Harman-Kardon Ustawienia Equalizera

Też mialem o nim nienajlepsze zdanie w pierwszej chwili. Jest dość wrażliwy na jakość źródła. Ale dość szybko się do niego przekonałem i po odpowiednim ustawieniu uważam że większość muzyki, ktorej slucham odtwarza naprawdę fajnie, a mam porownanie na bieżąco do innych aut porownywalnej klasy i niezlego stereo w domu.
To nie jest system, ktory basami ogluszy pół ulicy, ale bardzo ładnie uwypukla niektóre szczegóły.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

selekcja po katalogu, wykonawcy, płycie, rodzaju muzyki?

FLAC czyta bez problemu, metadane też pobiera i możesz szukać po wykonawcach/albumach itd. Osobiście jednak używam Spotify bo przeszukiwanie po plikach jest słabe. W nowym systemie z ekranem dotykowym może jest lepiej, ale ja mam stary bez dotyku.

Jak się pobawię to dam znać. Szkoda tylko, że jest ten limit 64GB, niby nie mało ale przy flac też nie za wiele.
Dzięki Bosman za opinię, mi właśnie chodzi o system do słuchania a nie masażu nerek, wiec twoja opinia brzmi obiecująco.
Na razie usłyszałem tylko radio DAB+ a to raczej nie ma o czym mówić, ogólnie radio teraz to "kapota".
Też bym wolał wypasione stereo a nie 14 głośników ale nie wiem czy jakaś firma ogarnia takie rozwiązanie.

Na wiosnę chciałbym oddać auto do wyciszenia i zrobienia jakiegoś wypaśnego systemu nagłośnienia. Jestem z Katowic, ma ktoś jakieś pomysły gdzie można by oddać?
Myślałem o Skaliku - w zasadzie tylko ich znam... jakies inne pomysły?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja jestem całkiem zadowolony z H&K - jest neutralny w brzmieniu, maksymalne buczenie basem jest dla mnie nie do przyjęcia. W domu mam audio stereo bardzo dobrej jakości i w giulii mnie nie otrząsa ;) Tylko koniecznie muszą być pliki typu flac z pendrive'a - przepaść jeśli chodzi o jakość.

Podłącz dobry telefon Samsung S lub LG V przez aux jack-jack, na telefonie odpal pliki flac przez Poweramp i na pewno się zdziwisz co ten system potrafi.
Jak wszędzie stawiam na dość kiepski przetwornik czyli tak zwany DAC. jak się dostarczy porządny sygnał liniowo jest inna rozmowa od razu.
To samo tyczy się systemów domowych tylko tam są inne poziomy, więc sygnał z telefonu będzie dość cichy po prostu.
Dobry DAC potrafi często zrobić "cuda" pod warunkiem, że damy sygnał bezpośrednio na końcówkę z pominięciem całego szajsu przetwornikowego po drodze.

Ostatnia edycja:
Muszę porównać z ciekawości, zazwyczaj słucham przez blutut ale porównam z kablem.

Też mialem o nim nienajlepsze zdanie w pierwszej chwili. Jest dość wrażliwy na jakość źródła. Ale dość szybko się do niego przekonałem i po odpowiednim ustawieniu uważam że większość muzyki, ktorej slucham odtwarza naprawdę fajnie, a mam porownanie na bieżąco do innych aut porownywalnej klasy i niezlego stereo w domu.
To nie jest system, ktory basami ogluszy pół ulicy, ale bardzo ładnie uwypukla niektóre szczegóły.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Ja w Stelvio mam również HK i uważam, że pliki flac odtwarza bardzo dobrze. Dźwięk jest czysty, przestrzenny i przyznam szczerze dopiero słuchając pewne utwory w Stelvio usłyszałem w nich nowe dźwięki. Bo mimo, że mam dość dobrej klasy nagłośnienie Denona w domu, to ich nie słyszałem.
Dobre wygłuszenie w Stelvio sprzyja słuchaniu muzyki nawet podczas jazdy, bez potrzeby znacznego podgłaśniania.
Natomiast byłem trochę rozczarowany brakiem basów przy niskiej głośności, tym bardziej, że w poprzedniej Giuliettcie bez Bose był tzw. surround, który mocno podbijał basy, szczególnie w dolnym zakresie mocy.
Tutaj w HK tego nie ma. Ale wystarczy trochę zwiększyć głośność i wówczas i basy się pojawiają i nawet je czuć nie tylko słychać :-)
Natomiast dźwięk nadal jest czysty i naturalny. Bez przesterowania, bez zniekształceń. Aż miło się słucha. Wystarczy połowa skali a już jest bardzo głośno.
Przyznam szczerze, że ja nie potrzebuję więcej i nawet nie bardzo potrafię określić czego temu systemowi brakuje?
Wielu osobom prezentowałem możliwości tego sprzętu i nikt nie miał żadnych uwag. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z jakości nagłośnienia.
Aż chciałbym posłuchać jak to brzmi u tych, którzy nie są zadowoleni ze swoich HK w Alfie.
Jeśli chodzi o Spotify to odtwarzam po bt i jakość również jest bardzo dobra, tylko sygnał trochę słabszy. Dlatego trzeba podgłośnić o 3-4 stopnie żeby dorównać flac. Warto również powiedzieć, że w ustawieniach Spotify jest możliwość zmiany zarówno jakości dźwięku jak i mocy sygnału bo wówczas rośnie transfer danych. Ja mam te parametry na maksa.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opis w opcjach Spotify twierdzi, że poziom głośności wysoki może obniżać jakość. Nic tam nie widzę odnośnie "mocy sygnału". Jeżeli chodzi o sekcję jakość dźwięku to mam na "bardzo wysoka" wszystko. Jedyne co zauważam, to opóźnienie dźwięku po BT, więc oglądanie video na telefonie z dźwiękiem przez audio auta jest słabe.

ED:
jeszcze warto wspomnieć, że niezależnie od ustawienia jakości pożądanej w Spotify, różne nagrania mają różną jakość i niektóre nie są po prostu dostępne w wysokiej jakości, niestety.

Ostatnia edycja:
Jakiejkolwiek jakości by nagrania w Spotify nie miały to nadal jest najwyżej 320 kbps. Na moim audio Spotify nie ma startu do czegokolwiek z Tidala.

Każdy ma swoje odczucia. Oczywiście, ze na jakość dźwięku wpływ ma nośnik i wiele innych czynników. Ale jeśli słucham tej samej muzyki z tego samego telefonu w jednym aucie i gra fantastycznie (bez podłączania za pomocą kabla ) , a potem przesiadam się do drugiego gdzie z kablem można jakoś słuchać do pewnej godności i później jest katastrofa to nie jest to wymyślanie i udowodnienie komuś ze system ma wiele do życzenia tylko jest słabo . jest jeszcze opcja ze w mojej Alfie coś nie wyszło...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót