[HID- ALFA] czyli xenon na każdą kieszeń

• Autor wątku Autor wątku marshall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mialem na mysli mijanke - wtedy mozesz mnie oslepic
Bywam glupi ale nie az tak :p

Wiekszość ludzi zmieniając oświetlenie na HIDy używa mózgownicy i zakładają rozsądnie to w zasadzie to samo co oferują w salonach samochodowych. Nie widzę tu powodu do karania, sam też używam i mózgownicy i Hidów i jakoś przez tyle lat nikt mi nie zwrócił uwagi że oślepiam i nigdy nie zostałem napomniany czy ukarany przez mundurowych

Przykro mi bardzo Andrzeju, ale nie widziałem jeszcze HIDów które by nie oślepiały, najgorzej jak wali w lusterko :/
Seryjne kseony mają układ samopoziomowania itp.
Inną kwestią są samochody z rozregulowanym układem samopoziomowania, popularne np. w Insigniach

Z ciekawostek, ostatnio czytałem artykuł w którym opisywano przypadek podobny do tego co mówi Bocian. Ktoś potrącił pieszego, ale zdeklarował, że został oślepiony z naprzeciwka. Doszli kto to po kamerach monitoringu i okazało się, że ma HIDy - cała wina poszła na niego ;) Ubezpieczenie wtedy nie płaci...

Z ciekawostek, ostatnio czytałem artykuł w którym opisywano przypadek podobny do tego co mówi Bocian. Ktoś potrącił pieszego, ale zdeklarował, że został oślepiony z naprzeciwka. Doszli kto to po kamerach monitoringu i okazało się, że ma HIDy - cała wina poszła na niego Ubezpieczenie wtedy nie płaci...
Ta te artukuły to czysta bajka i już widzę że każdy kto rozjedzie przechodnia na pasach bedzie sie tłumaczył że go ktos oslepił hidami, bzdura jakich mało wyssana z palca dla potrzeb zwalczania hidów. Wiecaj razy zdarza się osobnik z normalnymi żarówami ustawionymi w niebo a co lepsze bardziej oslepiają auta z tymi ksenonami ori 8000K które dają ostro po oczach z niby to samopoziomowaniem

Dobra... sam się zastanawiam nad tymi HID'ami. Ogólnie stockowe oświetlenie w 164, zostawiam bez komentarza. Na długich dopiero czuje, że tak być powinno na krótkich. Mam reflektory soczewkowe + regulacje wysokości. Czy są jakieś przeciwwskazania? Nad barwą się zastanawiałem i myślę nad 6000k.

Chodzi mi o to, żeby w nocy jakoś w końcu normalnie jeździć, a nie wytężać wzrok żeby cokolwiek zobaczyć... Nie wspomnę już, jak do tego coś jedzie z naprzeciwka i zmieniam na krótkie... Nie dość że moje na krótkich słabo świecą, to jeszcze ten z naprzeciwka daje po ślepiach :(

Tak wiec pora na HID'y :)

A ja myślę (albo nawet wiem) że wam nie sa potrzebne hidy tylko regeneracja odbłysników. Przynajmniej w ar 156. Wypalają się odbłysniki i nawet jak się hidy założy to talej do d..py świeci. Efekt jest taki że ciemno i świeci przed samym samochodem - więc kazdy podkręca reflektor do góry żeby na krótkich swiecił na przyzwoitą odległość - a długie wtedy świecą po wierzchołkach drzew. Po regeneracji (napylaniu) odbłysników to nawet na halogenie tak świeci że nawet ślepy by zauważył różnicę.
Mam jeszcze parę różnych kompletów soczewek i tam też są powypalane odbłyśniki - bez regeneracji to nawet nie ma co wkładać.
pozdr.

bzdura wyssana z palca dla potrzeb zwalczania hidów
Obyś tylko nie zabił kogoś swoją głupotą. Piszemy, bo banda baranów jeździ na tej tandecie z allegro oślepiając wszystkich z naprzeciwka, a jeżeli komuś tym psujemy biznes sprzedawania tego syfu, to trudno - ja z tego powodu wyrzutów sumienia nie mam.

Ja też polecam zregenerować/wypolerować. Koszt ok 150 zł/komplet a różnica kolosalna.

A jeżeli komuś słabo świecą lampy to na początek polecam zrobić porządną polerkę kloszy, efekt jak noc do dnia.

Bzdura. Pojeździj 159 to pogadamy.

- - - Updated - - -

Seryjne kseony mają układ samopoziomowania itp.

Te układy na naszych drogach się nie sprawdzają. Światła latają góra-dół i efekt jest jeszcze gorszy...

- - - Updated - - -

Z ciekawostek, ostatnio czytałem artykuł w którym opisywano przypadek podobny do tego co mówi Bocian. Ktoś potrącił pieszego, ale zdeklarował, że został oślepiony z naprzeciwka. Doszli kto to po kamerach monitoringu i okazało się, że ma HIDy - cała wina poszła na niego Ubezpieczenie wtedy nie płaci...

Kolejna bzdura. To znaczy że mogę rozjeżdżać bezkarnie ludzi i twierdzić że zostałem oślepiony?
Rowerzyści! Dokonam na was pomsty w zapalczywym gniewie i poznacie że ja jestem Pan kiedy wywrę na was swoją zemstę!

- - - Updated - - -

Obyś tylko nie zabił kogoś swoją głupotą. Piszemy, bo banda baranów jeździ na tej tandecie z allegro oślepiając wszystkich z naprzeciwka, a jeżeli komuś tym psujemy biznes sprzedawania tego syfu, to trudno - ja z tego powodu wyrzutów sumienia nie mam.

A Ty myślisz że jak masz źle ustawione normalne światła to nie oślepiasz? Ja długo zastanawiałem się nad hidami i w końcu się skusiłem. W końcu coś widzę w nocy. Po montaż podjechałem na stację diagnostyczną żeby mi ustawili światła i nawet nie pisnęli ze coś jest nie tak. Jest granica światła i cienia i wszystko jest ok. Tylko trzeba pamiętać o zmianie poziomu jak jedziesz z obciążeniem i nikogo nie będziesz oślepiał.

ponad 6 lat temat na forum
koniec końców nie jest to zgodne z prawem ( na dzień dzisiejszy )
daje mi motyw do czepiania się ( co uwielbiam )
nie twierdzę , że z hidami widoczność się nie polepsza bo może i jest lepsza dla tego, który siedzi w tym aucie
ale jak włączę długie to też mi się polepszy ( ale nie robię tego jak jedzie ktoś przede mną ) - tylko że jak pisałem kiedyś wolność to jest takie coś że robisz co chcesz ale nie szkodzisz innym którzy też by chcieli robić )

to wy sobie pogadajcie a ja nadal będę przeciwnikiem tego wynalazku

Ostatnia edycja:
Czekaj, bo nie rozumiem. Twierdzisz, że poprawa jakości oświetlenia po wypolerowaniu kloszy to bzdura? :eek:

Tego nie twierdzę. chodzi o to ze 159 ma zdupczone światła mijania. One zwyczajnie świeca gorzej od kaganka oliwnego. Jakich żarówek byś tam nie włożył to na światłach mijania nie widzisz dokąd jedziesz.
U mnie klosze są jak nowe i nie wymagają polerki wiec taki argument jest jak strzał kula w płot.

- - - Updated - - -

wolność to jest takie coś że robisz co chcesz ale nie szkodzisz innym którzy też by chcieli robić )

Tu masz rację, dlatego po montażu upewniłem się że nie będę oślepiał. Diagnosta ustawił mi lampy i nic nie mówił o złym świetle.

W 164 jest tak samo ! Klosze mogą być wypolerowane nie wiem jak bardzo, a widoczność na krótkich i tak będzie znikoma... Myślę, że dobrze ustawione hidy nikomu nie szkodzą. Wystarczy z kabiny dobrze regulować światła pokrętłem i ot cała filozofia.

Tak lobbing hidowy tu działa:D. Tak zabiłem światłami innego użytkownika drogi który jechał z naprzeciwka- to jest głupkowata logika twojego twierdzenia bo ty jeżdzisz na markowym oświetleniu z ASO:D

Ja tam piszę z własnego doświadczenia. Najgorzej jak taki osobnik z hidami jedzie za nami i po lusterkach nam daje.
To samo się tyczy niewyregulowanych świateł, ale nie rozumiem tego argumentu, że niewyregulowane oślepiają bardziej niż HIDy. To są dwie zupełnie inne kwestie.

Amortyzatory
Powrót