[HID- ALFA] czyli xenon na każdą kieszeń

• Autor wątku Autor wątku marshall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No mam halogenowe bo kupiłem na alledrogo zamiast kupić od Ciebie, Proxim :D
A kolega Jaboleq chyba włąśnie chciał pokazać jak to wygląda w przypadku halogenowych soczewek.
Ale przegląd przeszedłem i nawet mi badali jak świecą lampy :P

Ostatnia edycja:
stare,zdezelowane graty, gdzie lampa zamontowana jest na druty/trytytki bo plastikowe uchwyty polamaly sie
"bezwypadki" z lampami z anglika

I oto właśnie mi chodzi. Nie ma co się czepiać ludzi, którzy montują HID i ustawią dobrze światła, żeby nie raziły i wrzucać ich do jednego worka z ludźmi, którzy mają w nosie jak ich reflektory świecą.

Przeróbcie sobie wszyscy soczewki, żeby tak odcinały światło, jak pokazuje Jaboleq, pilnujcie korektora ustawienia reflektorów i będzie dobrze. Niestety wiekszość ma soczewki halogenowe do tego wsadza hidy i myśli, że wszystko jest ok.

Kazde reflektory oślepiają. Ori ksenon tez. Np. auto z ksenonami wyjeżdża zza górki. Nie ma możliwości żeby nie oślepiać. On jest wysoko a Ty nisko, wali prosto w oczy. Takiego czegoś sie nie uniknie. Ja mówię o oślepianiu na płaskiej drodze.

Kolega Jaboleq pokazał jaka jest różnica w soczewkach. To powoduje oślepienie!!!! Odcięcie musi być poziome, a nie ukośne, bo światło wali po oczach. O ile przy zwykłej żarówce nie stanowi to aż takiego problemu (mniejsza moc niż palnik) to zakładając hid już nie jest tak cudownie:)

Tu filmik.
http://www.youtube.com/watch?v=Y5n38wDe684

P.s.
Andrew napisz na priva adres to Ci wyślę:)

Ostatnia edycja:
dzis zalozylem "xenony" - jakies normalne z allegro - do GTV.. zarnik HB3..
jakas masakra - nic nie widac - swiatlo super slabe... jakby w ogole gdzies z oddali - std zarowki swieca duuuzo lepiej

jaki blad popelnilem? jest jakis myk o ktorym nie wiem?

barwa 4300 - mam pozakladane takie same HID w innych autach - zarniki H7 i swieca SUPER

o co chodzi? ktos mial taki problem?

O ile przy zwykłej żarówce nie stanowi to aż takiego problemu

Oj nie powiedziałbym... czasami jak ktoś wyjeżdża za zakrętu i pierdyknie mi nawet krótkimi po oczach to też jestem totalnie ślepy, więc xenon czy nie.. Jedno i drugie źle ustawione może oślepiać.

dzis zalozylem "xenony" - jakies normalne z allegro - do GTV.. zarnik HB3..
jakas masakra - nic nie widac - swiatlo super slabe... jakby w ogole gdzies z oddali - std zarowki swieca duuuzo lepiej

jaki blad popelnilem? jest jakis myk o ktorym nie wiem?

barwa 4300 - mam pozakladane takie same HID w innych autach - zarniki H7 i swieca SUPER

o co chodzi? ktos mial taki problem?
HB3 do 159?

Ostatnia edycja:
A jak przerobić taką soczewkę halogenową na taką, która wmiare nie oślepia ?

Soczewka ma przysłone ruchomą za wyjątkiem soczewek depo i tyc. Gdybyś pojechał na wyspy. Wtedy ją zamykasz i linia światłocienia jest zupełnie płaska. Wykorzystałem to. Zeszlifowałem tą przysłone i przy jej zamknięciu wygląda jak przysłona soczewki ksenonowej.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d0e6d02f8f2fc4d5.html
Wystarczy dosłownie spiłować 2,5mm.

A tu dla zainteresowanych odbłyśnik po regeneracji.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ac98d857c82ab05a.html

Ostatnia edycja:
Panowie, a czy ktoś próbował takie cuś?

http://allegro.pl/soczewki-soczewka-bixenon-bi-xenon-hid-ksenon-kpl-i3734386153.html

http://allegro.pl/soczewki-bixenon-bi-ksenon-kit-ringi-do-h4-h7-h1-i3743920555.html

Ja wiem że to chinol, że jakość pewnie do dupy, ale ciekaw jestem jak toto świeci, czy jakość i skuteczność jest faktycznie o połowę gorsza od przeróbek których dokonuje Proxim?
no te soczewki to katastrofa, widziałem na własne oczy, nawet przy HID'ach ledwo świecą w porównaniu do zwykłych soczewek, nie chińskiego gówna
chcesz żeby lampy dobrze świeciły to proponuję soczewkę 3'calową z przesłoną z elektromagnesem, wtedy będzie widać co jest na drodze ;)

Po prostu zazdroszczę Proximowi pomysłu i umiejętności ;) Bo sam lubię czasem dojść do sedna sprawy, niż zlecać komuś coś, co TEORETYCZNIE mógłbym sam zrobić ;)

A ja odświeżę temacik. Może pytanie dość głupie, ale w kwestii świateł, hidów, xenonów, bixenonów itd. itp. jestem ciemny. Myślę żeby zamontować HIDy zamiast świateł (żarówek) drogowych. Jest taka opcja? Zwyczajnie chciałbym mieć światła mijania, na których śmigałbym sobie w dzień, a wtedy w nocy, zarzucałbym długie (drogowe) i miałbym hidy. Da radę takie coś zrobić? A i jeszcze jedno pytanko, mianowicie przeglądałem tematy gdzie niektórzy pisali, że przetwornice wytwarzały im zakłócenia, przez co korzystanie z CB i radia było niemożliwe. Jak to jest? Tematy zakładane były parę lat temu, może w dzisiejszych czasach coś się pozmieniało?

#edit. Mam reflektory soczewkowe + spryskiwacze reflektorów, więc nie bluzgajcie mnie że chcę założyć sobie zestaw xenonowy :D

Ostatnia edycja:
Wszystko da radę zrobić tylko pytanie czy jest sens? Hidy potrzebują trochę czasu na osiągnięcie, że tak napiszę optymalnej mocy świecenia, zauważ, że w autach gdzie fabrycznie masz xenon na mijania to na drogowych są zwykłe żarówki, a takie pstrykanie jak czasem w trasie raczej szybko je wykończy... Co do zakłóceń to najtańsze hid-y mogą takie powodować, po prostu radio lub cb jeśli masz będzie szumieć...

Założyłem HIDy na zwykłe krótkie światła (mijania). Rożnica ogromna, do tego elegancko to wygląda :) 30 minutek majstrowania i wszystko ładnie upchane.
Co do zakłóceń, to nie wiem jeszcze jak z CB radiem, ale zwykłe radio chodzi bez szumów :) Jechałem poza miastem, nic nie szumiało, wjechałem do miasta i również cisza, słychać tylko muzykę :) Jutro sprawdzę CB radio, czy będzie szumieć i dam znać.

Założyłem HIDy na zwykłe krótkie światła (mijania). Rożnica ogromna, do tego elegancko to wygląda :) 30 minutek majstrowania i wszystko ładnie upchane.
Co do zakłóceń, to nie wiem jeszcze jak z CB radiem, ale zwykłe radio chodzi bez szumów :) Jechałem poza miastem, nic nie szumiało, wjechałem do miasta i również cisza, słychać tylko muzykę :) Jutro sprawdzę CB radio, czy będzie szumieć i dam znać.
U mnie na radiu i na CB żadnych zakłóceń. Jak wrzuciłem do "9" to w końcu zaczołem widzieć droge :D

Jak wrzuciłem do "9" to w końcu zaczołem widzieć droge
Widzę, że nie jestem sam ! :D w końcu na krótkich widzę nierówności i jakoś je mogę omijać, bo przy starych żarówkach to przy mijaniu się z kimś, dziury "wyskakiwały" mi praktycznie przed maską i ciężko było cokolwiek zrobić :D

Ciekawe jak to będzie jutro u mnie z zakłóceniami na CB. Oby ich nie było, mam nadzieję że skoro na radiu nic nie słychać to i na cb nie będzie tak źle :)

Widzę, że nie jestem sam ! :D w końcu na krótkich widzę nierówności i jakoś je mogę omijać, bo przy starych żarówkach to przy mijaniu się z kimś, dziury "wyskakiwały" mi praktycznie przed maską i ciężko było cokolwiek zrobić :D

Ciekawe jak to będzie jutro u mnie z zakłóceniami na CB. Oby ich nie było, mam nadzieję że skoro na radiu nic nie słychać to i na cb nie będzie tak źle :)
Nie powinieneś mieć raczej też problemu z CB. Jak masz spryski to i na przegladzie nie będziesz mieć problemu tylko upchaj wszystko żeby nie było widoczne. U mnie sprysków brak więc na MOT wlecą zwykłe H7 bo sprysków nie opłaca mi się zakładać.

Amortyzatory
Powrót