[Giulia] Hamulce - ile tys kilometrów

Azar:
"Ogólnie nie jestem wielkim fanem hamowania silnikiem bo oszczędności z tego są na granicy błędu"

No i hamowanie silnikiem i eko jazda ma jednak dużo do hamulców, ja bym powiedział, że to czynnik decydujacy przy podobnym przebiegu i trasach :D
ale watek jest o tym przy jakim przebiegu wymieniamy hamulce, nie robmy z tego kolejnego watku o spalaniu

Temat zawsze schodzi na spalanie, potem docieranie a potem na marki premium.
Przychodzi moderacja robi porządek, znowu na chwilę jest spokój a potem od nowa :D

U mnie 40K na blacie i w serwisie przy OT powiedzieli, że w zależności od jazdy, między 2-5 tys do wymiany;

macie jakieś do polecenia?
wymienialiście w ASO, czy nie?

U mnie przy 40kkm pojawił się komunikat, żeby skontrolować hamulce. Wymienili. Domyślam się, że klocki z tarczami, ale już nie dopytywałem się czy przód/tył. Jazda 2/3 trasa, 1/3 miasto.

U mnie 54 tys i jeszcze żadnego komunikatu, ale 2/3 przebiegu zrobione na autostradzie. Za tydzień serwis to zobaczymy co fachmani powiedzą.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

26 tys dynamicznej jazdy w większości po mieście. Wczoraj kontrola i bez potrzeby wymiany. Wszystko ok.

ja mam dopiero 16tyś km, ale zurzycia mało. jeżdżę dynamicznie, głównie po mieście ale korzystam z manetek/hamowania silnikiem. ciężko jeszcze estymować kiedy będzie zmiana, ale myślę że w tym tempie to lekko zrobię na ori komplecie 50tyś jak nie 80 (jak w poprzednich 159tkach)

Po 26K wymiana tarczy i klockow z tylu. Tarcze zryte (jest na ten temat osobny watek). Masakra.

ja przy 15k km miałem zużycie 10% tył (klocków) i 20% przód. za 10 dni jadę na przegląd przy 30k km i dam znać czy zużycie wzrosło czy utrzymało się na tym samym poziomie.
Giulia Veloce 280 km.

Statystycznie wychodzi że w Stelvio zużywają się szybciej i to o wiele szybciej.

Po 26K wymiana tarczy i klockow z tylu. Tarcze zryte (jest na ten temat osobny watek). Masakra.
Moim zdaniem jakiś błąd konstrukcyjny/ zły dobór nastąpił w tylnych hamulcach. Moje wzbudziły wątpliwości, więc zgłosiłem to do ASO ( przebieg 2kkm). Razem z kierownikiem serwisu obejrzeliśmy 3 giulie i kaczka miała tarcze z kolistymi żłobieniami.

Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka

po tym co obserwuje u siebie, mysle ze u mnie tez gdzies tak wyjdzie. moze kluczem do braku problemow z klockami/tarczami (jak to niektorzy musieli wymieniac po 15-20tys bo tarcza byla totalnie zaorana a np jeden klocek zjechany(blokowal sie)) jest uzywanie tych hamulcow zgodnie z przeznaczeniem czyli jazda dynamiczna i od czasu do czasu solidne hamowania a nie pieszczenie sie.

30 tys , 80% miasto i za 5 tys wymiana tylko klocków. Tarcze piękne ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

po tym co obserwuje u siebie, mysle ze u mnie tez gdzies tak wyjdzie. moze kluczem do braku problemow z klockami/tarczami (jak to niektorzy musieli wymieniac po 15-20tys bo tarcza byla totalnie zaorana a np jeden klocek zjechany(blokowal sie)) jest uzywanie tych hamulcow zgodnie z przeznaczeniem czyli jazda dynamiczna i od czasu do czasu solidne hamowania a nie pieszczenie sie.
O to to :)

Jak ktoś hamuje do świateł już 3km wcześniej to średnio to się sprawdza :)
U mnie 27tys i 0 potrzeby wymiany ale ja jak hamuję to hamuję :) Przeważnie tak późno jak się da. Dlatego nie potrafię się dogadać z FCW :)

dzisiaj byłem na II przeglądzie po 30 000 km - wyszło że klocki przód mam 7 mm/10 a tył 8 mm/10

generalnie przy 3 mm zapala sie kontrolka, a przy 5 mm serwis zaleca wymianę.

biorąc pod uwagę przebieg to szacuję wymianę przy 60 000 km klocków.

A mi piszczą hamulce po zimie :( pytanie - da się coś z tym zrobić? Przed zimą nie było problemu. 16 tys przebiegu od sierpnia 2018.

Kup w motoryzacyjnym zmywacz do hamulców i poprtskaj tarcze i klocki, pewnie jakiś syf po śniegu został.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót