[Giulietta] Hamownia

Roman35

ZBANOWANY
Auto
Giulietta 150 KM 2016
Za kilka dni jadę na hamownię, żeby ostatecznie ustalić, czy coś jest nie tak z silnikiem w moim samochodzie.
Pytanie, na co zwrócić uwagę? Człowiek, który będzie przeprowadzał test jest uznawany za fachowca, ale pewnie rzadko ma do czynienia z takim samochodem i takim silnikiem. Przede wszystkim, czy w trybie Normal (bo ten mnie głównie interesuje), moc i moment powinny być takie jak deklarowane w specyfikacji samochodu, czy dotyczy to trybu Dynamic, bo gdzieś tak tutaj czytałem?

Moc tak - moment nieco (10-15Nm?) niższy. Najlepiej zrób pomiar i w D i w N. W instrukcji jest napisane jaki powinien być moment zarówno w N jak i w D.

Na jednoosiowej nie zrobi pomiaru na D

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Hamownia jest dwuosiowa, ale co to ma do rzeczy? Przecież przednie koła są napędzane.

Eh pomyśl trochę .jakie systemy przestajá działać jak tylną oś stoi a przednią jedzie?

Nie wiem. A nawet jak jakieś przestają, to dlaczego akurat tylko w trybie D?

Inaczej ,jeżeli che zmierzyć w trybie D to tak powinno być ale jak jest na hamownii to nie wiem.Czyli krótko brak kręcenia tylnych kół wywala błád ABS itd i wyłácza tryb D na N.Pewnie to można obejść programowo ale czy akurat na danej hamownii to potrafiá to już inny temat

te wszystkie systemy się wyłączą kiedy jest aktywne połączenie z centralką continentala, wiec teoretycznie nie powinno być problemu ale nie jestem pewien czy wtedy silnik nie wchodzi w awaryjny bo jeśli tak to nie będzie chodził na pełny gwizdek. Ja mierzyłem swoją jule na hamowni drogowej więc tego problemu nie było a jak to jest na stacjonarnej to nie wiem- najlepiej niech się wypowie ktoś kto mierzył julke na takiej

Wchodzi i dlatego zrzuca na N

Tak teraz myślę że chyba jednak nie .To że zrzuca go do N nie musi oznaczać od razu trybu awaryjnego. Awaryjny wiąże się z ograniczeniem osiągów a auto w N silnikowo przecież jeździ normalnie tyle że bez systemów kontroli . Auto bez obracających się tylnych kół pomierzył by wtedy normalnie nawet na jednoosiowej hamowni z tym że tylko w trybie N ale "na papierze" drastycznych różnic miedzy D i N znów nie ma jeśli chodzi o moc i moment, jak sam zresztą napisał interesuje go głównie tryb N więc na jednoosiowej powinni mu dać radę pomierzyć bez problemu

U mnie wyszło 165Hp i 256Nm w trybie N, a osoba mierząca powiedziała, że w trybie D jest tylko inna charakterystyka pracy skrzyni/"gazu".

No zapalona lampka VDC to raczej awaria:)

No i co z tego? Skoro wynik jest taki,że silnik pojedzie tylko w N.

- - - Updated - - -

Za kilka dni jadę na hamownię, żeby ostatecznie ustalić, czy coś jest nie tak z silnikiem w moim samochodzie.
Z ciekawości gdzie jedziesz?

No i co z tego? Skoro wynik jest taki,że silnik pojedzie tylko w N.
to że go pomierzy bez obracających sie tylnych kół ( czy to na jednoosiowej czy dwu -bez róznicy) a tryb N w zupełności mu wystarczy aby porównać z danymi fabrycznymi

A VW właśnie wtedy wchodził w tryb ładnych spalin - tzn. jak tylne koła stały. Czyli domyślnie stacja diagnostyczna

To jest hamownia, której używają kierowcy rajdowi (tacy prawdziwi), więc raczej powinna być profesjonalna i powinni znać się na swojej robocie.

Tak wygląda wykres w trybie N i D (dało się w trybie D, bo na tej hamowni obracały się wszystkie koła).
Niby wszystko OK jeśli chodzi o moc maksymalną, tylko na początku wzrost momentu jest zbyt szybki, zresztą widziałem wykres z innego samochodu i tam wzrost jest łagodniejszy. Podobno to może być coś ze sprężarką, tylko co?

181214-hamownia-hamownia.jpg

Załączniki

• hamownia.jpg
    hamownia.jpg
    70.3 KB · Wyświetleń: 147
Podobno to może być coś ze sprężarką, tylko co?

Gdybanie, od tego jest diagnoza dynamiczna i wtedy widać jak się zachowuje turbo, w julce masz turbosprężarkę typu WG- z zaworem upustowym, ta praktycznie nie ma co się psuć.
Zresztą zawór jest zamknięty przy wstawaniu turbo więc tę opcje można sobie odpuścić.
Co to za hamownia była - obciążeniowa czy inerkcyjna ? Na którym biegu było hamowane auto ?
Ja bym się tym niutonem nie przejmował, przecież on tak narasta "tylko" wtedy kiedy trzymasz gaz wciśnięty na 100% - stan określony. Po edycji softu- jest 290/300Nm a widziałem i więcej i auta żyją.

Amortyzatory
Powrót