• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Gulietta 1.4 tb - do bani?

Zdecydowaną wadą silników 1.4 TB jest ogromne spalanie. Jeździłem kilkoma od Giulietty po Bravo i Grande Punto i każdy z nich palił równo dużo. Nie było to zależne od dynamiki jazdy i przebiegu. Spalanie potrafiło osiagnąć nawet 16 ltr w mieście ; ).
Ludzie, czy Was pogieło z tym spalaniem 1.4TB ??? Moja co prawda nie MA, ale 120KM ale maksymalnie do tej pory spaliła 8,85 litra, a średnio 8.38. Dziurawe zbiorniki macie czy jak ? :rolleyes:

.
Przykro to stwierdzić, ale do VAGowskich turbobenzyn Fiatowi wiele brakuje. Te silniki zużywają bardzo mało paliwa i są dynamiczne. Sam miałem Passata 1.8 TSI i od kiedy go sprzedałem baaaaaaardzo tęsknię za swoim TSI. Ostatnio jadąc służbową Giuliettą zostałem objechany przez Scirocco 1.4 TSI, coż trochę wstyd, ale jak juz wspominane było wcześniej Fiat idealnej turbobenzyny jeszcze nie wymyślił.

Silniki VW to czołówka silników turbo ale Fiat tez nie ma czego się wstydzić. Jeździłem 1.8 TSI i 1.4 TSI i obydwa nie były oszczędne przy ostrym traktowaniu, w teście Auto Moto 1.4 MA w Giulietcie spalił mniej niż 1.4 TSI 160 KM w Golfie i wcale mnie to nie dziwi. Silniki Turbo jak się je przyciśnie to muszą swoje spalić i bajanie że TSI jest mistrzem oszczędności jest sporym nadużyciem. Co do charakterystyki to TSI jest dla mnie nieco za sterylny, nie ma w nim ognia i agresywności którą czuć w silnikach 1.4 turbo Alfy w trybie dynamic :) Nie dziwił bym się jednak że dostałeś baty od Scirocco - wszak to prawdziwe Coupe i z DSG w wersji nawet 160 KM powinien być na starcie szybszy od Alfy.

TSi chyba oprócz turbo ma kompresor więc wiadomo że kręci inaczej-chyba już całkiem nudno i "prostoliniowo". Ale zdaje się że ta jednostka daje więcej powodów do zmartwień niż zadowolenia(awaryjność), pisano że VAG się z niej wycofuje

...Nie dziwił bym się jednak że dostałeś baty od Scirocco - wszak to prawdziwe Coupe i z DSG w wersji nawet 160 KM powinien być na starcie szybszy od Alfy.
Dane papierowe tego nie potwierdzają, więc to raczej kwestia kierownika....

Dane papierowe tego nie potwierdzają, więc to raczej kwestia kierownika....

Dane papierowe Julki nic nie mówią o skrzyni Julki z jej "sportowym ZACIĘCIEM" niestety .... nadzieja w TCT

PS. Jak ktoś z okolic Wawy jest chętny możemy zrobić test .... być może uda mi się załatwić najsłabszą Srokę z DSG

Ostatnia edycja:
Czy mimo wszystko kwestia skrzyni w Julce to nie jest jednak działka kierownika?

W niewielkim stopniu kierownik "oblatany" z tą skrzynią może pomóc .... Ale dane techniczne mówią że Sroka 160KM z DSG ma 8sek do 100 .... Dane Julki 7,8 do setki .... uważam że właściwości skrzyni w Julce mogą zepsuć troszkę więcej niż te dwie dziesiąte sekundy. Ale tak jak napisałem trzeba by to sprawdzić :) Choć przychylam się do tego co napisał kilka postów wyżej kolega Żuczek

Ostatnia edycja:
Pewnie nie - natomiast jej działanie pozostawia sporo do życzenia :) i trudno będzie o powtarzalność wyników przez specyfikę tego ustoństwa :) ..... Zamiast 7.8 - 12 sekund bo akurat jedynka nie weszła :D

Zmierzam tylko do tego co napisał kolega Żuczek "DSG w wersji nawet 160 KM powinien być na starcie szybszy od Alfy."

Choć najlepiej samemu to sprawdzić :) Jakby co to służę sroką :)

Ostatnia edycja:
Pechowa sprawa z tą jedynką. Jeszcze nie miałem jakiegoś problemu ze skrzynią w Julce a przebieg już 10.000. Nie znam się specjalnie na kwestiach technicznych i w dodatku jeszcze nigdy nie prowadziłem samochodu z automatycznią skrzynią(nie licząc kierownicy logitecha do gier ;)), ale wydaje mi się, że z praktycznego punktu widzenia jeśli gdzieś automat miałby dawać przewagę to bardziej podczas krętej jazdy niż na prostej. Mam na myśli możliwość trzymania dwóch łap na kierownicy bez przerwy.

tygrysio, to jak w cytacie z Arthura Rubinsteina:
How do I get to Carnegie Hall? Practice. Practice. Practice. :)

dobry automat (dsg, tct itp.) potrafi przelaczac biegi szybciej niz zestandardyzowany kierowca uzywajac manualnej skrzyni :) tak wiec mozliwosc trzymania dwoch rak to jedno i kwestia tylko bezpieczenstwa, natomiast czas do 100km/h tez moze zmalec wlasnie dzieki skrzyni dwusprzeglowej

dobry automat (dsg, tct itp.) potrafi przelaczac biegi szybciej niz zestandardyzowany kierowca uzywajac manualnej skrzyni :) tak wiec mozliwosc trzymania dwoch rak to jedno i kwestia tylko bezpieczenstwa, natomiast czas do 100km/h tez moze zmalec wlasnie dzieki skrzyni dwusprzeglowej

Święte słowa :) Ja akurat miałem Srokę z 6 biegową DSG .... teraz z tego co widzę montowane są nowe 7 biegowe skrzynie (przynajmniej do wersji 160KM), być może odczucia jeszcze lepsze .... jeśli porównywalne do 8-biegowej skrzyni Steptronic którą miałem przyjemność potestować chwilkę - to nic więcej mi przynajmniej do szczęścia nie potrzeba od strony przeniesienia napędu:)

Czekam niecierpliwie na relację kogoś kto zakupił TCT :)

Ostatnia edycja:
Pytanie brzmi ile biegów potrzebujesz, aby dojść do 100? Jaka jest optymalna strategia zmiany biegów przy skrzyni manualnej w Julce 1.7 MA?

ps. na Wikipedii jest napisane, że DSG zmienia przełożenie w stałym czasie 0,6s niezależnie od trybu pracy i aktualnych obrotów silnika

Dane papierowe to dane papierowe i z nimi raczej nie ma co dyskutować:
VW z DSG osiąga setkę w 8.0s, a Giulietta ze skrzynią manualną w 7.8s - oczywiste jest że w każdym samochodzie siedział kierownik i wynik to uśrednienie wielu prób. Czasy przełączania biegów siedzą już w tych czasach, a swoją droga to do 100km ile tych przełączeń będzie?

Amortyzatory
Powrót