[HID- ALFA] czyli xenon na każdą kieszeń

• Autor wątku Autor wątku marshall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
alces1 a co zrobiles ze swoim zessstawem? :) moze nasz jeszcze taki na sprzedanie :) ma kilka moich kolegow w innych sanochodach i u jednych swieci to wysoko i oslepia a u innych wyglada to jak oryginalny ksenon ktory nie oslepia.. sa juz nie wiem, a powiedz mi co jest z ich montazem? Jakie dziury trzeba wycinac? I czy zarnik zmiesci sie w lampie? Czytalem cos ze jest on za dlugi i nie miesci sie w lampie...
Przetwornice sobie zostawiłem. Kupiłem inne żarniki i teraz mam je zamontowane w reflektorach z soczewką.
Tak - był problem, że żarnik był za długi i opierał się o tą przesłonę, która jest w odbłyśniku, ale można sobie z tym poradzić podkładając np. podkładkę o grubości poniżej 1mm pod mocowanie żarnika i to wystarczało, no, ale trzeba też szukać krótkich żarników, bo mają one różne długości...
Co do dziur, to trzeba jedynie wiercić na przewody.
Na prawdę tak upierasz się przy tych HiDach? na początek kup sobie lepsze żarówki, a w międzyczasie kombinuj reflektory z soczewkami. Na forum jest kolega, który zajmuje się taką przeróbką - bardzo profesjonalna robota.
Jeszcze raz powtarzam - HiD bez soczewki to pomyłka.
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. użyj opcji edytowania postów zamiast pisać post pod swoim postem.

Dzieki o to mi chodzilo :)

Co do edytowania postow to chcialem wyzej edytowac ale cos sie zacielo i zawieszalo...

Pamietasz moze jeszcze nik tego kolegi z naszego forum ktory zajmuje sie przerobka takich lamp?

Wysłałem Ci wiad. na priv.
Pozdrawiam.
- Rafał

pomoc!!

witam chciałbym wszystkim polecić zestaw xenonów oferowanych na polskim rynku cena przystepna jakosc bardzo dobra czas montazu 15-30 min. napaliłem sie strasznie jak znajomy założył w 156ce i sie z nim przejechałem pierwsze co rzuca sie w oczy piekna bardwa swiatła ,znacznie sie poprawiły własciwoci wizualne jak i odległosc drogi którą widzimy oko sie nie meczy wszystkie znaki pasy na drodze są z bardzo duzej odległosci widoczne polecam poprawiaja nasze bezpieczeństwo i komfort jazdy

wszystko ladnie pieknie ale pytam sie kolegów co musze kupic ile kosztuje i jak zamontowac a jezeli bylo juz to tutaj opisane to moze podalby ktos link

wszystko ladnie pieknie ale pytam sie kolegów co musze kupic ile kosztuje i jak zamontowac a jezeli bylo juz to tutaj opisane to moze podalby ktos link
Nie montuj HiD bez soczewki. Takie działanie powinno być kwalifikowane jako przestępstwo!
Pozdrawiam.
- Rafał

TAk tylko silniczki w oryginalnych lampach z xxenonem całkiem inne są wiele szybsze reagują. Bo chyba widziałeś jak działają te standardowe krokowe :)

Tak, tylko, że starsze generacje samopoziomowania ksenonów były tak zwane bierne - tzn reagowało tylko po uruchomieniu silnika i zmianie obciażeń tylnej osi np Passat B5 przed liftem. nie korygowało świateł dynamicznie jak np BMW 5 itp. Passat miał oryginalny ksenon na takich samych silniczkach jak zwykłe lampy. Dopiero B5 po lifcie miało juz szybsze silniczki krokowe

http://webcache.googleusercontent.c...+soczewki+h1+wymiary&cd=4&hl=pl&ct=clnk&gl=pl

Dość ciekawy i konkretny opis działania soczewki. wynika Z tego że soczewka w xenonie i zwykłym reflektorze jest taka sama, a cała sprawa sprowadza sie do przysłony. Zakładając, że autor ma rację można spokojnie zakładać hidy do naszych reflektorów (soczewkowych) zamykając przesłone. Potem wystarczy zamontować spryskiwacze na reflektory i w zasadzie nikt nie jest w stanie stwierdzić czy to oryginałny xenon czy hid. Wiadomo że można sprawdzić homologacje reflektora, ale czy policja dysponuje takimi danymi... watpie;)

Wiadomo że można sprawdzić homologacje reflektora, ale czy policja dysponuje takimi danymi... watpie;)

Co bardziej rozgarnięty zobaczy oznaczenie na szkle reflektora że ma być H1 a jest ksenon, a jak będzie straszny służbista to zabierze dowód i dupa, ale to już trzeba sobie u nich zasłużyć na taką drobiazgową kontrolę.

Od dłuższego czasu czaję się na xenony (jak komornik na szefę :)) Mam soczewki, mam spryskiwacze to dlaczego by nie xenon? Tylko teraz pytanie... Jaki? H1, D2R, DS2? Wracając z pracy mijam ten sklep http://www.xenonowe.pl/oferta/zestawy-xenon Znany komuś?
I ostatnie pytanie: czy montaż w 145 jest jakis bardziej skomplikowany czy bardziej opiera się na zasadzie plug&play? Pozdro

W 145 będziesz miał H1. Podłączenie xenonów jest banalnie proste :) Napewno dasz sobie rade.

A co powiecie na temat żarnika H7R? Posiada przesłonę na bance, której nie ma żarnik H7. Czy zastosowanie jego w reflektorach z odbłyśnikiem zmniejszy efekt oslepiania pojazdów jadących z naprzeciwka?

A co powiecie na temat żarnika H7R? Posiada przesłonę na bance, której nie ma żarnik H7. Czy zastosowanie jego w reflektorach z odbłyśnikiem zmniejszy efekt oslepiania pojazdów jadących z naprzeciwka?
Pewnie zmniejszy oślepiane ale tylko na kilka godzin, bo po takim czasie przesłona się wypala. Link do testu Jak xenon to tylko soczewka i palnik D2S lub pochodne.

Witam serdecznie! Drodzy koledzy potrzebuję Waszej pomocy przy wyborze hid-ów do mojej 166 (H7)! Proszę o polecenie jakiegoś przystępnego cenowo i jakościowo zestawu od roztropnego,uczciwego sprzedawcy!? Niestety moja wiedza jest niewielka i nie chciałbym wejść na jakąś przysłowiową minę!

to moze i ja sie podepne pod temat, model alfy 155, podsuncie jakis zestaw, cos co da mi efekt xenonu...155 ma h1, czy same spryski zmienia spojrzenie policjanta czy musza tez działac?bo jak mam zakładac zarówki np philips blue vision to wole dołozyc i to wstawic...a i swiatło ładniejsze

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót