[HID- ALFA] czyli xenon na każdą kieszeń

• Autor wątku Autor wątku marshall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
sprawdziłem i cały środek wręcz lata po naciśnięciu go - co jest do naprawy - jak to zrobić

Masz urwane mocowanie odbłyśnika, musisz rozkleić lampę i poprawić mocowania. Nie można ich nigdzie kupić trzeba kombinować i dorabiać samemu. Albo musisz kupić nowe lampe

Mam pytanie. Chciałbym założyć pompke wysokocisnieniową do spryskiwaczy. Z jakiego modelu podejdzie?

Przetwornice slim wchodzą pod lampę, zwykłe trzeba mocować w innymi miejscu. Tak naprawdę to te hidy robi jeden chińczyk, a różnią się tylko opakowaniem

a czy lepiej wziąć taki zestaw na h7 czy d2s ma to jakas roznice?? i jaka jest roznica w zarnikach tych po 20 zl a np. philipsa czy osram za 100 za szt. i co z barwa wybrac 4300, 5000 czy 6000 jakie ty masz rolek??

To zależy jaka masz soczewkę jeśli na h7 to zakładasz hidy, jeśli d1s/d2s to kupujesz oryginalne palniki. Miałem hidy, teraz mam oryginalne bixeony z mercedesa/bmw d2s. co do barwy według mnie najlepsza jest 4300K. Przy barwie 6000K i długiej jeździe w nocy męczyły mi się oczy.
Będę robił sobie teraz nowe lampy oparte na soczewkach z doświetlaniem znaków. Soczewki są na żarówki h7 i będę montował w nich hidy.
Hidy świeca z podobną intensywnością jak oryginalne xeony, mają podobną barwę (porównując 4300K hid i 4300K d2s) . Najważniejsza jest soczewka, jeśli jest już wypalona, brudna to będzie kiepsko świeciła. I musi formować poprawnie wiązkę światła nie tak _/ tylko tak _/---

Chodzi o to, żeby linia odcięcia światła była taka:
40.jpg

a nie taka:
1996bmw3serieshidkit1vs9.jpg

Ostatnia edycja:
Kolega wyjaśnił to obrazkowo. W drugim przypadku jest soczewka halogenowa i świeci taka samą wiązka jak reflektor (wyraźna jest tylko linia światło-cienia) i po montażu w niej hidów powoduje oślepianie innych kierowców.

Witam. Czyli rolek osobiście odradzasz montowanie HIDów do soczewek halogenowych?

Jak masz dobrze światła ustawione i klosze czyste nikogo nie oślepisz, ale fakt, jest dokładnie tak, jak mówi kolega.

Wystarczy rozebrac reflektor i zmienic kształt przysłony, wtedy linia światłocienia będzie taka jak na pierwsztm zdjęciu.

Witam. Czyli rolek osobiście odradzasz montowanie HIDów do soczewek halogenowych?
hid w soczewce halogenowej zawsze będzie oślepiał i nie ma możliwości poprawnego ustawienia wiązki. Przysłona w soczewce xenonowej odcina wiązkę światła _/--- natomiast w soczewce halogenowej wiązka idzie do góry _/ i jest skumulowana na wysokości naszych lusterek.
Wystarczy rozebrac reflektor i zmienic kształt przysłony, wtedy linia światłocienia będzie taka jak na pierwsztm zdjęciu.
A jak chcesz to zrobić?

Wczoraj na mieście zwracałem uwagę na światła samochodów a właściwie na to jak światło rozkładało się na ścianie i mało które miało takie ułożenie jak na pierwszym zdjęciu, tylko w nowej Hondzie CRV było takie światło, cała reszta na które zwracałem uwagę miały ułożenie jak na zdjęciu drugim. Oczywiście mówię o światłach ksenonowych montowanych przez producenta, bo wątpię, żeby właściciele nowych RAV4 albo Audi A6 bawili się w HIDy tym bardziej, że lampy poziomowały się same po uruchomieniu więc to musiał być oryginalnie zakładane ksenony.

A jak chcesz to zrobić?

Jest z tym troche roboty. Rozbierasz reflektor. Wykręcasz soczewke razem z odbłyśnikiem (projektorem). Oddzielasz samą soczewke od odbłyśnika (trzeba rozwiercić bo to są zaciskane połaczenia). Potem demontyjesz przysłone.
W oryginalnych hella są dwa ustawienia przysłony. Otwarta (europejska) wtedy linia światłocinia jest taka jak na drugim zdjęciu. Oraz zamknięta, obowiązuje w ruchu lewostronnym, wtedy linia światłocienia jest całkiem płaska.
Ja zrobiłem to tak...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4435c0c20a2273a7.html
Otwarta na żarówke h1 i zamknięta (przerobiona) na ewentualne hidy.
Trzeba poprostu zeszlifowac dosłownie 2,5mm przysłony i tyle. Masz projektor pod hid. Wtedy linia światłocienia jest taka jak na pierwszym zdjęciu i nie masz prawa nikogo oślepiać. Mówie o prostej drodze przy dobrze ustawionych światłach. Nie wiem jak jest na podjazdach i zjazdach (samopoziom) chociaż nawet samochody z oryginalnymi xsenonami i samopoziomowaniem też czasem daja nieźe po oczach!!!

Amortyzatory
Powrót