniej wymienic ja? No absurd :-)

Tzn no wtedy pan policjant był bardzo wkurzony, bo trochę wdałem się z nim w polemikę, a niepotrzebnie. Głupota, ale cóż ;)

Pytasz czy może być zgodnie z przepisami czy fizycznie?
Zgodnie z przepisami oczywiście nie. Fizycznie oczywiście może być. Tylko trzeba patrzeć na to jakie ledy są użyte bo niektóre to świecą jak ślepia kotu. Pełno shitu jest na necie.

A wiesz co to homologacja? Wiesz że odnosi się do źródła światła? A wiesz że led i halogen/włóknowa to różne źródła światła?

246.jpg

Cześć wszystkim, byłem ostatnio na ustawieniu zbieżności i taką kostkę zobaczyłem przy tylnym drazku stabilizatora

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Jeśli pytasz do czego, to zapewne instalacja do czujnika poziomowania tył.

To jak tył to i przód powinien być , przy lewej lampie też jest wolna kostka

Przy lewej lampie jest od alarmu chyba. Powinna buc przy lewym wahaczu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Sprawdzę , a zakładał już sobie ktoś oryginalny xenon ? Bardzo klopotliwy zabieg ?

Przede wszystkim kosztowny. Najpierw znajdź lampy :)

Amortyzatory
Powrót